Es clou la campanya “Mantinc el català: repte 21 dies” amb una crida a fer del català l’hàbit de cada dia

  • El IEC acull l’acte final d’una iniciativa que ha mobilitzat entitats i ciutadans per a normalitzar l’ús del català arreu

VilaWeb
10.06.2025 - 20:09
Actualització: 10.06.2025 - 21:20

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha acollit avui la cloenda de la campanya “Mantinc el català: repte 21 dies“, una iniciativa col·lectiva que ha unit entitats i ciutadans amb l’objectiu de normalitzar l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits de la vida quotidiana. Impulsada del 12 de maig al primer de juny, la campanya s’ha inspirat en la idea que calen vint-i-un dies per consolidar un hàbit i ha demostrat que el retrocés de l’ús social del català es pot revertir amb voluntat i accions concretes.

La proposta ha estat coordinada per la CAL (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana), amb la col·laboració del IEC, Mantinc el Català, No em Canviïs la Llengua, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Salut pel Català i Softcatalà.

El secretari general del IEC, Àngel Messeguer, ha donat la benvinguda als participants, remarcant que la defensa del català és un deure compartit per tota la comunitat catalanoparlant.

Tot i que el nombre de parlants no para de créixer, només el 32% dels ciutadans fa servir habitualment el català. Davant aquesta dada, les entitats impulsores han insistit que cal implicar tot el país, incloses les institucions. Mila Segarra, filòloga del IEC, ha remarcat que el moment és crític, però reversible: “Existeix la voluntat de fer servir la llengua i la transmissió generacional es manté”.

Des de Softcatalà, Toni Hermoso ha denunciat l’arraconament del català en àmbits com la salut, l’esport, el comerç o la justícia, i ha instat les administracions a garantir-hi la presència de la llengua. “El català, tot i ser una llengua mitjana a Europa, queda arraconada en molts àmbits”, ha dit.

També s’ha subratllat la responsabilitat ciutadana. “Cal que demostrem, dia a dia, que volem que el català sigui el nostre vehicle de comunicació, la nostra eina de cohesió com a societat”, han subratllat des de No em Canviïs la Llengua.

Salut pel Català ha proposat accions concretes per fer del català la llengua habitual: parlar-lo amb tothom i a tot arreu, escollir-lo en els serveis, demanar-lo quan no hi sigui i explicar que és patrimoni compartit.

“Quan parlem català a tothom, podem tenir sorpreses molt grates”

Durant l’acte de cloenda, diversos participants han compartit les seves experiències. Maica Sebastià, de Salut pel Català, temia tenir dificultats per participar-hi pel fet de treballar en un hospital, però ha comprovat que era possible. Leli Camps, de Mantinc el Català, ha assegurat que “si hi ha voluntat, el canvi és possible”. I Jeroni Garcia, de la CAL, ha explicat que va arribar a Catalunya fa dos anys i que ara forma part del col·lectiu de deu milions de parlants.

Anna Arqué, de Mantinc el Català, ha subratllat la importància de “normalitzar l’hàbit de parlar català sempre i amb tothom, amb naturalitat”. En la mateixa línia, Jaume Marfany (CAL) ha celebrat que “diverses entitats de la societat civil ens hàgim unit per un objectiu comú, una cosa poc freqüent i molt valuosa”.

Per la seva banda, Laia Torras (Òmnium Cultural) ha fet una crida perquè s’hi sumin entitats esportives, culturals, educatives i veïnals de tots els territoris de parla catalana. I Mireia Plana, de Plataforma per la Llengua, ha proposat que el repte es converteixi en una cita anual per “recuperar l’orgull de parlar la nostra llengua i compartir-la amb tothom”.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor