El catedràtic Vicenç Navarro, acusat d’assetjament laboral i abús de poder

  • Secretàries, professors i personal de recerca denuncien que també feia servir recursos públics per a usos personals

VilaWeb
ACN
18.04.2023 - 21:28

El catedràtic de ciències polítiques i socials Vicenç Navarro, professor durant més de quaranta-cinc anys de la Universitat John Hopkins de Baltimore, als Estats Units, i vinculat durant vint-i-cinc anys a la Universitat Pompeu Fabra, ha estat acusat d’assetjament laboral i abús de poder per personal que havia estat sota les seves ordres en un reportatge d’investigació que publica el diari Ara. Navarro, intel·lectual d’esquerres i impulsor de Podem, duia a terme pràctiques de maltractament segons els testimonis d’una quarantena de persones recollits pel rotatiu. Alguns d’aquests treballadors, entre els quals secretàries, professors i personal de recerca, denuncien, a més, que feia servir recursos públics per a usos personals.

Segons el rotatiu, la UPF li va obrir un expedient disciplinari el 2021 i va acabar la relació amb el catedràtic, un extrem que la universitat ha confirmat a l’ACN. Al mateix reportatge Navarro nega les acusacions i les atribueix a persones que el volen desacreditar i destruir. Entre els diversos testimonis es descriuen situacions de maltractament psicològic i agressions físiques, exigències de disponibilitat horària més enllà dels horaris laborals habituals o encàrrecs de tasques no vinculades a l’activitat docent, com ara dur roba a la tintoreria o preparar-li viatges personals.

Altres denúncies fan referència a l’activitat professional, i acusen Navarro de fer servir els investigadors sota el seu comandament per preparar articles de premsa que firmava ell. Un relata que també feia feines vinculades a En Comú Podem i a Podem. Algunes de les persones que van estar sota les seves ordres l’acusen d’apropiació intel·lectual.

El febrer del 2021 se li va obrir un expedient que va concloure que hi havia hagut “maltractament de paraula i obra” per part de Navarro i “abús d’autoritat, encarregant feines privades i domèstiques en horari laboral”. La UPF va extingir aleshores la relació laboral amb el catedràtic. Arran de la investigació del diari Ara, la UPF ha iniciat una revisió de tot el material referent a Navarro, extrem que la universitat també ha confirmat a l’ACN. Segons el diari, el departament de recursos humans del centre docent no tenia queixes formals sobre Navarro fins al 2021, per bé que s’ha trobat un document informal del 2018 en què una persona atribuïa un “tracte despòtic” al catedràtic.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any