Claror Paratge Qualificat Can Prats, el primer cava biodinàmic del món

  • L’elabora Vins el Cep al Penedès · Dins la sèrie ‘Cinc caves, corpinnats i altres escumosos catalans per a tastar aquest estiu’

VilaWeb
Montserrat Serra
29.08.2024 - 21:50
Actualització: 29.08.2024 - 21:51

Vins el Cep és un projecte singular. Quatre famílies vinícoles del Penedès (Carreras, Esteve, Masana i Parera) es van vincular l’any 1980 per crear aquest celler, un projecte comú amb la voluntat d’elaborar vins i escumosos que expressessin el terrer del Penedès. D’entre tots els caves que elaboren hem triat el més artesà i exigent del projecte, el Claror. 

L’explica Maite Esteve, que es troba al capdavant de Vins el Cep: “El Cava de Paratge Qualificat és la màxima categoria que avui pot assolir un cava. Per al nostre celler, el Claror va ser el nostre primer cava de paratge, però també va ser el primer cava biodinàmic que es va fer al món. A Vins el Cep vam començar amb la biodinàmica l’any 2003 i el 2006 vam treure la primera anyada del Claror, que es va comercialitzar el 2019, com a gran reserva.”

“Aquest cava es diu Claror Paratge Qualificat Can Prats perquè Can Prats és el nom d’una de les quatre finques que tenim i és el nom del torrent que uneix les tres vinyes que utilitzem per a fer aquest cava. Són vinyes situades a la zona d’Espiells i són les tres vinyes més velles que tenim de macabeu, xarel·lo i parellada. Per tant, el Claror representa els nostres terrers de la manera més autèntica.”

“És un cava on domina el xarel·lo, que representa el 50% del cupatge. Fa una criança molt llarga, un mínim de vuit anys, i té la peculiaritat que la criança en ampolla es fa amb tap de suro i durant el temps de criança el remenem dues vegades, fent treballar les mares perquè encara donin més personalitat al cava. El Claror és el nostre cava que representa més bé el fet de treballar de manera tradicional i de mínima intervenció.”

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor