Catalunya, el País Valencià i les Illes acorden de defensar el català en la llei de l’audiovisual espanyola

  • Els tres governs han acordat diverses accions de promoció i diagnòstic de la llengua

VilaWeb
ACN
21.10.2021 - 22:36
Actualització: 22.10.2021 - 10:36

Els responsables de Política Lingüística de Catalunya, el País Valencià i les Illes han acordat de coordinar i impulsar conjuntament accions per a promoure el català. Un dels punts de coincidència és reclamar que la llei de l’audiovisual espanyola garanteixi la presència del català. També s’han acordat actuacions conjuntes per impulsar l’oferta audiovisual a tots tres territoris.

El secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Vila; el director general de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano; i la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Beatriu Defior, han acordat actuacions que milloraran la informació ciutadana sobre equivalències entre certificats i nivells de coneixement de llengua. Així mateix, han posat en comú iniciatives per promoure la llengua entre els joves, especialment entre els creadors de continguts. Sobre això, també han refermat el suport a Bon Dia Televisió, la plataforma conjunta de continguts digitals.

L’ús del català a l’àmbit europeu

A la reunió s’han abordat iniciatives per a promoure l’ús del català en l’àmbit europeu. Entre més, recuperar els cursos d’acollida lingüística a estudiants en intercanvis europeus.

Un altre aspecte que ha centrat l’interès de totes tres institucions és la necessitat de tenir un diagnòstic actualitzat de la situació del català a tots els Països Catalans amb la millora de la coordinació en els sondatges d’usos que s’hi fan. També s’ha acordat de sumar esforços en matèria de tecnologia del llenguatge, especialment promoure la recollida de dades lingüístiques que es puguin fer servir per a l’entrenament de sistemes de reconeixement del llenguatge i síntesi de veu.

La reunió s’ha fet al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i s’inscriu en els acords de la Declaració de Palma, signada l’any 2017 per tots tres governs amb l’objectiu d’enfortir els lligams en els àmbits de la llengua i la cultura.  La següent es farà a València el mes de març.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor