Carmen Zapata serà la “batllessa de nit” de Barcelona

  • L'ajuntament també crea el Consell de la Nit, un òrgan de participació i diàleg amb els actors implicats en la vida nocturna

VilaWeb

Redacció / ACN

24.10.2024 - 12:53
Actualització: 24.10.2024 - 14:05

La gestora cultural Carme Zapata serà nomenada comissionada de la nit de Barcelona, una figura de nova creació per a facilitar la interlocució de l’ajuntament amb els actors de la vida nocturna a Barcelona: dels residents als representants del sector de la restauració i lleure, el comerç nocturn, la cultura, les associacions juvenils i els serveis de seguretat i prevenció, entre més. Al món hi ha més de cinquanta ciutats que ja compten amb estructures de governança nocturna i el batlle de Barcelona, Jaume Collboni, s’havia compromès a crear-ne una.

Zapata era d’ençà del 2006 gerent de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya i ara coordinarà i representarà les iniciatives en l’àmbit nocturn i facilitarà el diàleg entre els actors implicats. De fet, Collboni també ha signat el decret per a activar el Consell de la Nit de Barcelona, un òrgan de participació i diàleg amb representació d’entitats ciutadanes, associacions professionals, grups polítics, àrees de l’ajuntament i més institucions i administracions. L’objectiu és compartir i coproduir les propostes d’actuació relacionades amb la vida nocturna de la ciutat des d’un enfocament preventiu.

L’establiment d’un òrgan de governança nocturna és una de les accions acordades en el Pla d’Acció sorgit de la Taula Ciutadana per una Nit Cívica i Segura. Aquesta taula es va estrenar el darrer trimestre de l’any 2021 per encarar, amb una perspectiva integral, les activitats nocturnes a la ciutat. Era formada per 80 agents i entitats responsables de diverses àrees de l’ajuntament; representats dels grups polítics del Departament d’Interior i dels Mossos d’Esquadra; entitats i associacions veïnals i ciutadanes; i membres de gremis i federacions de comerciants, restauració i lleure nocturn.

La nova comissionada coordinarà i executarà el pla d’acció aprovat per la Taula Ciutadana per una Nit Cívica i Segura; dissenyarà i executarà l’estratègia nocturna per a donar resposta a les necessitats dels ciutadans, i identificarà la necessitat d’actualitzar les polítiques públiques i les normatives vinculades a la vida nocturna de la ciutat.

Funcions del Consell

Les funcions del Consell de la Nit seran fomentar el diàleg i l’intercanvi d’experiències dels sectors o àmbits representants; rebre informes periòdics sobre el seguiment i l’avaluació del pla d’acció sorgit de la Taula per una Nit Cívica i Segura; centralitzar les propostes d’actuacions dels sectors representats al consell; identificar objectius i oportunitats; proposar estratègies i polítiques públiques per a la millora de la vida nocturna de la ciutat; i proposar la creació dels grups de treball que es considerin necessaris per abordar qüestions concretes.

Com a òrgan executiu, també s’ha creat la comissió permanent del Consell de la Nit, també gràcies a la signatura d’un decret de batllia.

Trajectòria de Zapata

Carmen Zapata té estudis en dret i comunicació i mitjans, i és una ponent habitual en col·loquis i debats especialitzats en la indústria de la música. Amb més de dues dècades de trajectòria professional, ha assumit papers diversos de lideratge i s’ha destacat com a defensora activa de la tasca cultural de les sales de música, de la igualtat de gènere i la diversitat en el sector.

Del 2006 ençà, ha estat gerent de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya, cosa que li ha permès treballar de manera contínua amb administracions públiques locals, catalanes, espanyoles i internacionals.

És sòcia fundadora i ex-presidenta de l’Associació de Dones de la Indústria de la Música. El 2021 va ser reconeguda amb el KeyChange Award per la seva trajectòria.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor