Un estudi de la Universitat de George Washington, la Universitat de Texas, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) acaba de descriure un mecanisme pel qual les cèl·lules tumorals mamàries generen escuts de matriu extracel·lular que eviten l’entrada de cèl·lules immunitàries. La infiltració d’aquestes cèl·lules dintre dels tumors ajuda a la seva eliminació. El treball, publicat a la revista Nature, proposa una nova estratègia terapèutica que evitaria la formació d’aquests escuts.

En concret, l’article, descriu que la proteïna DDR1, present en la superfície de les cèl·lules tumorals, s’uneix al col·lagen de la matriu i l’alinea formant un escut protector dels tumors enfront del sistema immunitari. A més, el treball suggereix l’ús d’anticossos que bloquen la formació d’aquests escuts com a nova estratègia terapèutica. Els investigadors mostren que els anticossos específics que eviten la unió de la proteïna DDR1 amb el col·lagen faciliten la destrucció dels tumors per part del sistema immunitari. El tractament amb aquests anticossos permet de la infiltració de cèl·lules immunitàries i redueix així el creixement tumoral en assaigs preclínics amb ratolins.

És la primera vegada que s’observa aquest mecanisme d’escut tumoral, i, tot i que l’estudi que s’acaba de publicar se centra en càncer de mama, els investigadors creuen que és un mecanisme també utilitzat per altres tipus de càncer, el que significaria que el tractament amb anticossos específics podria ser útil terapèuticament en diferents escenaris.

Aquest estudi s’ha centrat en models in vitro de tumors mamaris i diversos models de ratolí. En un futur pròxim, els investigadors esperen poder realitzar assajos clínics en pacients de càncer de mama que ajudin a comprovar la seguretat del tractament amb anticossos específics i determinar-ne l’eficàcia.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.