33.895 estudiants de Catalunya s’examinaran a partir d’avui a les proves d’accés a la universitat (PAU), que duraran fins dijous. Són 1.808 estudiants més que l’any passat, segons la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat. 27.878 provenen del batxillerat, 3.279 de matrícula lliure i 2.738 de cicles formatius de grau superior. Els alumnes del Principat s’afegeixen als del País Valencià i les Illes, que ja es van examinar la setmana passada.

Les PAU es divideixen en dues fases: la general, que és obligatòria i consta de cinc exàmens, i l’específica, que és voluntària i serveix per a apujar nota. En la fase general, els alumnes s’examinen de quatre matèries comunes –llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura, llengua estrangera i història– i una matèria a triar, vinculada a les matèries comunes d’opció. Es pot optar entre matemàtiques, llatí, fonaments de les arts i matemàtiques aplicades a les ciències socials.

A diferència de l’any passat, història de la filosofia ha passat de la fase general –on es podia triar també història– a l’específica, i serà ponderable per a l’accés a graus universitaris de les branques d’arts i humanitats i ciències socials i jurídiques.

Avui es faran els exàmens de llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura i assignatures de la fase específica; demà, llengua estrangera, història, fonaments de les arts i matemàtiques aplicades a les ciències socials i matèries de la fase específica; i dijous, llatí, matemàtiques i assignatures de la fase específica.

Una novetat serà la reserva de places en tots els graus universitaris per a estudiants del col·lectiu gitano. S’hi reservarà pel cap baix una plaça per a afavorir la seva incorporació a estudis superiors.

Hi haurà 158 tribunals situats en seus universitàries i alguns centres de secundària, distribuïts en 19 poblacions. Els estudiants podran consultar el resultat de les proves a partir del 27 de juny.

D’una altra banda, el 16 de juny 3.401 alumnes s’examinaran de la prova d’aptitud personal (PAP) per accedir als graus en Educació infantil i primària. L’any passat van ser 2.892 estudiants.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.