El CaixaForum de Barcelona acaba d’estrenar l’exposició ‘Luxe. Dels assiris a Alexandre el Gran’, una de les grans mostres de la temporada, amb gairebé 200 objectes provinents dels fons del British Museum. L’exhibició recorre la història del Llevant antic (900–300 a.C) amb peces que acrediten la importància del luxe en els seus diversos imperis, des dels assiris fins als perses passant pels fenicis.

L’exposició presenta, en total, 217 peces de les destacades col·leccions que posseeix el British Museum, la institució que comissaria la mostra per mitjà d’Alexandra Fletcher, conservadora del Departament del Llevant. Entre els objectes, hi ha delicades peces d’ivori i joies, ornaments de mobiliari, vidres, ceràmica, metalls preciosos i relleus assiris de grans dimensions. Destaquen els relleus de paret del famós palau de Nínive, i les exquisides peces i miniatures procedents del tresor de l’Oxus. És el tresor més gran d’objectes d’or i plata provinent de l’antiga Pèrsia i la qualitat de les seves peces són d’un importància extraordinària.

Acompanyant aquests tresors, la mostra es complementa amb diverses peces audiovisuals. Sis vídeos permeten de conèixer la manera de treballar els principals materials amb què es van elaborar les peces més luxoses que es poden veure a l’exposició. També s’hi inclouen pantalles interactives i un mapa dinàmic per situar-se geogràficament i conèixer detalls d’algunes peces.

El luxe a l’antic Llevant

Els antics imperis assiri, babilònic, fenici i persa ocupaven una àrea compresa entre l’actual península Ibèrica i l’Índia, i formaven un corredor de comunicació entre la Mediterrània i l’Àsia. Aquests territoris van ser escenari de lluites incessants, conquestes i saqueigs de tota mena, però també d’un intens comerç de matèries primeres, pedres precioses i objectes manufacturats.

Entre els anys 900 i 300 aC, els poderosos governants del Llevant van construir palaus sumptuosos i jardins plens d’immenses quantitats de tresors, i és que, per a molts, l’adquisició d’objectes de luxe era un objectiu militar important. Des de l’aparició de l’Imperi Assiri fins a les conquestes d’Alexandre el Gran, aquest va ser un món connectat, i l’estabilitat política i econòmica va ser crucial per a la producció d’articles de luxe.

Alexandre el Gran va ser una peça clau en aquesta història: àvid de les riqueses de l’Imperi dels aquemènides, va anar conquerint terres fins que va arribar al Llevant. El seu triomf va aportar prosperitat i refinament a Grècia, i va donar lloc a una barreja eclèctica d’elements culturals: l’hel·lenització.

L’exhibició del luxe i la riquesa aconseguits reforçava el poder polític i intimidava els enemics. L’equipament militar també s’embellia per convertir-lo en objecte de luxe. La demanda d’articles de luxe es va estendre a tots els nivells de la societat, per la qual cosa es van produir còpies i versions més barates d’aquesta mena d’objectes. La imitació, l’adaptació i la creació de nous objectes inspirats en els originals van ser la resposta de l’elit als nous contactes entre diferents zones, cosa que va generar noves formes de luxe.

La quarta exposició conjunta amb el British Museum

‘Luxe. Dels assiris a Alexandre el Gran’ arriba al CaixaForum de Barcelona en la seva estrena a Europa després d’haver passat pel Hong Kong Museum of History. És la quarta de les exposicions conjuntes entre la Caixa i el British Museum que, des del 2016, s’han pogut veure a diversos centres CaixaForum. ‘Els pilars d’Europa’ va ser el primer projecte que va fructificar, seguit per ‘La competició a l’antiga Grècia’ i ‘Faraó. Rei d’Egipte’.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.