Òmnium i la Cambra de Comerç signen un conveni per fomentar l’ús del català a les empreses

  • Es treballarà per identificar les dificultats que frenen l’ús del català a les empreses i els comerços i desenvolupar eines que contribueixin a cobrir-les

VilaWeb
Redacció
12.02.2022 - 17:43
Actualització: 12.02.2022 - 18:43

Òmnium Cultural i la Cambra de Comerç de Barcelona han signat avui un conveni de col·laboració amb la finalitat d’impulsar l’ús del català a les empreses i el comerç. L’acord, formalitzat avui a la Llotja de Mar per la presidenta de la Cambra, Mònica Roca i Aparici, i el president en funcions d’Òmnium, Jordi Cuixart, recull el compromís de totes dues entitats perquè les empreses amb establiments a Catalunya facin del català la seva llengua.

Totes dues entitats s’han compromès a impulsar accions i estratègies per afavorir l’ús del català i han acordat d’activar una campanya conjunta per a difondre la llengua catalana a les empreses i els comerços. En un comunicat, han expressat la seva preocupació pel retrocés de la llengua a les empreses i el procés de substitució lingüística del català pel castellà en l’entorn comercial, tant al petit comerç com als grans establiments. En aquest sentit, s’estudiarà d’engegar accions de comunicació, difusió i formació per a ajudar empreses i comerços a implantar el català i per a augmentar-ne l’ús en el dia a dia.

Les dificultats que frenen l’ús del català

Paral·lelament, es treballarà per identificar quines són les dificultats que frenen l’ús del català a les empreses i els comerços i desenvolupar eines que contribueixin a cobrir-les. Entre aquestes eines, es posaran a disposició dels establiments documents, contractes, plantilles i més documentació que de vegades és difícil de trobar en català perquè la incorporin als seus procediments.

El conveni, amb una durada de dos anys, fa una crida a les empreses de Catalunya a incorporar el català com a llengua d’ús habitual en les seves relacions internes i amb proveïdors i clients, i preveu la creació d’una comissió de treball i seguiment. “La societat civil i l’empresa és coresponsable de la defensa dels drets lingüístics i d’aconseguir que el català deixi de ser una llengua minoritzada”, ha subratllat Cuixart.

El català, en retrocés a les empreses

La regressió en l’ús del català i la progressiva substitució pel castellà en àmbits diversos de la societat es constata a les Enquestes d’Usos Lingüístics de l’IDESCAT. Respecte de les empreses, segons el darrer sondatge, publicat el 2018, l’any 2003 l’ús del català al petit comerç era del 47,3%, xifra que es redueix al 37,8% el 2018.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any