La Plataforma per la Llengua, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) han engegat una pàgina web perquè els estudiants universitaris del Principat, les Illes i el País Valencià puguin reclamar amb facilitat els seus drets lingüístics si no són respectats. Les organitzacions impulsores animen els estudiants a presentar-hi una reclamació quan alguna assignatura no s’imparteixi en la llengua que consta al pla docent, quan hi hagi una manca d’oferta d’assignatures en català als graus o els màsters o quan es vulnerin els drets lingüístics en qualsevol aspecte més.

Estudiants i professors s’aixequen i diuen prou a la marginació del català.

A la web launiversitatencatala.cat hauran d’omplir un breu formulari en què hauran de dir el nom, el correu electrònic, informació sobre els estudis i el nom de la facultat i la universitat en què estudien. També hauran d’indicar quina mena de vulneració han tingut i podran explicar el cas en concret. El servei redirigirà els estudiants a una adreça de la seva universitat per assegurar que també segueixin el procediment establert per cada institució, però la Plataforma per la Llengua en farà un seguiment i avaluarà la situació total. Cada quadrimestre, la Plataforma, el SPEC i la FNEC publicaran un informe amb els resultats.

Geis diu que la nova llei espanyola d’universitats és una amenaça pel sistema català

El mecanisme de denúncia ve acompanyat d’una campanya perquè els estudiants prenguin consciència del dret de poder fer les classes en català. A la web s’informa del marc legal que els protegeix i es mostren exemples reals de testimonis que en denuncien l’incompliment.

La campanya també s’adreça als rectorats de les universitats i els reclama tres mesures perquè els drets dels catalanoparlants siguin garantits. Primer, volen que augmentin el percentatge d’assignatures ofertes en català fins a un mínim del 60% en graus i màsters, tot i que, en el cas dels graus, demanen que l’oferta tendeixi al 80%. En segon lloc, els reclamen que s’exigeixi un nivell mínim de català per a contractar personal docent, d’administració i de serveis i, finalment, que els serveis lingüístics de les universitats tinguin prou recursos per a solucionar els incompliments del pla docent respecte de la llengua.

Denuncien una allau d’insults catalanòfobs després de demanar informació en català a una clínica de Palma

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.