Les partícules fines procedents del trànsit són l’única font de contaminació atmosfèrica que s’associa a una reducció del desenvolupament cognitiu dels infants. Aquesta és la principal conclusió d’un estudi dirigit per investigadors del CREAL, centre aliat d’ISGlobal i publicat a la revista Environmental Health Perspectives.

Recerques prèvies ja havien mostrat que existeix una associació entre el fet que els nens estiguin exposats a la pol·lució procedent dels vehicles que circulen per la ciutat i un menor creixement en les capacitats d’aprenentatge. El que han fet ara els investigadors catalans és centrar-se a estudiar un tipus de partícules, les anomenades ‘fines’, per tal d’identificar quines en concret –les procedents del trànsit, de la indústria, de fonts naturals, del port, etc.- tenen major impacte en el desenvolupament cognitiu dels infants.

En Xavier Basagaña és investigador del CREAL i primer autor d’aquest estudi, en què es va seguir a un grup de 2618 infants de 39 escoles de Barcelona, amb una mitjana d’edat de 8,5 anys, durant un any. “Calen mesures per abaixar els nivells de contaminació a la ciutat”, insisteix aquest científic.

Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb