parlament europeu

El Ministeri d’Hisenda espanyol ha informat avui de com es repartiran deu mil milions d’euros del fons React-EU, unes ajudes impulsades per la Unió Europea destinades al finançament de nous projectes en educació, sanitat i serveis socials i a donar suport a les pimes i els autònoms arran de la crisi de la covid-19. Catalunya rebrà en total 1.706 milions d’euros, el País Valencià n’obtindrà 1.254 milions i les Illes 300 milions. En total, sumaran 3.260 milions d’euros.

En concret, els fons europeus es distribuiran a través dels Fons Europeu de Desenvolupament Regional i del Fons Social Europeu. Per altra banda, el Ministeri de Sanitat espanyol gestionarà 2.436 milions d’euros addicionals el 2021 per comprar nous vaccins, reforçar l’atenció primària i posar en marxa un pla de reactivació de tecnologies sanitàries.

Els criteris que s’han tingut en compte a l’hora de repartir els fons són tres. En primer lloc, l’impacte que ha tingut la pandèmia sobre la riquesa de cada territori, un indicador que té un pes equivalent a les dues terceres parts de la partició. Una novena part de l’assignació ha quedat determinada per l’impacte de la crisi en la desocupació juvenil –entre 15 i 24 anys-, mentre que la resta (dues novenes parts) ha tingut en compte l’impacte de la crisi en la desocupació en general.

El fons React-EU forma part del paquet d’ajudes que la Comissió Europea va aprovar el passat mes de juliol i que suma un total de 750.000 milions d’euros per a tots els estats membres. D’aquests, a l’estat espanyol li corresponen vora de 140.000 milions d’euros.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.