Cinquanta-sis queixes per discriminacions lingüístiques a la universitat d’ençà del setembre

  • La major part de les denúncies registrades per la Plataforma per la Llengua són per manca d’oferta en català o pel canvi de llengua d’una assignatura

VilaWeb
ACN
16.03.2023 - 15:55
Actualització: 16.03.2023 - 17:45

La Plataforma per la Llengua ha denunciat que durant el primer quadrimestre del curs actual han registrat 56 queixes per discriminacions lingüístiques del català a la universitat. La major part de les denúncies, fetes per alumnes a través d’un formulari, són per manca d’oferta d’assignatures en català (un 43% dels casos), o perquè alguna assignatura que s’havia d’impartir en català es va acabar realitzant en una altra llengua (un altre 43%). El 14% restant són per vulneracions d’altres drets lingüístics. Segons l’entitat, es tracta del quadrimestre amb menys queixes des que va arrencar la campanya La universitat, en català, segons l’organització perquè molts alumnes ja es queixen directament a les universitats.

Per primer cop s’iguala el percentatge de queixes per manca d’oferta d’assignatures en català amb el percentatge de queixes per canvis en la llengua de docència. En relació amb la distribució de les queixes, gairebé se’n detecten a totes les universitats del país. A Catalunya n’han recollit 40, al País Valencià 11 i a les Illes, 5.

La Plataforma per la Llengua ha destacat que les queixes que recullen al País Valencià i les Illes han incrementat. “En termes absoluts, les queixes han caigut a tots tres territoris, però al País Valencià tan sols s’ha passat de 12 queixes el quadrimestre anterior a les 11 queixes d’aquest quadrimestre”, han comentat.

Finalment, en el comunicat l’entitat ha destacat que les universitats catalanes “encara han de fer els deures” per assolir, com a mínim, els percentatges de docència en català definits al pla d’enfortiment del català en el sistema universitari i de recerca del Departament d’Universitats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor