Calefacció: vuit claus per a estalviar energia durant l’hivern

  • Repassem les estratègies per a fer un ús més ecològic, econòmic i sostenible del sistema de climatització de la llar durant l’hivern

VilaWeb

Text

Clara Ardévol Mallol

26.12.2019 - 21:50

La baixada de la temperatura i la disminució de les hores de llum a l’hivern implica de llars a la majoria un consum d’energia més elevat, destinat especialment a la climatització. De fet, es calcula que se n’hi dedica un 29%, contra el 10% de la i el 28% de l’aigua calenta. Si es dedica tanta energia a la calefacció, reduir-la canviant d’hàbits i de tecnologies és beneficiós tant d’un punt de vista econòmic com ecològic.

Això és possible? Segons Ecologistes en Acció, el cost energètic d’una llar es pot reduir d’un 50% sense passar fred. Per aconseguir-ho cal atendre a una sèrie d’estratègies actives, passives i de canvi d’hàbits. Ho explica Pep Salas, enginyer agrònom i doctor en sostenibilitat i transició energètica: ‘Les estratègies passives, que molt sovint són les més eficients, fan referència a elements com ara l’aïllament de la llar. Entre els canvis d’hàbits, s’inclou el fet de no anar amb màniga curta a l’hivern per casa, per exemple. Les estratègies actives, en canvi, són relacionades amb els equips de consum.’ Repassem-les totes dues mitjançant diverses claus per a fer un ús més responsable de la calefacció, tant d’un punt de vista econòmic com ecològic.

1. Trieu un sistema de calefacció eficient

Instal·lar un sistema de calefacció adient és important per a fer un ús responsable i sostenible de la climatització. En aquesta tria, que formaria part del grup d’estratègies actives de consum sostenible, influeixen les preferències i possibilitats de cadascú. ‘El criteri de transició energètica no sempre és coherent amb el criteri econòmic de baixar la factura’, recorda Salas. ‘Per renovar segons quins sistemes cal fer una inversió, i és quelcom que a llarg termini surt més econòmic, però no a curt termini.’ Assenyala que es pot donar la paradoxa que la solució més barata no sigui la més eficient, i que per tant a la pràctica acabi essent més cara: ‘Si compres un electrodomèstic barat però durant deu anys et consumeix molta energia, a la llarga et sortirà car.’

Abans de res, cal considerar entre quins sistemes es pot triar i què impliquen. Els més utilitzats al país són el de gas natural i l’elèctric, malgrat que depèn del context. ‘En alguns barris més vulnerables encara s’utilitza bombona de butà i en sectors rurals encara hi ha propà’, explica Salas. La biomassa és minoritària, encara que és una gran opció d’un punt de vista ecològic i econòmic: ‘La biomassa a llarg termini podria ser una opció econòmica i és clar que no contribueix a les emissions de canvi climàtic. Seria una opció renovable amb una certa inversió inicial.’ Quant a les energies renovables, és evident que la solució més ecològica és instal·lar plaques solars elèctriques, encara molt minoritàries en el nostre país però que l’enginyer considera ‘molt econòmiques, fàcils i útils’, si bé exigeixen una inversió inicial ben important, a més de la dificultat d’utilitzar-les si es disposa d’un pis i no d’una casa. ‘El veí del segon primera que no té terrat hauria de tenir la possibilitat d’accedir a projectes col·laboratius de la ciutadania dins el seu mateix municipi o comarca. Això forma part de què vindrà: l’accés a una energia neta i de proximitat’, explica Salas.

Quant a les dues opcions majoritàries, remarca que l’opció elèctrica generalment és més sostenible que no pas el gas natural, encara que algunes entitats ecologistes sostinguin que la calefacció elèctrica no és ecològica. El gas natural emet importants quantitats de CO2, mentre que el sistema elèctric més estès en produeix poques. ‘El sistema elèctric a l’estat espanyol tancarà amb el 50% de renovables, encara que a Catalunya tenen molt de pes les nuclears, i aquest argument es podria matisar’, explica. ‘Les renovables més fàcils d’introduir són les elèctriques. Per tant, paral·lelament a la implementació d’energies renovables, serem en un procés d’electrificar consums que tradicionalment no han estat elèctrics.’ Tanmateix matisa que sí que hi ha sistemes elèctrics que poden ser poc eficients i que per a evitar-los convé informar-se’n mitjançant l’instal·lador.

Però denuncia que econòmicament s’incentivi el gas natural i no electricitat: ‘Si a casa es té electricitat i gas i la persona se’n va un mes de vacances, encara que no gasti res d’electricitat, la factura continuarà venint molt alta perquè té un cost fix molt alt. En canvi, amb el gas, la part fixa és molt baixa. En el fons t’incentiven a tenir gas i no passar-te a l’electricitat perquè el cost fix és molt més baix. Això és una decisió de mercat que fa que es prenguin decisions en favor del gas natural quan són totalment antiecològiques.’ Tanmateix, remarca que si es vol continuar optant per aquesta segona opció, és important de no oblidar la importància de canviar les calderes tradicionals per calderes de condensació, que poden estalviar un 15% de mitjana. El seu bon estat també influirà en el consum d’energia, i per això cal una supervisió tècnica periòdica.

Però si es té l’opció elèctrica o bé s’ha triat, existeix una possibilitat perquè resulti més econòmica: els acumuladors de calor amb tarifa nocturna. El preu de l’electricitat canvia a cada hora del dia i és més barat a la nit, però aquesta tecnologia aconsegueix d’emmagatzemar la calor per a poder separar el moment en què es climatitza la casa del moment en què el comptador registra que s’ha consumit l’energia. És a dir, acumula calor quan l’energia és barata i permet d’utilitzar-la al llarg del dia, també durant les hores més cares sense que pugi el preu.

2. Utilitzeu termòstats programables

Segons Salas, un dels elements més importants a l’hora d’estalviar en calefacció és la gestió. Amb termòstats programables (que també formarien part de les estratègies actives, relacionades amb la tecnologia) una gestió adequada és més fàcil. Instal·lant-ne es pot programar la calefacció perquè s’encengui sola quan la temperatura baixi per sota dels vint graus, per exemple.

Salas destaca la utilitat, en cas que el consumidor s’ho pugui permetre, d’utilitzar-ne de digitals i no d’analògics per graduar la temperatura en funció dels hàbits de consum: ‘Avui dia, a més, hi ha aplicacions que permeten d’encendre la caldera a distància o d’activar el sistema de vacances si te’n vas fora, cosa que et permet d’evitar que la casa s’escalfi quan no cal i alhora evita que no es refredi massa per no haver d’escalfar-la i gastar energia. Per cent cinquanta euros hi ha equips que funcionen molt bé i no exigeixen de canviar tot el sistema de calefacció.’

També destaca la importància de programar amb intel·ligència i tenint present com funcionen els sistemes de calefacció. ‘Si la persona s’aixeca a les vuit, hauria de programar-la a les set, per tenir la casa escalfada en aixecar-se. I si se’n va a les nou, tancar-la o abaixar-la a les vuit, perquè la calefacció funciona per inèrcia i és evident que quan ja no sigui a casa ja no servirà per a res’, raona.

3. Mantingueu una temperatura adequada: màxim 21º durant el dia i 17º durant la nit

Una temperatura adequada en funció del moment del dia sovint implica fer un canvi d’hàbits bàsic per a un consum més sostenible. El més sostenible durant les hores que s’estigui a casa és mantenir la temperatura entre els 19º i els 21º i apagar la calefacció si s’està moltes hores fora. Si són poques, el termòstat es pot regular a 15º. Durant la nit, una temperatura d’entre 15º graus i 17º és suficient, perquè a banda és més sa per al cos si és més baixa.

És important d’entendre que és una gran mesura d’estalvi, car, segons un estudi de la UAB, un augment de només un grau de la temperatura pot acréixer d’un 8% el consum d’energia. És important, per tant, de parar-hi atenció i vigilar que la temperatura sigui confortable entre les forquilles esmentades. Si es té la necessitat d’apujar la calefacció per damunt els 20º-21º, és probable que hi hagi fuites de calor i cal prendre-hi mesures.

4. Apagueu o mantingueu encesa la calefacció en funció de les necessitats

Sovint es diu que és més eficient de deixar la calefacció encesa a una temperatura raonable les hores que s’estigui fora de casa que no pas apagar-la i tornar-la a encendre. Salas explica que depèn de cada situació i que aquest problema en part s’ha solucionat amb termòstats programables que tenen opcions més enllà de l’apagar/encendre tradicional. ‘Això és el capítol dels depèns‘, considera. ‘Si tens una casa ben aïllada, que aguanta bé la temperatura, t’interessa de mantenir una calor latent perquè no són gaires hores de caldera. Si tens una casa mal aïllada amb les finestres que són fulles de paper de fumar, mentre no hi siguis, tota l’energia que es generi la llançaràs per la finestra. Depèn de la tipologia de la casa i de la quantitat de temps que passis fora.’

Malgrat que assegura que és difícil d’establir normes, creu que generalment és recomanable (si la casa està ben aïllada) de mantenir una certa temperatura durant les hores de la jornada laboral, però no mantenir-la encesa si us en aneu dos dies, per exemple. ‘En el moment d’encendre, la potència que demanes és alta si has d’escalfar una habitació de pressa, però al final l’energia és la potència que fas servir pel temps que la fas servir. Encara que hagi estat molt gran, si només ha estat durant una hora no és significatiu’, afegeix.

5. Aïlleu tèrmicament la llar en la mesura que es pugui

De la mateixa manera que un mal aïllament tèrmic a l’estiu pot conduir a malbaratar el consum de l’energia amb l’aire condicionat, això pot passar a l’hivern amb la calefacció. De fet, es calcula que un aïllament tèrmic adequat, encara que sigui una estratègia passiva, pot reduir d’un 50% el cost de climatització.

Com es pot aconseguir un bon aïllament? Per les finestres s’escapa gran part de l’escalfor, però sovint comprar vidres selectius, aïllants o instal·lar-ne un de doble pot resultar molt car. A l’hivern interessa que la calor entri, i per això es recomana d’aprofitar les hores de sol apujant les persianes a primera hora i baixar-les de seguida que es faci fosc.

Per la part inferior de les portes també s’escapa l’escalfor, i això es pot solucionar col·locant-hi catifes o tapant-ne les juntes amb peces aïllants, com ara rivets adhesius o peces de goma, plàstic o feltre. Això també es pot aplicar a finestres i balcons.

6. Purgueu i netegeu els radiadors

Durant l’estiu i la primavera, els conductes dels radiadors s’omplen d’aire, creen bosses i escalfen menys. És per això que, si no es tenen purgadors automàtics, és recomanable de purgar-los una vegada l’any de manera manual, preferiblement al començament de la tardor. Segons que indica l’OCU, si se senten sorolls estranys en el sistema o si la part superior del radiador és més freda que la inferior, s’ha de purgar. Es pot demanar ajut a un professional o bé fer-ho de manera individual, amb la calefacció apagada i el radiador fred.

De la mateixa manera, la brutícia pot alentir el procés d’escalfament. És per això que convé netejar-los de manera periòdica.

7. Ventileu adequadament les habitacions

Deu minuts són prou per a ventilar les habitacions. Deixar les finestres obertes durant més temps pot fer que hi entri el fred. En aquests minuts convé tancar la calefacció i, si és possible, és més recomanable de ventilar a migdia i no pas a primera hora del matí, que és quan fa més fred.

8. No cobriu els radiadors

Quan plou, sovint es té el costum de col·locar peces de roba sobre els radiadors perquè s’eixuguin més ràpidament. Això fa que no puguin escalfar igual (l’aire escalfat no es pot elevar i generar el corrent de calor) i la caldera ha de treballar més i consumir més energia. Igual que la roba obstrueix el funcionament correcte de la calefacció, també passa amb els mobles, que han d’estar a certa distància perquè no n’obstrueixin el funcionament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem