‘El millor instrument és el referèndum? És clar que sí. Aquí i a tot arreu, perquè és el mecanisme que tots els països, en la situació en què es troba Catalunya i l’estat espanyol, trien per verificar el suport que té aquest desig.’ Això ho ha dit el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que ahir ja havia anunciat que faria un últim intent d’aconseguir un referèndum pactat amb l’estat espanyol. ‘Si és factible, al juny o al juliol farem un referèndum. Si és factible’, ha avisat.

‘Hem d’acreditar aquesta voluntat de diàleg permanent. Hem de continuar per aquesta via perquè és on hi ha la solució convenient per a totes dues bandes’, ha dit. Puigdemont creu que si aquesta via no reïx serà l’estat espanyol que haurà pres una decisió unilateral.

Passi què passi a Madrid, les urnes culminaran el procés, ha dit, bé amb un referèndum, bé amb unes eleccions constituents. Perquè si la via de Madrid no resulta, el govern mantindrà el full de ruta.

El president Puigdemont ha afegit que preveu que entre el juny i el juliol de l’any que ve s’haurà acabat tota la feina que el govern s’ha compromès a fer, és a dir, la creació de les estructures d’estat i les lleis de desconnexió. ‘No hi haurà ni un segon de buit legal, ni un segon d’incertesa’, ha explicat.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb