08.04.2025 - 19:13
|
Actualització: 08.04.2025 - 23:13
El treball de l’economista català Pau Pujolàs forma part de les referències que la Casa Blanca ha utilitzat per justificar el càlcul del govern del president Donald Trump per a decidir els aranzels globals que va imposar el dia 2 d’abril.
Entre les cinc referències incloses en el document, hi ha l’article científic “Trade deficits with trade wars” (‘Dèficits comercials amb guerres comercials’), elaborat per Pujolàs, que és professor associat de la Universitat McMaster, al Canadà, i Jack Rossbach, professor assistent d’Economia de la Universitat de Georgetown a Catar. Tots dos conclouen que els desequilibris comercials alteren significativament les implicacions dels aranzels i mostren que els dèficits comercials augmenten la capacitat d’un país d’alterar la seva relació d’intercanvi i, per tant, beneficiar-se dels aranzels.
En el mateix text, precisen els aranzels “d’equilibri” exactes entre els Estats Units i la Xina, els països amb més desequilibri comercial bilateral, fent servir un model molt complex. Segons que ha explicat Pujolàs al diari britànic Financial Times, tots dos consideren que aquests aranzels haurien d’oscil·lar sempre entre el 10% i el 25%, perquè si són més alts serà perjudicial per als Estats Units. De fet, Pujolàs assegura que el lliure comerç “beneficia tant la Xina com els Estats Units, en comparació amb una guerra comercial”.
D’una altra banda, l’article indica que no s’haurien d’imposar aranzels contra la Unió Europea (UE).
Critica els aranzels
Curiosament, Pujolàs ha publicat recentment un article en el bloc especialitzat “Res no és gratis” en què critica la política aranzelària de Trump. Adverteix de les “cinc alarmes” que activa la imposició d’aranzels, com ara que el guany d’un aranzel arriba a costa “d’empobrir el veí”. I afegeix: “Si el veí fa ull per ull, acabem tots cecs.”
Remarca que aquests gravàmens redueixen la quantitat que es comercia, de manera que crea una pèrdua neta d’ingressos, per la qual cosa avisa: “Cal anar amb molta cura a imposar aranzels.” També destaca la necessitat que el govern gasti bé els ingressos derivats perquè no generi pèrdues i insisteix que els aranzels impedeixen al consumidor de “comprar el que desitjaria a preus raonables, fent-lo presoner de productes locals cars i de baixa qualitat”.