Cap a una gran mobilització el 21-D contra el consell de ministres de Sánchez

  • Les entitats i organitzacions independentistes concreten les protestes enmig d'un augment de la tensió política

VilaWeb
Redacció
20.12.2018 - 08:00
Actualització: 20.12.2018 - 17:03

Quan falten solament quatre dies per al 21 de desembre, el dia de la reunió del consell de ministres del govern de Pedro Sánchez a Barcelona, ja s’han anat concretant molt més les convocatòries de protesta, que començaran a primera hora del matí i que s’allargaran tota la jornada. Al matí els CDR i l’ANC han convocat manifestacions, a més d’un ‘consell de ministres popular’ que Òmnium Cultural farà a les onze del matí davant l’estació de França. A la tarda, a les sis, als Jardinets de Gràcia, hi ha convocada una manifestació unitària amb el lema ‘Tombem el règim’, que té el suport d’organitzacions com ara l’ANC, Òmnium, CDR, SEPC, Arran, Universitats per la República, l’ANJI, la Intersindical, la Forja i Jovent Republicà. Aquestes mobilitzacions es convoquen en un context de forta tensió política, atiada pels discursos amenaçadors envers l’independentisme no tan sols dels partits de dreta o d’extrema dreta –com ara Ciutadans, el PP i Vox–, sinó també de Pedro Sánchez mateix.

Reunió per a parlar de què?
El president Quim Torra exigia ahir a Sánchez que fos valent per a mantenir un diàleg obert amb Catalunya i per a ‘no deixar-se arrossegar per la dreta i la ultradreta’. Un diàleg que s’hauria de concretar en una reunió entre tots dos presidents que va demanar per carta el govern de Sánchez, però que encara ara no se sap si s’acabarà fent. La incertesa es deu al propòsit de la reunió, és a dir, de què s’hi hauria de parlar. Torra ha reiterat que les converses han d’incloure el dret d’autodeterminació, el sentiment republicà del poble català i el rebuig a la repressió envers els polítics catalans.

El vice-president del govern, Pere Aragonès, ha dit a Sánchez que el referèndum és la solució per a superar l’actual situació política perquè té el ‘consens ampli’ que demana a la societat catalana. Ha explicat que el govern català parla amb l’espanyol per decidir ‘el format més adequat i els continguts necessaris’ d’una reunió. I ha advertit: ‘Una reunió protocol·lària per venir-se a fer la foto, amb els problemes que tenim, faria més mal que bé.’


Però el president espanyol no sembla disposat a tractar d’aquestes qüestions que li demanen Torra i Aragonès. I el consell de ministres es farà tant sí com no, malgrat els dubtes, fins i tot dins el seu partit, de mantenir-ne la convocatòria a Barcelona. I de fer-ho en una data com el primer aniversari de les eleccions imposades per Mariano Rajoy amb l’aplicació de l’article 155. Aquest cap de setmana Sánchez ha abaixat el to amenaçador que havia exhibit dimecres al congrés espanyol, i s’ha limitat a parlar de la necessitat d’un diàleg ‘serè, moderat i sensat i dins la legalitat’. Pressionat per l’agressivitat de PP i Ciutadans, que cada dia demanen l’aplicació immediata del 155 a Catalunya i fins i tot la il·legalització de partits independentistes i –encara que sigui inaplicable– dels CDR, ha acabat apareixent José Luis Rodríguez Zapatero per a recordar a Sánchez que els independentistes no són colpistes.

Junqueras: ‘Amb encaputxats no eixamplarem la base’
Aquesta última setmana, els partits unionistes han provat d’encendre els ànims tant com fos possible, repetint que divendres hi hauria violència, i amb els mitjans de comunicació de Madrid reproduint aquest discurs, inventant organitzacions que volen causar el caos a Barcelona i dibuixant un panorama gairebé de conflicte pre-bèl·lic a Catalunya. La reacció de la majoria de partits, tant catalans com espanyols, ha estat de fer crides a la calma. Fins i tot n’ha parlat Oriol Junqueras dels Lledoners estant, en una entrevista a El Periódico, en què ha criticat les accions recents dels CDR. Creu que les accions dels Comitès de Defensa de la República (CDR) no són el millor camí perquè l’independentisme aconsegueixi els seus objectius. ‘Amb encaputxats ni eixamplarem la base ni construirem la república’, diu.


Les accions de protesta
Justament els CDR han convocat una de les primeres mobilitzacions de la jornada: una concentració a la Llotja de Mar, el lloc on es reunirà el consell de ministres, el 21 a primera hora del matí, amb els lemes ‘Tombem el règim’ i ‘Desbordem-los’. ‘Les barricades poden tallar un carrer, però obren el camí’, diuen, i recorden les concentracions que es van organitzar a diverses escoles el primer d’octubre de l’any passat al matí. Els CDR recomanen ‘intel·ligència col·lectiva i organització’, i demanen a tothom que es reservi la data del 21 de desembre i estigui atent als canals oficials per a possibles mobilitzacions.

També ben d’hora al matí l’ANC ha convocat una concentració multitudinària de vehicles a Barcelona. ‘Direm ben clar que no són benvinguts’, diu l’entitat, que pot voler col·lapsar el centre de la ciutat. L’ANC fa una crida a sortir de tots els racons de Catalunya amb cotxe de bon matí en direcció a la capital.

Una mica més tard, a les 11.00, Òmnium ha convocat un acte polític amb el títol ‘Consell Popular de Ministres’, davant l’estació de França, prop de la Llotja de Mar. Hi participaran diverses entitats de la societat civil de l’àmbit dels drets humans, de la cultura i l’educació. L’entitat fa una crida a ‘protestar de manera pacífica i determinada’ contra la presència del govern espanyol a la capital catalana i a ‘fer sentir la veu al carrer’.

I a la tarda, hi ha convocada la manifestació unitària que amb el lema ‘Tombem el règim’ sortirà a les 18.00 dels Jardinets de Gràcia.

Consulteu totes les mobilitzacions de protesta contra el consell de ministres del 21-D a Barcelona.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any