La classe política andorrana ha coincidit a fer una crida a la unitat i al diàleg en la Diada de Meritxell; dia de la festa nacional i, aquesta vegada, marcada per l’emergència sanitària de la covid-19.

La síndica general, Roser Suñé, ha fet una crida a ‘la responsabilitat, individual i col·lectiva, amb la finalitat d’actuar, per sobre de tot, pel bé comú’. En el discurs que ha pronunciat al vestíbul de la seu del Consell General, ha manifestat el compromís de la institució ‘de treballar amb rigor per dotar el Principat de les millors eines per fer front, de manera reeixida, als reptes que es plantegen’.

La síndica general ha demanat que la por i la incertesa que ha generat la pandèmia no hauria de servir d’excusa per desentendre’s de les causes comunes, començant per les que afecten el país, ha matisat. Ha recordat que ‘el diàleg, tan preuat com sempre i alhora més necessari que mai, requereix d’aportacions que siguin fruit d’una anàlisi reposada, de la valoració argumentada de propostes alternatives’.

‘El soroll, la cacofonia, el fet de pontificar des de posicionaments absoluts i sense empatia en un món que és, afortunadament, plural i divers, ens distancia molt més els uns dels altres que una màscara o el metre i mig preceptiu en tants espais públics’, ha manifestat Suñé.

Ha afegit la petició de ‘recuperar, en el dia a dia, el valor de la paraula i, alhora, el valor del silenci’; coses que també contribuirien a la cohesió social que pregona el lema del país ‘Viruts, Unitas, Fortior’, tal com ha recordat la presidenta del parlament.

El nou curs polític

Tant el cap del govern, Xavier Espot, com els presidents dels diferents grups parlamentaris, han coincidit a qualificar d’encertat el discurs de la síndica general, i més en el moment actuat. Espot ha valorat que el dia de la festa nacional és un bon dia per celebrar els valors que caracteritzen el país, i ha demanat que es tinguin més presents en el dia a dia.

Sobre el nou curs polític que comença, el cap del govern ha explicat que, malgrat la preocupació per la situació sanitària i que s’ha de mirar de minimitzar-ne els efectes i la propagació, ‘la vida ha de continuar’, i això serà objecte del debat d’orientació política, que se celebrarà aquest mes de setembre.

De la seva banda, el president del grup parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, ha manifestat en declaracions a la premsa la voluntat de ‘trobar punts d’equilibri’ amb els grups de l’oposició en les lleis que s’hagin d’aprovar. Ha assenyalat que el debat d’orientació política servirà al govern per presentar les línies estratègiques dels anys vinents i també per veure si els grups de l’oposició fan aportacions o es mantenen en la confrontació.

Per part del grup parlamentari liberal, Ferran Costa ha manifestat que hi ha ‘reptes molt difícils per davant i que cal la màxima unitat’ per superar-los. Ha assegurat que s’ha fet una feina intensa per reconfigurar el programa d’acció governamental i que la coalició de govern ‘allargarà la mà’ per recollir les propostes que els puguin fer arribar els grups de l’oposició.

En la mateixa línia, el representant de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha destacat ‘l’empatia i voluntat d’estar al servei de les persones’ que ha de regir les institucions en l’escenari actual i vinent, de postpandèmia.

Per part de l’oposició, el líder del grup socialdemòcrata, Pere López, ha manifestat que, fent autocrítica entre tots, al començament de la pandèmia ha faltat diàleg; una qüestió sobre la qual ‘no aporta res donar-hi més voltes’. Ha manifestat esperança en què es puguin treballar propostes conjuntament; ha posat l’exemple de la comissió mixta amb representants del Consell General, el Govern, els comuns i els agents econòmics i socials per elaborar propostes que ajudin en la crisi sanitària.

El president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, ha afirmat que el diàleg sempre és important i que fer aportacions és la seva obligació com a consellers generals. Ha valorat que el debat d’orientació política servirà per transmetre ‘tranquil·litat als ciutadans i el teixit empresarial’, en el sentit que es perfila un rumb clar per al futur del país.

La celebració popular

La celebració de la festa nacional ha estat marcada per l’emergència sanitària, que ha obligat a suspendre els actes més populars i a restringir l’aforament en la missa solemne al Santuari de Meritxell.

La celebració eucarística l’ha presidida el nunci apostòlic Bernardito Cleopas Auza. De la seva banda, l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan Enric Vives, ha agraït la presència del nunci i també ha donat les gràcies per l’ajuda del copríncep Emmanuel Macron.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.