Cervera representa la Passió tal com es feia a l’edat mitjana

  • L'església de Santa Maria acull una representació inèdita en català antic que pretén ser una còpia de l'escenificació de la vida de Jesucrist al 1534

VilaWeb
Redacció
26.03.2016 - 02:00

L’església de Santa Maria de Cervera acull avui una representació inèdita de la Passió que vol ser una còpia de la que es feia a l’edat mitjana. Partint de la base que la de la capital de la Segarra és la més antiga de les passions cinc-centistes, datada el 1534, un grup d’actors amateurs de la ciutat ha decidit de recrear el text original ‘El Misteri de la Passió de Cervera’ i representar-lo únicament avui a la tarda amb les mateixes condicions de llum i d’escenografia d’aquella època. El director escènic Pep Oriol ha explicat que es tracta d’una passió ‘arcaica’ perquè era un espectacle dissenyat pel clero per donar a conèixer tot allò que aleshores només s’explicava en llatí, és a dir, la vida de Jesús col·locada dins de l’església ‘amb una funció divulgadora’.

Segons Oriol, la Passió que es pot veure avui vol ser una reconstrucció o còpia d’allò que es podia veure el segle XVI a l’església de Santa Maria de Cervera. Per aquest motiu s’ha intentat de reproduir de la manera més fidedigna l’entorn, la representació, la interpretació i la llum que hi havia en aquella època, de manera que no hi ha cap mena d’il·luminació artificial sinó que tot es pot veure a través de la llum del dia i espelmes o torxes. A més a més, el text dels actors s’interpreta en català antic, que és molt diferent del d’ara tot i que ‘ben entonat s’entén bé’, assegura el director.

La Passió Medieval és un encàrrec del Patronat de la Passió de Cervera i és la primera vegada que es recupera amb aquestes condicions, on s’han posat molts esforços tant tècnics com humans. Hi participen actors que també actuen a la Passió que es representa habitualment durant la temporada al Gran Teatre de la Passió, però segons Oriol s’ha mirat que els actors que fan papers llargs a l’altra no tinguin en aquesta un paper també important. En tot cas, el director escènic assegura que entre les dues representacions, ara mateix ‘tot el món actoral cerverí’, està ocupat i no queden actors a la ciutat. Hi participen més de cent persones entre actors, músics i l’equip artístic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any