Les dues dificultats de la investidura exprés de Sánchez abans de Reis

  • La reunió de la JEC el divendres 3, amb les inhabilitacions de Junqueras i Torra damunt la taula, pot allunyar un acord entre ERC i el PSOE que encara no s'ha tancat

VilaWeb
Roger Graells Font
29.12.2019 - 21:50
Actualització: 29.12.2019 - 21:52

Les expectatives del PSOE per a investir Pedro Sánchez abans d’acabar el 2019 s’han frustrat. La sentència del Tribunal de Luxemburg sobre la immunitat d’Oriol Junqueras i les reticències d’ERC a facilitar l’abstenció en canvi de promeses buides de contingut, malgrat les pressions dels socialistes, han fet impossible els plans del PSOE i els seus socis, Unides Podem. Ara, la Moncloa veu possible una investidura abans de Reis, però aquest camí exprés presenta dues grans dificultats.

Si bé el pla inicial era formar govern a la Moncloa abans de Nadal, la negociació s’ha encallat. Divendres va haver-hi una ‘reunió de contacte’ a Madrid després de dues setmanes en què, segons que asseguren fonts dels republicans, no va haver-hi ‘novetats rellevants’. La sentència sobre Junqueras, que ha demanat ser alliberat per accedir al Parlament Europeu tal com li correspon, va frenar la negociació. ERC ha exigit que el PSOE es comprometi amb les al·legacions que l’advocacia de l’estat ha de presentar al Tribunal Suprem espanyol, però l’informe s’endarrereix i la dreta i un sector de la premsa espanyola ja l’acusen de traïdoria perquè negocia amb l’independentisme.

La supeditació de l’acord al calendari judicial ha restat pressió a ERC i n’ha afegida al PSOE. Membres del govern espanyol, com ara la vice-presidenta Carmen Calvo i la portaveu Isabel Celaá, han reiterat aquests últims dies que cal complir la sentència de Luxemburg, però l’advocacia de l’estat manté silenci. Aquest diumenge, l’Associació d’Advocats de l’Estat ha demanat respecte per la seva tasca i que no hi hagi ingerències ni pressions que la condicionin. Al juny, Junqueras va demanar permís al Suprem per sortir de la presó, jurar la constitució espanyola i accedir a l’escó de l’Eurocambra. L’advocacia ja hi va estar d’acord, però el tribunal ho va refusar.

L’advocacia presentarà les al·legacions durant aquesta setmana, probablement avui mateix, per bé que té marge fins dijous –dimecres no és hàbil pel festiu de Cap d’Any– i que la decisió final dependrà del Suprem. Tanmateix, el PSOE confia que una posició de l’advocacia en la línia de les exigències ERC –és a dir, que estigui d’acord amb l’alliberament de Junqueras i que se sol·liciti el suplicatori al Parlament Europeu– faciliti l’abstenció i la investidura de Sánchez.

El calendari que vol la Moncloa

La Moncloa vol que l’advocacia presenti el seu informe avui. Aleshores ERC i el PSOE podrien acabar de tancar l’acord i fer-lo públic, però sengles direccions hauran de reunir-se i ratificar-lo. Els republicans, però, han descartat de convocar el Consell Nacional abans d’acabar l’any. La presidenta de congrés espanyol, Meritxell Batet, podria convocar el ple d’investidura per a dijous mateix. Batet té la facultat de convocar la sessió només un dia abans, però el festiu de Cap d’Any dimecres pot fer avançar a dimarts la convocatòria de dijous. Tanmateix, en aquest escenari podria començar el debat sense que ERC hagués validat un acord, fet que exposaria Sánchez a un fracàs si el Consell Nacional dels republicans no ratifiqués l’acord en ple debat d’investidura i la facilités amb l’abstenció.

Per tant, d’entrada dijous podria començar el debat d’investidura de Sánchez amb la seva intervenció i les rèpliques dels grups parlamentaris. No és previst que sigui investit amb majoria absoluta a la primera volta, fet que endarreriria dos dies la segona votació –on sí que sortiria investit amb majoria simple. Per tant, la segona sessió seria el cap de setmana, durant la vigília de Reis.

No obstant això, l’advocacia podria endarrerir la presentació de les al·legacions fins dijous 2, i per una qüestió de calendari faria materialment impossible una investidura abans de Reis.

La JEC posa una mina divendres

Tanmateix, encara que l’advocacia de l’estat espanyol presenti dilluns les al·legacions sobre el cas Junqueras, ERC pot endarrerir l’acord si els socialistes no accepten les condicions de la negociació: una taula de diàleg entre la Moncloa i la Generalitat en què es reconegui el paper del president Quim Torra i sense línies vermelles, amb un calendari i un compromís clar.

Però ara el PSOE té una mina divendres que pot dinamitar la investidura. És el dia marcat per la reunió de la Junta Electoral espanyola (JEC) per estudiar les possibles inhabilitacions de Junqueras i Torra aplicant una reforma de la LOREG el 2011 ad hoc contra Herri Batasuna i ‘persones de l’entorn d’ETA’. La JEC pot desposseir-los dels seus escons, vulnerar la sentència de Luxemburg sobre Junqueras i aplicar immediatament la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra Torra, sense donar-li opció d’esgotar la via judicial amb el recurs que la defensa presentarà al Suprem i vulnerant-li el dret a una segona instància

En vista d’aquesta possibilitat, ERC haurà de decidir si fixa posició respecte de la investidura abans de saber si divendres la JEC tirarà pel dret i aplicarà la inhabilitació contra Junqueras i Torra abans no s’hi pronunciï el Suprem o bé s’espera al resultat de la reunió de l’organisme electoral. Això situaria la investidura a partir de la setmana vinent, tot i que si la JEC inhabilita Torra i Junqueras divendres, o si el Suprem no fa cabal de la sentència de Luxemburg, l’abstenció d’ERC pot encarir-se. Junqueras, tanmateix, ja va dir que cal desvincular la negociació amb el PSOE de la seva situació personal i que no era partidari d’aturar-la; i la posició del president d’ERC pot acabar essent determinant.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor