Arriba el temps de les cireres: quines festes de la cirera no podeu deixar escapar?

  • El millor moment per a consumir cireres de temporada és entre els mesos de maig i juny, és per això que el país s’omple de fires i festes amb aquesta fruita com a protagonista

VilaWeb
Redacció
26.05.2022 - 21:40

Sucoses, brillants, vermelles, de textura carnosa i amb el punt just de dolçor i d’acidesa. Si pensem en fruita i estiu, ben segur que ens ve al cap la cirera, un dels productes estrella de la família de la fruita de pinyol que ens refresquen quan arriba la calor. Entre els mesos de maig i juny és quan les cireres arriben al seu punt òptim de maduració i, per tant, si en volem consumir d’autòctones i de temporada, aquest és el millor moment de l’any.

Hi ha desenes de varietats de cireres. Algunes de les més freqüents són la Burlat, les més primerenques; la Starky Hardy Giant, una de les espècies més resistents; la Picota i la Sweetheart, que és una de les que triga més a sortir i que permet d’allargar la temporada.

I d’on provenen les cireres que mengem a casa nostra? El Baix Llobregat produeix la meitat de les cireres del Principat i això la converteix en la principal comarca productora. També són molt conegudes les cireres de Ceret, conreades al peu del Canigó; les de la Ribera d’Ebre, una zona amb una llarga tradició de fruita de pinyol; i les d’en Roca, que són una varietat provinent d’Arenys de Munt.

Des d’aquest cap de setmana i fins a final de juny, diversos municipis dediquen jornades festives i plenes d’activitats populars a tastar cireres del territori i comprar-ne. Us oferim una llista amb les fires i mercats especialitzats més destacats d’enguany.

cirera

Dia de la Cirera. Serra (Camp de Túria)

El Dia de la Cirera de Serra ha estat declarada festa d’interès turístic i enguany arriba al cinquantè aniversari. Després de dos anys d’aturada a causa de la pandèmia, es farà el cap de setmana del 4 i 5 de juny. Durant aquests dos dies, es pot gaudir d’un mercat amb productes locals i artesans, actuacions musicals, cercaviles i la coneguda trobada de dolçainers i tabaleters, en què reparteixen cireres als visitants.

Festa de la Cirera. Santa Coloma de Cervelló (Baix Llobregat)

Els pagesos fa temps que treballen perquè les cireres arribin puntuals com cada any. Aquest cap de setmana, 28 i 29 de maig, Santa Coloma de Cervelló acollirà la Festa de la Cirera. El centre de l’esdeveniment és el mercat tradicional, però també s’han organitzat activitats, com ara un concurs d’escopir pinyols, exposicions i tallers.

Festa de la Cirera. Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat)

El primer cap de setmana de juny, els dies 4 i 5, Torrelles de Llobregat tornarà a engalanar-se per a celebrar la Festa de la Cirera. Els organitzadors esperen recuperar les xifres de visitants d’abans de la pandèmia i vendre més de tres mil quilos de cireres. Durant tot el cap de setmana es faran activitats, tallers i espectacles per a tots els públics. Com a novetat, enguany s’hi farà un concurs d’arts plàstiques i visuals, i els visitants hauran de triar la millor cirera de l’any.

Fira de la Cirera. Caudiel (Alt Palància)

El cap de setmana del 4 i 5 de juny, Caudiel organitza la tradicional Fira de la Cirera. Entre la programació es pot gaudir de diverses activitats relacionades amb aquesta fruita de pinyol, però també d’artesania i cultura popular. Hi haurà tallers, visites guiades i actuacions de xarangues.

Fira de la Cirera. Salzadella (Baix Maestrat)

Aquest cap de setmana, 28 i 29 de maig, a la Salzadella es fa la Fira de la Cirera. Qui s’hi acosti trobarà un mercat de cireres de proximitat i de productes derivats com ara pastissos, licors, melmelades i bunyols. A més, es faran rutes turístiques pel centre històric, exposicions i tallers d’artesania.

Festa de la Cirera. El Papiol (Baix Llobregat) 

Enguany, la Festa de la Cirera del Papiol arriba al quarantè aniversari. Es farà el primer cap de setmana de juny, els dies 4 i 5. A part del mercat tradicional, en què es pot comprar fruita autòctona, també s’hi han organitzat activitats com ara demostracions culinàries, concerts i tasts de vins.

Festa de la Cirera. Paüls (Baix Ebre)

Paüls tornarà a fer la Festa de la Cirera el primer cap de setmana de juny (4 i 5), en una jornada que serà la primera de normalitat després de les restriccions marcades pel coronavirus. Parades de productors de cirera, d’aliments tradicionals i d’artesania popular, juntament amb tallers i concursos de llançar pinyols, farciran tota la programació de la fira.

Fira de la Cirera. Llers (Alt Empordà)

Aquest diumenge, 29 de maig, de 10.00 a 19.00, Llers farà la vint-i-setena Fira de la Cirera. A part de les parades de cireres, hi haurà una trobada de puntaires, una mostra de cotxes d’època i una trobada gegantera. A la tarda, podreu gaudir d’una cantada d’havaneres.

Festa de la Cirera. Miravet (Ribera d’Ebre)

El segon cap de setmana de juny, els dies 12 i 13, Miravet acollirà la vint-i-sisena Festa de la Cirera. Qui hi vagi hi trobarà exposicions de noves varietats de cirera, xerrades sobre aquesta fruita i concursos de llançament de pinyol.

Fira de la Cirera d’en Roca. Arenys de Munt (Maresme) 

L’última Fira de la Cirera del país és la que es fa a Arenys de Munt el 22 de juny. Entre les activitats més destacades, hi ha la trobada de puntaires, la cercavila i el concurs popular d’escopir pinyols. A més, s’han organitzat unes jornades gastronòmiques de la Cirera d’en Roca als restaurants i pastisseries del municipi, del 18 de juny al 17 de juliol.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any