El Col·lectiu Primer d’Octubre reclama de “redreçar l’orientació estratègica d’ERC cap al punt on era el 2017”

  • "Entenem que l’actual direcció ja no és l’equip humà idoni per a liderar el necessari canvi d’estratègia del partit", diu el text

VilaWeb
Redacció
18.06.2024 - 19:36
Actualització: 18.06.2024 - 19:58

Una cinquantena de militants d’ERC agrupats al Col·lectiu Primer d’Octubre ha signat un manifest en què demana de “redreçar l’orientació estratègica del partit cap al punt on era l’any 2017” i manifesta “la voluntat d’impulsar i bastir una candidatura amb l’objectiu de redreçar la política d’ERC i renovar la direcció“.

“Entenem que l’actual direcció ja no és l’equip humà idoni per a liderar el necessari canvi d’estratègia del partit”, comença dient el manifest, que demana que la renovació del lideratge del partit s’estructuri d’acord amb quatre punts.

Primerament, el col·lectiu reclama respecte al mandat del Primer d’Octubre. “Va ser el punt històric d’inici de la República de Catalunya i font fonamental de legitimitat política. Suposa, per tant, un mandat polític. Per tant, cal que la Generalitat de Catalunya deixi d’actuar com una simple comunitat autònoma dins l’estat espanyol”, diu.

En segon lloc, el manifest reclama unitat estratègica per a “constituir una taula de diàleg entre tots els actors polítics catalans per tal de consensuar uns punts comuns mínims amb visió d’estat” que els permeti d’actuar “amb confluència de forces amb l’estat espanyol”, i que tingui com a objectiu cercar la unitat d’acció amb la resta de forces sobiranistes, plantejar la relació amb l’estat espanyol de manera bilateral i assentar les bases de la construcció de la constitució republicana.

En tercer lloc, el text reivindica el projecte republicà d’ERC. “Defensem els valors republicans, laics, de defensa de les llibertats individuals i col·lectives. La nació catalana és el nostre referent”, explica el manifest.

En quart i darrer lloc, el manifest demana un partit amb vocació assembleària. “El nostre partit es fonamenta en un funcionament de base assembleària, on la participació directa en la presa de decisions fonamentals són debatudes i aprovades per tots els seus membres. Això vol dir que la transparència i la deliberació són elements bàsics de la forma de fer política des de la cultura republicana”, diu el text. I sentencia: “El debat i la confrontació d’idees és un valor constructiu pel projecte d’ERC i, per tant, han de ser valorats i potenciats en compte de ser apartats i estigmatitzats pels mateixos companys o les executives corresponents”.

Ahir, més de 450 els militants d’ERC van signar un altre manifest en què demanaven una “renovació general de la cúpula dirigent”. El text, publicat en aquesta web amb la llista dels primers signants, reclama de conduir el partit cap a un model “més coral i col·lectiu, transparent i amb més participació de la base, l’estructura territorial i els actius municipalistes”. I fa una crida a dissenyar un “procés de renovació” per al congrés del 30 de novembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor