L’ex-cap de la policia espanyola a Catalunya denuncia Cospedal, Fernández Díaz i Villarejo

  • Narciso Ortega els acusa d'organització criminal, prevaricació, malversació i revelació de secrets

VilaWeb
Redacció
26.07.2022 - 20:16
Actualització: 27.07.2022 - 12:07

L’ex-cap de la policia espanyola a Catalunya Narciso Ortega ha presentat davant la fiscalia una denúncia contra l’ex-secretària general del PP María Dolores de Cospedal, l’ex-ministre d’Interior espanyol Jorge Fernández Díaz, l’ex-secretari d’estat d’Interior Francisco Martínez i l’ex-comissari de policia José Manuel Villarejo per presumptes delictes d’organització criminal, prevaricació, malversació i revelació de secrets. L’advocat Jordi Pina, que representa Ortega, ha indicat que tots els delictes es van cometre en el marc de l’anomenada operació Catalunya, orquestrada per responsables del govern de Mariano Rajoy i del cos policíac per a desacreditar dirigents independentistes a partir d’informacions falses.

A la denúncia Ortega afirma que després d’haver estat nomenat cap de la policia espanyola a Catalunya l’any 2008 pel ministre d’Interior Alfredo Pérez Rubalcaba, va ser destituït el 2012 pel seu successor, Jorge Fernández Díaz, “per motius purament ideològics i en el marc de la campanya de persecució sistemàtica a tot aquell que estigués relacionat amb el moviment independentista”. El ministre el va substituir per un home de la seva confiança, Agustín Castro. Alhora, Ortega va ser traslladat fora de Catalunya, úna decisió contra la qual va recórrer i va acabar revertint. Va tornar mesos més tard, però amb un càrrec molt inferior. A la denúncia es diu que Fernández Díaz va ordenar aquest moviment per la proximitat d’Ortega amb membres de Convergència Democràtica de Catalunya.

La denúncia també diu que el 6 de novembre de 2012 Villarejo es va reunir amb la que llavors era presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, i que durant aquella reunió ella li va lliurar una llista de persones que calia investigar i perseguir policíacament per la relació amb l’independentisme. En la llista hi havia Ortega, a qui Camacho considerava “un problema”, amic íntim del conseller d’Interior de la Generalitat aleshores, Felip Puig, que defineix com a “mà executora i clau de tot”.

El text també fa referència a un episodi que va passar durant aquell temps, quan va aparèixer una informació difamatòria contra Ortega al diari la Razón. La informació es va acabar demostrant falsa i el rotatiu va ser condemnat a indemnitzar-lo per vulneració del dret de l’honor i la dignitat, en una sentència ratificada pel Tribunal Suprem espanyol el febrer del 2017.

Alhora, la denúncia recull unes quantes informacions que s’han publicat aquestes darreres setmanes a mitjans, que, a parer dels denunciants, demostren que en aquella època era objecte de seguiment, vigilància i control de manera absolutament il·legal per part de la trama que conspirava contra l’independentisme.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any