Canvi climàtic: el gran desafiament per a la salut del segle XXI

  • Un informe de DKV explica les conseqüències del canvi climàtic per a la salut. Més infeccions, manca d'aliments i menys capacitat d'adaptació són alguns dels efectes.

Escalfament global, fenòmens meteorològics i empitjorament de la qualitat de l’aire: el ventall de conseqüències derivades de l’innegable canvi climàtic -provocat per l’acció humana- és cada vegada més preocupant. I els seus efectes sobre la salut, també. Així ho explica l’informe “Canvi climàtic i salut”, presentat fa unes setmanes per l’Observatorio de Salud y Medio Ambiente DKV ECODES, amb dades de l’Organització Mundial de la Salut i l’Agència Europea del Medi Ambient.

Nous riscos per a la salut

L’OMS estima que el canvi climàtic causarà prop de 250.000 morts addicionals cada any a tot el món entre el 2030 i el 2050. La suma és tan alta que costa de processar: més de cinc milions de  persones, de morts que podrien ser evitables. Les causes subjacents a aquest càlcul són variades, perquè el canvi climàtic està canviant les condicions de vida al planeta en molts sentits.

D’una banda, s’estima que l’augment de fenòmens meteorològics extrems, com huracans, ciclons o tempestes tropicals pot causar unes 60.000 morts l’any. Tal com indica l’informe: “El nombre de desastres naturals relacionats amb la meteorologia s’ha triplicat des dels anys 60”. Les xifres són clares: “Només el 2015 hi van haver 32 grans sequeres i 152 episodis d’inundacions relacionades directament amb el canvi climàtic”. A això s’hi sumen les onades de calor. A més de les morts directes que desencadenen aquest tipus de successos, els efectes sobre la salut es manifesten també a més llarg termini: afecten la producció d’aliments.

Si voleu seguir llegint l’article, feu clic aquí.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any