Més canvis al govern: Aragonès nomena Vilagrà vice-presidenta i Sabrià vice-conseller d’Estratègia i Comunicació

  • La reorganització de l’executiu arriba després de la confirmació del president com a candidat d’ERC a les eleccions

VilaWeb
Ot Bou Costa
23.01.2024 - 12:59
Actualització: 23.01.2024 - 15:10

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, serà nomenada vice-presidenta del govern; “un paper que en bona part ja duia a terme”, ha dit. Segons Aragonès, és la manera de reforçar l’organització de l’executiu en l’últim any de legislatura. Hi ha afegit que havia volgut premiar Vilagrà per la seva tasca, especialment en la interlocució davant el govern espanyol.

Sergi Sabrià, fins ara director de l’Oficina del President, esdevindrà vice-conseller d’Estratègia i Comunicació. “Fins ara la seva tasca no s’ha limitat a les seves funcions pròpies” –ha dit Aragonès–, i ha tingut un paper destacat en la planificació de l’acció de govern. Segons el president, els canvis no augmenten l’estructura del govern sinó que la reorganitzen. Però en el cas de Sabrià l’ascens voldrà dir que podrà entrar a les reunions del consell executiu de cada dimarts i que tindrà més projecció pública, amb entrevistes als mitjans. A l’oficina d’Aragonès no hi tindrà substitut, perquè compaginarà tots dos càrrecs.

Aragonès ha insistit que les eleccions es faran quan ho marca el calendari, el mes de febrer del 2025. Dissabte passat, precisament, va ser revalidat com a candidat d’Esquerra Republicana, després de mesos d’especulacions sobre una possible candidatura del president del partit, Oriol Junqueras, que podria ser rehabilitat si la llei d’amnistia entra en vigor abans de les eleccions.

Els nous canvis en l’organigrama de govern s’encavalquen amb els que es van anunciar la setmana passada, també dins Esquerra. Oriol Duran, fins ara secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió del govern, ha passat a ser vice-secretari general de Comunicació i Estratègia del partit; al govern, avui s’ha sabut que el rellevarà Marc Bataller, que fins ara era el responsable de comunicació del Departament de la Presidència.

No n’han parlat a la compareixença, però avui també s’ha anunciat que hi havia una nova directora del gabinet jurídic de la Generalitat, Sílvia Grau, que fins ara havia ocupat uns quants càrrecs funcionarials a l’advocacia de la institució. El gabinet jurídic ha estat últimament en boca del president i dels consellers perquè s’ha encarregat de vigilar –en nom del govern– el desenvolupament de la llei d’amnistia, que es tramita al congrés espanyol. Per una altra banda, el nou director general del Patrimoni de la Generalitat serà Jonatan Ferreras, fins ara funcionari de la mateixa àrea, en què tenia cura de la gestió mobiliària i immobiliària.

A més a més, fa quinze dies, enmig de la negociació d’aquest pressupost, Aragonès va destituir el secretari d’Economia i Hisenda, Josep Maria Vilarrúbia. La portaveu Patrícia Plaja va negar que tingués res a veure amb la situació dels comptes, i va explicar que Vilarrúbia s’incorporaria a l’equip que coordinarà el traspàs dels trens de Rodalia de l’estat espanyol a la Generalitat. La secretaria l’assumirà Josep Maria Aguirre, doctor en dret per la Universitat de Girona, que fins ara formava part de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona.

Justament, sobre el pressupost, encara no hi ha cap novetat, i continua sense socis ni calendari. Aragonès ha dit que les reunions amb els grups parlamentaris s’havien intensificat i que treballaven per segellar un acord tan aviat com fos possible, dues coses que ja fa setmanes que diu Plaja.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any