Cas Pretòria: Set anys de presó per a l’ex-diputat del PSC Luís García i cinc anys per a Bartomeu Muñoz

  • L’ex-conseller Macià Alavedra i l’ex-secretari de Presidència Lluís Prenafeta, un any i onze mesos

VilaWeb
Redacció
02.07.2018 - 15:18
Actualització: 02.07.2018 - 15:44

L’Audiència espanyola ha fet pública la sentència dels onze acusats del cas Pretòria per operacions urbanístiques il·lícites entre els anys 2002 i 2009 a Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona. Ha condemnat l’ex-batlle de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz, a cinc anys i nou mesos de presó i una multa de 3,4 milions d’euros per l’operació Pallaresa, aprovada l’any 2001 i relacionada amb la creació d’un centre comercial, hotels i habitatges. També ha condemnat a l’ex-diputat del PSC i ex-soci de l’ex-batlle Luis García ‘Luigi’ per delictes de tràfic d’influències, blanqueig de capitals, suborn i falsedat en document oficial, amb set anys de presó i 14,1 milions d’euros.

També han estat condemnats a un any i onze mesos de presó l’ex-conseller d’Economia de la Generalitat Macià Alavadera, amb 3,2 milions d’euros de multa, i l’ex-secretari de Presidència Lluís Prenafeta, amb 5,8 milions, per delictes de tràfic d’influències i blanqueig de capitals després de cobrar comissions il·legals. Un altre dels condemnats és l’ex-regidor Manuel Dobarco, que haurà de complir 8 anys i 6 mesos d’inhabilitació.

El mes de setembre la Fiscalia Anticorrupció va canviar les seves peticions de pena. Va rebaixar la de Lluís Prenafeta i Maciá Alavedra de 6 anys i 10 mesos a 2 anys de presó, mentre que per al líder de la trama, Luis Andrés García, ‘Luigi’, va augmentar de 8 a 13 anys de presó. També va modificar la petició de pena per a Bartomeu Muñoz, per a qui demana 8 anys i 4 mesos de presó –abans, demanava 6 anys i 10 mesos–.

Els dos ex-alts càrrecs de la Generalitat evitaran passar per la presó. Els magistrats expliquen a la sentència, de més de 1.300 pàgines, que els ara condemnats van participar entre els anys 2002 i 2009 en diferents operacions urbanístiques que, en lloc de beneficiar l’interès públic, cercaven el rendiment econòmic particular.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any