L’anticicló que ens acompanya des de Nadal s’ha acabat. Per al cap de setmana es preveu un canvi radical de temps que portarà tempestes, pluja, mala mar i nevades a cotes baixes. Segons que informa l’Agència espanyola de Meteorologia (Aemet), diumenge arribarà entre la costa i les Illes, però tendirà a desplaçar-se cap al sud amb el pas dels dies. Es preveu una llevantada amb aire fred i neu a cotes baixes a l’interior del País Valencià i una possible gran nevada al massís del Port, al Montseny i al Pirineu oriental.

Alerta a tot el litoral del país per l’arribada de la borrasca ‘Glòria’

La combinació de la borrasca i l’anticicló, centrat sobretot sobre les Illes Britàniques, farà que arribi una massa d’aire fred provinent d’Europa que, afegit a l’entrada d’humitat del Mediterrani, causarà nevades en cotes molt baixes. També es preveuen ràfegues de vent molt intenses al litoral mediterrani de la península i les Illes, que en alguns punts podran arribar a superar els 120 km/h. A conseqüència, l’estat de la mar serà molt advers, amb onades que podrien arribar als set metres.

Aquests fenòmens aniran acompanyats de pluja intensa i persistent. Es preveu que en alguns punts es podrien arribar a registres de 150 litres per metre quadrat. Les nevades seran intenses a partir d’uns 300-500 metres i es podrien acumular gruixos de deu centímetres de neu en punts on no és habitual que nevi.

Avui ja ha començat a nevar al vessant nord del Pirineu i hi ha hagut alguns plugims per tot el Pirineu i Prepirineu en direcció a la Mediterrània. Demà el panorama encara serà tranquil i no serà fins diumenge que començarà l’episodi meteorològic, que es preveu que durarà fins dimecres.

Podreu seguir ací l’evolució del temporal:

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb