CDR: un muntatge policíac que hauria de ser una lliçó

  • «Ells volien que una part de la població es cregués que els CDR són violents i posar en problemes els partits independentistes i el govern»

Vicent Partal
26.12.2019 - 22:00
Actualització: 27.12.2019 - 02:55
VilaWeb

Ahir, noranta-quatre llargs dies després d’haver estat detinguts, l’Audiència espanyola va alliberar Alexis Codina i Ferran Jolis, dos dels CDR encausats en l’anomenada per la Guàrdia Civil ‘Operació Judes’. Han hagut de pagar, respectivament, una fiança de deu mil euros i de cinc mil, però poden tornar a casa, finalment amb els seus. A la presó resten encara Germinal Tomàs i Jordi Ros, que tots esperem que siguen deslliurats també aviat. La setmana passada el tribunal hereu del TOP ja havia posat al carrer Xavier Duch, Eduard Garzón i Txevi Buigas. Amb tot plegat el cas comença a ser evident que va ser un gran muntatge, sense proves i bastit per provar d’acorralar políticament el moviment independentista.

Convé recordar que en el moment de les detencions aquestes set persones –d’entrada nou– van ser acusades de formar un grup armat de nom ridícul que ens deien que pretenia fer diversos atemptats i que es preparava per a ocupar el Parlament de Catalunya –segons algunes de les versions falses que aleshores es varen fer córrer, d’acord amb el president Torra mateix.

Concretament la instrucció arribava a afirmar aleshores que Alexis Codina era un dels integrants del que es definia com a ‘nucli productiu’ de la fabricació d’explosius. Una afirmació que ara la pròpia Audència rectifica, després de tres mesos de presó, en confirmar ‘l’objectiva inexistència d’explosius en poder de Codina’. Les substàncies que es van trobar a sa casa -aquells famosos precursors- es reconeix finalment que no eren sinó productes normals.

I així tres mesos també després d’inundar-nos de mentides, van deixant anar a poc a poc aquells mateixos joves que algunes portades de diari i declaracions de polítics van convertir en la prova irrefutable de la violència de l’independentisme. En un gest, aquest, el d’anar a poc a poc, que allarga fins al final la prepotència amb què les autoritats espanyoles han gestionat el cas. Així no es nota que els van alliberant. O així no es nota tant. No es nota tant que no tenen res contra ells ni poden demostrar res. No es nota tant, en definitiva, que no són això que van dir que eren.

Amb l’alliberament, però, queda clar que ells, la Guàrdia Civil i l’Audiència, no volien desarticular cap inexistent grup perillós, que si ho fos no els soltarien tan ràpid. Allò era una operació mediàtica i política i el que volien era que una part de la població es cregués que els CDR són violents i posar en problemes els partits independentistes i el govern, partint de la fabricació d’una mena d’ETA catalana, inexistent a la realitat. Això és el que van fer i han aconseguit i això ho van pagar aquests set xicots. No hi ha res més.

Però constatar-ho ens hauria d’ajudar a solidificar la desconfiança permanent amb què hem de tractar sempre aquestes operacions, aquestes maniobres descarades, indignes d’una societat democràtica. Perquè avui cal recordar també que llavors, dissortadament, hi va haver independentistes que no van ser capaços de comprendre que, d’entrada, qui no és de fiar mai és l’estat espanyol, no pas la gent. Espere i desitge, per tant, que avui els qui van dubtar si potser hi havia res de real darrere d’aquelles detencions ho vegen tot més clar i que no tornen a equivocar-se a la pròxima. Perquè de muntatges policials no en tingueu cap dubte que n’hi tornarà a haver. Quan els convinga o ho necessiten.

 

PS. Unes gestions burocràtiques d’última hora han fet que l’alliberament d’Alexis Codina i Ferran Jolis es retarde encara unes hores i sembla que finalment eixiran aquest matí.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Pepi Oller
Pepi Oller
26.12.2019  ·  22:21

No oblit ni perdó!
Mai s’ha de perdonar ningú que no està disposat a demanar-te perdó

No oblidem que, en el seu relat, implicaven fins el MHP Torra com a còmplice per entrar al Parlament.

Joc brut!

Josep Usó
Josep Usó
26.12.2019  ·  22:41

Fa molt temps, que no són de fiar. Només cal que recordeu tots els corruptes del Règim. Ara ja no en parlen, com si mai hagueren existit. I els qui acaben a la presó, (dels seus) als quatre dies els indulten. Tant siga per robar, (el Cunyat, a tall d’exemple) com per organització de banda armada (Vera i Barrionuevo per la trama del GAL, per citar-ne un altre). De nosaltres, han dit i diran de tot. I sempre serà mentida. Sempre ho és. De vegades, sembla que, per inspirar-se, es miren a l’espill.

Gerber van
Gerber van
26.12.2019  ·  22:52

No vam creure les mentides de Guardia Civil i de l’Audiencia Nacional gracies perquè aquí en Catalunya hi ha premsa lliure i de molt més bona qualitat. Un d’aquest és Vilaweb mateix. Aquesta premsa va fer entrevistes amb les families i l’entorn dels CDR’s. Vam veure que són de families normals i per això aquí en Catalunya no vam creure aquest muntatge fastigos. Com ho dius Vicent, una lliçó que val molt la pena per recordar ho. Perquè vindran més muntatges policials – tribunals. Estem en mitg d’un autèntic lawfare.

Toni Arregui
Toni Arregui
26.12.2019  ·  22:59

Recordem un cop més que si hi torna a haver muntatges policials serà perquè ho tornem a permetre. Mentre no ens quadrem i diguem prou-s’ha-acabat-el-bròquil (no us penseu pas que amb el Tsunami Democràtic ho hem fet, perquè no s’ha pas arribat fins al final de res) estem legitimant l’estat que ens reprimeix. Efectivament començant pels polítics, però bé que els hem votat.

Encarnació Parets
Encarnació Parets
26.12.2019  ·  23:12

Em sap greu el veure que la història es repeteix i que ERC no ensuma el parany. O sí, i tot esdevé més trist, encara.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
26.12.2019  ·  23:48

Això del terrorisme no ha estat més que una nova “afiladeta” no de la Fiscalia només, sinó de la Guàrdia INcivil i d’una part significativa de la cúpula INQUISITORIAL de la INjustíca espanyola.

Antoni Muntané
Antoni Muntané
27.12.2019  ·  00:16

ERC és i serà còmplice d’aquest segrests, i tot per uns poltrones.

Jordi Nogués
Jordi Nogués
27.12.2019  ·  00:30

Si senyor, cal estar alerta perque segur que hi tornaran a fer muntatges juridico-policials; es que no saben fer altra cosa. L’Estat espanyol no te cap mes arma que la mentida i la manipulació, i si això els funciona a altres terres, aqui hem de tenir ben clar que a cada nova embrancida hi hem d’oposar la nostra força, que es la força del poble que no s’empassa més tanta porqueria

Carme Garcia
Carme Garcia
27.12.2019  ·  06:43

Tot aquesta fábula que es van inventar al voltan dels CDR, va ser perquè teniem eleccions, van intentar desacreditar als polítics de JxCat perquè van ser els únics que al Parlament van reaccionar aplaudint el crit de LLIBERTAT espacialment, recordem com es van acarnissar amb el President Torra demananl-hi a totes hores que es disculpes i digués que condemnaba la violéncia, habíen de guanyar vots. Ara sortiran tots aquells que en aquell moment no els van fer costat,fent-se una foto amb ells.
Hauriem d’estar acostumats a les marranades que ens fa Escaña, quan arriven les eleccions. Preparem-nos que ja fa uns mesos que han començat a atacar a Laura Borràs , s’han adonnat de que es una persona que té una personalitat exraordinaria i que pot guanyar les eleccions a Catalunya i van a per ella.

Albert Miret
Albert Miret
27.12.2019  ·  06:57

Així intenten constantment destruir la unitat del carrer. Tots vam sentir un moment o altre a persones que ens semblaven normals la cosa tan bèstia de: “cuando el rio suena, agua lleva”, i haurem estat mirats amb aquella mirada sorneguera que es fa de: “n’estàs segur que no hi haurà una mica de veritat?”, perquè en el fons de la nostra societat encara dura la petjada inquisitorial de la guàrdia civil i la policia del régimen. Ells són els que més ho saben, i per això ataquen pel flanc de detenir uns quants joves que tots sabem que són innocents, perquè ens quedi ben clar que els poders repressius i judicials (que a més pretenen cínicament consolidats democràticament) fan i desfàn el que lels dóna la gana, sense cap llei, sense cap autorització i sense cap prova. Així intenten destruir el teixit social, igual com estan fent amb el teixit polític a còpia de aviciar temporalment un partit mentre els cossos repressius i la parajustícia castiguen a l’altre, fins a arribar a inhabilitar al mateix President del país amb el ridícul argument de què posa un domàs al balcó, perquè no n’han pogut trobar cap altre. Amb aquesta gent no s’hi poden tenir ni pactes ni negocis. Són simples estafadors.

Pepita Carlos
Pepita Carlos
27.12.2019  ·  07:08

L’estat ñ es mentider i manipulador ho sigui que ERC, serà còmplice si els dóna suport.
I ON VAN A PARAR TOTS ELS DINERS DE LES FIANCES QUE HAN FET PAGAR ELS NOSTRES POLÍTICS I GENT DEL POBLE. Ara mateix aquest nois que han estat alliberats per falta de proves no tant sols els han indemnitzats per estar uns mesos a la presó indegudament sino que els han fet pagar fiances.
INDIGNANT

Roser Giner
Roser Giner
27.12.2019  ·  07:24

Ha quedat molt clar i molt bé que ho has dit …. qui no és de fiar és l’estat espanyo, no pas la gent. Muntatge policial i dels partits polítics. CDR fa nosa. Sempre ha estat així. Objectiu … desmobilitzar i crear divisions. Només cal llegir atestats, informes policials, mossos, policia i guàrdia civil per entendre encara més aquests muntatges. Mentre, segrestats i empresonats com a terroristes sense cap mesura legal ni proves. I molts silencis per part de partits i entitats. La repressió no s’aturarà. Continuarà. I la gent dempeus, sense defallir.

Joan López
Joan López
27.12.2019  ·  07:28

El estat espanyol està podrit. No dic mes…

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
27.12.2019  ·  08:29

Des del 1er moment sabiem que era fals, peró ells han trigat 3 mesos a adonar.se que ningú sels creia. 3 mesos de presó x informe fals GC
Si Srs tenim un ‘Estat molt democràtic’…

Josep Albà
Josep Albà
27.12.2019  ·  08:45

Per una sola cosa potser ens haurien servit aquests segrestos perpetrats per les forces d’ocupació espanyoles:

Potser ara els miserables que des de l’independentisme van posar el crit al cel i van dir que recórrer a la violència era una desgràcia per la causa independentista s’adonaran que la veritable desgràcia per l’independentisme són, exactament, ells.

Josep Salart
Josep Salart
27.12.2019  ·  08:57

… i després de llegir l’editorial hem de quedar tant amples, sense veure un article de la redacció o d’algú que escriu a Vilaweb i que ens expliqui el per què de l’actitut d’ ERC.

Recolzar un president de govern espanyol, no és recolzar un equip de persones que fan funcionar un país amb drets i deures, lleis, justícia, etc, es ajudar a un régim comandat per un traficant d’armes i un lladres que, via BOE, saquegen constantment les arques públiques.

Això sí, fent cas omís de resolucions de tribunals, de tenir joves d’Altsasu o de Catalunya empressonats, torturats, humiliats i qui sap què més, sense parlar extensament de la fabricació de proves falses i relats terroristes varis amb la finalitat ( i la complicitat amb silenci) de desactivar polítics honestos.

Ni Vilaweb, ni ERC, ni cap periodista minimament tocat per l’amor propi, es capaç de fer-nos un article i explicar què s’amaga darrera d’un recolzament a la formació d’un govern espanyol, govern unicament al servei d’aquests terroristes d’estat. No, no parlo de Turquia.

La gent de Podemos, per fí podrà deixar d’aspirar a ser casta i els d’ ERC per fi hereteran el monyo de la Ferrusola i els negocis dels seus fills.

Mentre tant, quan parles amb algún simpatitzant d’ERC, doncs això, cantant i xiulant es fa el simpàtic.

Així, no avançarem tant ràpid com voldríem.

JOSEP ANTONI HERMOSILLA
JOSEP ANTONI HERMOSILLA
27.12.2019  ·  09:09

Aquests CDR i les seves armes de destrucció massiva…
Mamons i mentiders fastigosos.

Cristina Moscardó
Cristina Moscardó
27.12.2019  ·  09:13

Un relat per enverinar la gent contra els independentistes i embolicar de pas al president Torra i alhora escarmentar els joves i la gent dels CDRS mobilitzats. El problema és que munten calúmnies i els nostres propis mitjans compren el seu marc mental i es passen setmanes parlant-ne a les tertúlies. Demanant condemnes a una violència inexistent (per part delsCDRS, no pas per part de l’ Estat). ” calúmnia, que algo queda”. Aquest és el modus operandi espanyol. Hauríem d’ aprendre des d’ aquí a no fer-los el joc contínuament. I això ha passat amb el govern de Pedro Sanchez, els que suposen que són ” els progressistes” i es deleixen per investir. No els hauríem de donar ni oxígen ni aigua.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
27.12.2019  ·  09:16

Bon dia! Sr. Partal. Gràcies per veure-hi clar i comunicar-nos-ho cada dia.
Llegint els comentaris (17) de moment el de na ‘Pepi Olle’ el d’en ‘Josep Uso’ ja m’han semblat escaient del tot. I auxí amb els següents.
Així, doncs no cal afegir-hi res més

Ñ és una falsedat perpètua vers a nosaltres i sempre ho serà.

Toca marxar ja.
Adéu Ñ, adéu!

Nuria Estrada
Nuria Estrada
27.12.2019  ·  09:19

Els fan pagar fiança quan es el Govierno q hauria de pagar indemnisació. Com es q això no es diu més?.
Es injust. Tres mesos a la presó, amb tortures i mentides i a damunt, fent-nos pagar. Ens volen arruïnar.

Agnès Buscart
Agnès Buscart
27.12.2019  ·  09:27

ENDAVANT REPÚBLICA!!!!!!
En aquestes alçades, on som ara, ja podem anar sabent quines notícies hem de creure.
Mentalitat d’estat per a tots.!

LLIBERTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Oriol Ribera
Oriol Ribera
27.12.2019  ·  09:48

Qui vol pactar amb aquesta gent , n’es complice

Teresa Calveras
Teresa Calveras
27.12.2019  ·  09:51

Aquesta policia política pot actuar amb impunitat, ningú demana responsabilitats pels mals que ha causat.
Les imatges de la GC obrint les portes amb els ariets, la por que devien passar les persones que conivivien amb els detinguts (també ells), els patiment de quan van estar detinguts segons la llei terrorista, les incomunicacions a la presó, la manca d’assistència legal d’alguns, el fet de no saber per què et detenen i què passarà, …
I unes acusacions delirants que no es podien agafar per enlloc.
Democràcia???

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
27.12.2019  ·  10:09

TODOS A LA CALLE

contra una sucia España de perversos degenerados que quiere mandar e imponerse a toda costa con los medios de la suciedad mental

contra una “justicia” de España que no es Justicia sino instrumento de represión de unas bestias asquerosas que van a sus anchas sin que nadie se pueda oponer

Contra un rey payazo encima de un país podrido de violencia, mentira y suciedad mental

Contra unas izquierdas de:

ERC, PSOE, PODEMOS,

Que no son izquierdas sino siervos repugnantes de una España franquista que solo aspiran a conquistar el poder de sus amos criminales a cualquier costo coste lo que coste

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
27.12.2019  ·  10:47

Preguntem-nos : perché tanta gent vota ERC? A partir d’aqui, tot será més clar.
ERC amb el seus silencis eloquents, TV3, el diari Ara insinuant…. Fins que no hi hagi premsa valenta per desenmascarar tot això, molta gent poc informada continuara votant cegament ER. Però la premsa valenta que tenim té por de ser acusada de defensar la dreta catalana. Aqui tenim el punt clau de tot.
Voldria també saber on és aquell noi de Madrid que van empresonar quan manifestava per nosaltres.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
27.12.2019  ·  10:51

Així van: de mentida en mentida i de muntatge en muntatge. La propera serà, crec que ja és, el recolzament de Rússia a Puigdemont a través de espies russos que circulen o circulaven per España. Aleshores va sortint i sortirà el tema a les capceleres i portades del diaris de “confiança” de sempre: LaVanguardia, ElPeriodico, etc. i fins i tot algun setmanari que es diu de “investigació i anàlisi”….. I això porten anys fennt-ho; el curiós és que encara hi hagi gent que s’ho cregui. I més curiós encara és que es pensin que així arreglaran el “problema catalan”. Són les típiques estratègies de règims antidemocràtics, dictatorials o directement feisxistes.

Pep Agulló
Pep Agulló
27.12.2019  ·  10:53

LA REPRESSIÓ SELECTIVA UNA ARMA POLÍTICA INÚTIL

La justícia bruta (lawfare) amb els muntatges policials, aquests últims, fets a correcuita i amb total barroeria, busquen primer dividir la societat catalana i després col·laborar en construir el seu relat truculent a través dels mitjans, d’un terrorisme inexistent, pel consum de les espanyes.

A Catalunya l’abast de la maniobra política, és absolutament inútil o contraposada als efectes buscats, si no fos pels efectes repressius i del patiment de les víctimes, dels CDR empresonats i maltractats. És cert que els partits feixistes a Catalunya se’n fan un ressò esperpèntic, precisament per això encara es menys creïble per gran part de la societat catalana.

Dins l’independentisme, certament el partidisme de baixa estofa, veu en les mentides de l’Estat una oportunitat per desestabilitzar de forma roïna, l’adversari. Hem vist fins i tot contraposar presos amb exiliats… Però, dins l’independentisme sabem què són els CDR, som tots-tes, i així no hi ha possibilitat de separar-nos una part. Som mata de jonc i l’acusació de terrorista que sempre ve de l’Estat, aquí no cola.

LLIBERTAT I AMNISTIA!

EUGENI BLAS
EUGENI BLAS
27.12.2019  ·  11:04

Estic quasi be d’acord amb tu, Pepi Oller: Sempre hem de perdonar pq hem de conviure en Pau; ara be oblidar mai !!!

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
27.12.2019  ·  11:41

Oblidar mai.
Perdonar sempre. SEMPRE si no volem ser iguals que ells.

Mandela va guanyar perdonant.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
27.12.2019  ·  12:07

Potser arribarà el dia que mirarem enrere i entendrem que el camí que vam fer per assolir la llibertat era l’únic possible, entendrem que el temps que va passar i la repressió que vam patir ens va fer tant forts . Només ho podrem entendre quan passi temps. Veien la gent al pla dels Lledoners la nit de nadal, un any més, ja es veu com es va completant el trencaclosques. Res no ha estat en va, ni presos ni exiliats, ni ferits a les nits d’octubre ni la por i el mal que s’ha teixit i generat des de les clavegueres de l’estat. La gent comença a tenir una visió més real del problema i ha aprés a deslliurar-se de la intoxicació matussera dels mitjans del “règim”. la gent d’Europa també i, finalment serà aquesta gent la que farà reaccionar als estats europeus. No hi donem tantes voltes, l’objectiu és molt difícil, tot el que ha passat no podia ser d’una altre manera com no hi pot haver un altre final possible, la llibertat. Ho sap tothom i és profecia.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
27.12.2019  ·  12:12

Després de veure les Clavegueres de l’Estat ja no em crec res que vingui d’Espanya. Recordeu l’Operació Garzon en vigílies de les Olimpíades del 92. És un segrest amb totes les de la llei, i tot l’aparell de l’Estat i l’entorn mediàtic en marxa per embrutar el bon nom del moviment sobiranista. El que han fet a aquests joves no té perdó.
Tant que presumeixen de les garanties judicials, en el cas de catalans i bascos és ben bé el contrari: com a l’època d’abans de la Revolució Francesa. Arbitrarietat, presons contra els adversaris, etc.

Joan Salabert
Joan Salabert
27.12.2019  ·  12:19

El parlament català hauria d’obrir una investigació sobre el terrorisme d’estat, no? Aquest sí que existeix.

Ramon Simon
Ramon Simon
27.12.2019  ·  12:49

Feu pena els que critiqueu ERC tart o dora eureu de suplicar perdo, tens al temsi

Rosa Gispert
Rosa Gispert
27.12.2019  ·  15:15

Tot el que ve de l’estat espanyol està podrit, és mentida, pretén humiliar, enganyar o dividir. Perquè la paraula donada d’un esperpent com Sánchez hauria de ser diferent?. Si no hi pinta res, no és capaç de fer obeir les sentències de la justícia europea, ni a l’exèrcit, ni als xorissos del seu propi partit!.

De veritat que els militants i votants d’ER no veuen que aquest txitxarel.lo els està entabanant?. no veuen que deixant-lo investir es fan còmplices de la seva repressió, de les seves mentides, de la corrupció del seu partit?. No puc creure que vulguin tant de mal al país.

Com diu el sr. Salart, algú de VW ens podria explicar el motiu de la conducta tant mesella d’ER?. Si és que és explicable.

Robert Joan
Robert Joan
27.12.2019  ·  16:13

Ramon Simon: a banda de cava, q és el q has begut o fumat?

Roser Caminals
Roser Caminals
27.12.2019  ·  16:54

La força d’ERC radica en la por de Vox, compartida pels seus votants de sempre i per ex-convergents, i una fidelitat a la ideologia d’esquerres que es malfia de JxCat. Entre els dos grups, tan diferents, suma.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
27.12.2019  ·  17:25

Es una bestiesa darrera l’altra, amb cap mena de fonament demostrable, per intentar construir una història que els aniria bé per justificar la seva repressió. I mentrestant gent a la presó injustificable, immunitat que no es respecta sense cap explicació, no contesten al TJCE, i van fent sense cap vergonya insistint en què hi ha d’haver govern ràpidament.
Tot plegat és enervant! , però hem de persistir, ja que potser els aniria massa bé que no ho féssim o que deixéssim de ser pacifistes.

Josep Almar
Josep Almar
27.12.2019  ·  18:01

I ara tocarà Laura Borràs. Mentida tot. Fins als dallonses de montatges

Jordi Casafont
Jordi Casafont
27.12.2019  ·  18:13

Ramon Simon,jo sóc dels que critico Erc perquè son uns autèntics venuts si pactan i donan el si al PESOE mentres tinguem pressos polítics i exiliats

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
27.12.2019  ·  20:17

Flechas y pelayos s’han fet grans i volen fer saber que l’estat segueix sent seu. Top, top. El desembre congelat i el Junqueras segrestat. La repressió imbècil. que diu Quatremer.

Eduard Samarra
Eduard Samarra
27.12.2019  ·  23:33

El que jo trobo sumament penós és que molta gent encara es deixi inundar pels dubtes. Només que ens facin dubtar una mica, ja guanyen. Hauríem de girar la truita i aplicar-los la doctrina de la llei Mordassa: quan es tracta de l’estat espanyol, presumpció de culpabilitat sempre fins que no es demostri el contrari. Crec que empíricament és irrefutable que sempre menteixen i fan servir males arts (il·legals) per derrotar l’enemic. Perquè som el seu enemic i no és que ens vulguin vençuts, ens volen exterminats

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any