Ahir dissabte es van fer cinc manifestacions simultànies en diverses ciutats de l’estat francès, en reivindicació de les llengües pròpies dels països que el formen actualment. Les manifestacions van tenir lloc a Montpeller (on es van concentrar els occitans, amb el suport de catalans tant del nord com del sud), Baiona (on es van concentrar els bascos), Ajacciu (on es van concentrar els corsos), Estrasburg (on es van concentrar els alsacians) i a Karaez (on es van concentrar els bretons).

La més concorreguda la de Montpeller

La manifestació més concorreguda, unes quinze mil persones, va tenir lloc a Montpeller, on es van aplegar les organitzacions occitanes, amb el suport d’organitzacions catalanes. Va ser una manifestació menys concorreguda que les dels anys anteriors però els organitzadors remarcaven les dificultats de la ciutat i l’espai, que no és dels més actius de l’occitanisme.

Entre els manifestant es van poder veure candidats de diversos partits polítics i càrrecs electes d’institucions de tot Occitània, incloses les Valades i la Vall d’Aran. Entre ells l’eurodiputat dels Verd Gerard Onesta, que va fer explícit també el seu suport a la llengua catalana.

 

Pel bretó i el galó a Bretanya

A Karaez unes cinc mil persones han participat en una concentració que tenia com a objectiu reivindicar les dues llengües pròpies de Bretanya, el bretó i el galo. En la manifestació s’hi han pogut veure polítiques de signe distint i la major part de les associacions culturals bretones així com els grups que pertanyen al potent moviment per la reunificació administrativa de Bretanya.

 

Cinc mil manifestants en favor del basc a Baiona

A Baiona unes cinc mil persones han participat en la manifestació en defensa de la llengua basca organitzada per Deiadar i Euskal Konfederazioa. La manifestació també ha reivindicat l’organització d’una entitat administrativa per al País Basc. Les darreres setmanes s’ha posat sobre la taula per primer vegada una possible institució reconeguda pel govern francès que serviria per a unir els territoris bascos del nord i dotar-los de personalitat pròpia dins la república.

 

A Còrsega per l’oficialitat

A Còrsega uns centenars de persones es van aplegar davant la prefectura a Ajacciu per a exigir la cooficialitat del cors a l’illa. Els manifestants portaven banderes corses i cartells i s’hi van estar una hora concentrats.

 

A Estrasbrug per l’alsacià

Finalment a Estrasburg un miler de persones han pres part en una marxa reivindicant el dialecte alsacià alemany.

 

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb