BOGOTÀ, 24 (EUROPA PRESS)

Les autoritats de Colòmbia i Veneçuela han anunciat aquest diumenge que han arribat a un acord per reobrir en els dos sentits els ponts internacionals que uneixen als dos països ‘en condicions de normalitat’ durant els pròxims dies, després de gairebé un any des del tancament de la frontera.

‘Els governs de Colòmbia i Veneçuela habilitaran, en pocs dies, els passos fronterers perquè la comunitat pugui transitar, en condicions de normalitat, els ponts internacionals que uneixen als dos país’, ha indicat la Cancelleria colombiana en un comunicat.

Des de Bogotà han assegurat que aquest diumenge no s’ha registrat cap ‘arribada massiva de ciutadans’ i que la jornada ha transcorregut ‘en completa normalitat’. Tot i això, l’emissora colombiana Cargol ha anunciat prèviament que al voltant de 400 veneçolans havien intentat entrar a Cúcuta des de Puerto Santander, tot i que la Guàrdia Veneçolana els va impedir el pas.

Al comunicat, el Ministeri de Relacions Exteriors de Colòmbia ha assegurat que ‘en els pròxims dies, les ministres colombiana i veneçolana, María Ángela Holguín i Delcy Rodríguez, respectivament, avaluaran la ‘full de ruta’ per aconseguir una frontera organitzada, legal i migratoriament efectiva’.

‘Una vegada s’acordi aquest document entre els dos països, la frontera tornarà a estar en un millor funcionament, és a dir, més ordenada i segura’, ha conclòs la Cancelleria.
La frontera entre Veneçuela i Colòmbia està tancada des d’agost de l’any passat a causa de la mort de militars veneçolans que eren patrullant per la línia limítrofa en mans de suposats paramilitars colombians.

Colòmbia ha permès en els últims caps de setmana el pas de centenars de milers de veneçolans perquè comprin productes de primera necessitat, però el govern de Maduro ha interpretat que es tracta d‘una maniobra per generar inquietud’.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb