El suport a un referèndum a Catalunya: el 70% de catalans i el 30% de la resta de l’estat

  • El Centre d'Estudis d'Opinió publica un sondatge d'opinió política a tot l'estat espanyol amb preguntes que el CIS espanyol no fa mai, sobre la independència i la monarquia

VilaWeb
Redacció
21.11.2019 - 11:24
Actualització: 21.11.2019 - 13:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 57,3% dels ciutadans de fora del Principat és contrari a un referèndum i només un 29,8% el defensa. En canvi, a Catalunya els partidaris de fer-lo són el 70% i els contraris, el 21,6%. Tanmateix, si finalment es fes un referèndum acordat, el 48,2% dels ciutadans de la resta de l’estat espanyol acceptaria la independència si guanyés, una xifra que s’enfila al 81,3% entre els ciutadans catalans. Són dades del sondatge del Centre d’Estudis Opinió ‘Percepció sobre el debat territorial a Espanya. 2019’, elaborat per contrastar les posicions sobre el conflicte polític català entre els ciutadans del Principat i els de la resta de l’estat espanyol.

Entre els ciutadans del Principat, el 49,3% dels enquestats són favorables a la independència de Catalunya i un 41,2%, contraris. A la resta de l’estat espanyol, per contra, el 75,8% dels ciutadans s’hi oposen i només la vol un 13,6%. Aquestes dades contrasten amb les expressades per una altra enquesta del CEO publicada fa una setmana, on es deia que els catalans favorables a la independència eren un 41,9% i que un 48,8% s’hi oposaven.

Una altra de les dades destacades que mostra l’estudi és que només el 45,8% dels espanyols confien en la monarquia com a institució de l’estat; a Catalunya, aquesta xifra és molt més baixa: un 22,1%. Les institucions que reben menys confiança dels ciutadans a Catalunya són, justament, la monarquia espanyola, l’església catòlica (26,1%) i la banca (28,1%). En canvi, per als ciutadans de l’estat espanyol són els partits polítics (28,4%), la banca (32,6%) i el congrés espanyol (36,5%).

Sobre la millor via en les relacions entre Catalunya i Espanya, tant els ciutadans del Principat com els de la resta de l’estat espanyol es decanten pel diàleg, però en distingeixen els límits. A Catalunya, un 42,4% és partidari d’un diàleg i negociació sense límits i el 38,1% creuen que s’ha de circumscriure al marc de la constitució espanyola. En canvi, només el 17,2% dels ciutadans de la resta de l’estat creuen que cal una negociació sense límits i el 48,4% opinen que s’ha de cenyir a la constitució espanyola. Un 26,9% dels ciutadans de la resta de l’estat espanyol creuen que cal una política de ‘mà de ferro’ del govern espanyol, una opció absolutament minoritària entre els ciutadans del Principat (4,2%).

Una altra dada destacada és que el 60,1% dels ciutadans de la resta de l’estat espanyol veu just l’empresonament dels presos polítics catalans, i en canvi per al 75,2% dels catalans és injust.

El treball de camp es compon de 3.600 entrevistes a tot l’estat espanyol, de les quals 559 s’han fet a Catalunya, entre el 9 de setembre a 17 d’octubre. La portaveu del govern, Meritxell Budó, ha justificat la necessitat de fer l’enquesta per a descobrir les posicions dels ciutadans de l’estat espanyol, que disten de les dels principals partits polítics. Budó ha anunciat que el resultat del sondatge es farà arribar al govern espanyol, als partits polítics i als principals think tanks europeus.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes