Centenars de persones vingudes d’arreu del Principat i d’Occitània s’han citat avui al port de Salau, al Coserans. Des de fa 29 anys, a l’agost arriba aquesta trobada a 2.100 metres d’altitud organitzada pel CAÒC i l’ASPIC per celebrar l’agermanament entre pobles veïns i reivindicar-ne els drets nacionals. Des del costat occità, els caminants sortiran de Salau (Coserans) per emprendre les dues hores i mitja de camí que els han de dur al port. D’altra banda, des del costat català el punt escollit per la sortida és el municipi d’Esterri d’Àneu, a la comarca del Pallars Sobirà. En el seu cas el trajecte serà de quaranta-cinc minuts.

El simbolisme del lloc on es farà la trobada rau en el fet que es tracta d’un camí que tradicionalment ha connectat tots dos pobles. Històricament, no només ha estat un paratge habitual del comerç entre gent d’una banda i l’altra, sinó que durant la Guerra de 1936-39 va ser un dels indrets per on molts republicans van marxar a l’exili.

Un cop al cim, es donarà la benvinguda i es podran escoltar els himnes catalans i occità, que acompanyaran la hissada de banderes. Entre els actes previstos un cop s’hagin trobat al port els participants, però, s’hi compta també un intercanvi de productes típics d’ambdues bandes, així com un ball de danses tradicionals amb música a càrrec d’intèrprets d’ambdós costats dels Pirineus.

Ahir a l’Ecomuseu d’Esterri d’Àneu va tenir lloc una prèvia: la projecció del documental ‘Aqueth dia i auie ua nòça’, que rememora l’intent fallit dels maquis de conquerir la Vall d’Aran el 1944 per enderrocar el franquisme. També es va produir un debat sota el lema ‘Occitan a Catalunya: deu anys d’oficialitat’.

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb