Cada minut compta

És l’hora de preguntar-nos seriosament, tots i cadascú, si hi fem tant com podem o si encara hi podem fer res més

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La situació originada per la Covid-19 és pitjor cada dia que passa. Tenim davant un problema d’una gravetat enorme que els governs, dels locals al de la Unió Europea –per a dir-ho així–, no tenen manera de controlar com caldria. Els xinesos ja han començat a parlar de ‘arrogància occidental’ per explicar com és possible que la pandèmia haja caigut sobre Europea amb tanta força que prompte pot superar el que va passar allí. És una crítica interessant, però tan sols a condició que ningú no oblide que la pandèmia es va originar a la Xina i que l’inici dels contagis no diu res de bo, precisament, sobre aquell país. Però és cert que hi ha hagut una arrogància a Europa que ens ha fet perdre dies i setmanes clau per a controlar les conseqüències del coronavirus.

Estic convençut que molta gent no va entendre l’abast del que venia, començant per molts responsables polítics, efectivament arrogants. Veient què passava a orient s’haurien hagut d’aplicar mesures dràstiques molt abans per frenar l’extensió dels virus, mesures que haurien pogut alentir i controlar el punt on som ara ja. En algun moment i en algun cas es va fer –la suspensió del congrés mundial de mòbils, per exemple–, però en la majoria de casos ja es veu que anem tard i que anem cada dia pitjor.

El perill principal d’aquesta pandèmia és la capacitat de col·lapsar els sistemes sanitaris per l’extraordinari creixement del nombre de persones contaminades o que poden morir. Ho explica aquell gràfic que us vaig mostrar ja fa una setmana sobre les conseqüències tan diferents d’estar en situació de contenció o en situació de descontrol. Si el nivell de contagi supera en un pic temporal la capacitat màxima de tractament del servei de salut i en trenca el sostre d’assistència, la situació serà molt més difícil de controlar, per no dir que esdevindrà impossible. Per això hem d’estar molt més que preocupats per les xifres que tant la Generalitat de Catalunya, com la Generalitat Valenciana, el govern balear i el govern d’Andorra van fer públiques ahir. I, no cal ni dir-ho, per la desastrosa gestió de la crisi que fa, sobretot, el govern espanyol i també per l’erràtica política del govern francès, que afecta Catalunya Nord.

És per això que l’alternativa més elemental i més sensata està a les mans de tothom, perquè és la contenció del contagi reduint les interaccions socials. En el ‘report diari sobre el coronavirus’ d’ahir us recomanàvem aquest gràfic de Le Figaro que ho explica bé. Per frenar la velocitat amb què s’expandeix la pandèmia cada persona infectada hauria d’infectar a partir d’ara menys d’una persona, concepte estatístic que es tradueix en una obvietat: durant quinze dies, com més gent interactue tan solament amb aquells amb qui conviu, més ràpidament baixarà el contagi, cosa que obrirà la perspectiva de control del virus a mitjà i llarg termini.

Aquesta raó aconsella que ens quedem a casa i aconsella també d’encerclar i tancar les àrees on el virus ja s’ha escampat massa. I aquesta raó exigeix d’adoptar mesures excepcionals en suport del sistema sanitari, degradat per les retallades d’ençà de fa ja una dècada. Sia creant nous equipaments d’urgència, com fan a Milà, sia procurant que els sanitaris treballen en les millors condicions possibles, conscienciant-nos, com a societat, de l’enorme esforç personal que fan.

En aquest dibuix, en aquest full de ruta, la responsabilitat de cadascú és transcendental. I faça què faça la política i la gestió pública, cada minut compta, cada decisió compta, cada persona compta. Ja ho sé que és molt lamentable tot això que passa i que hi ha decisions clau que afecten la feina de la gent i les economies familiars i empresarials que no s’han adoptat i que són fonamentals per a permetre el confinament voluntari, sense temor de les conseqüències, de moltíssima gent. Ja ho sé que el fet de no haver tancar encara Madrid és un acte gairebé criminal. Ja ho sé que no s’entén què caram fan amb el transport públic. I ja ho sé que fa vergonya, o alguna cosa més encara, que la Unió Europea només parle de macroeconomia. Però cadascú ha de pensar què pot arribar a fer i de quina manera, tenint en compte aquests condicionants. Ara, ningú no hauria d’oblidar que és l’hora de preguntar-nos seriosament, tots i cadascun, si hi fem tant com podem o si encara hi podem fer res més.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Pepi Borrego
Pepi Borrego
16.03.2020  ·  22:19

Gràcies Vicent. Pensem en nosaltres i en la resta de gent per sortir forts d’aquesta crisi i ja passarem comptes quan toqui. Que es recuperi aviat el MHP Torra que ell i el president Puigdemont ens treguin de l’estat corrupte i incompetent que es Espanya.

Francesc Clarà
Francesc Clarà
16.03.2020  ·  22:23

A veure. El que és la conya és que no hi hagi un protocol universal (o estatal, O europeu, etc) a seguir en cas de pandèmia. És al·lucinant veure dia darrera dia els cops de cec que van fotent governs i polítics a nivell universal. El Coronavirus els ha posat en evidència, quin poc nivell que tenen tots plegats Déu meu senyor!!! Si no podem posar-nos d’acord en afrontar aquest problema, com carai podrem arreglar el problema principal que té a hores d’ara la humanitat que és el canvi climàtic? Quin poc nivell la veritat…

Roger Firpo
Roger Firpo
16.03.2020  ·  22:29

Un tema del que se’n parla poc és de la capacitat per detectar la malaltia. Del numero de proves que es poden efectuar cada dia, per posar-ho en una quantitat mesurable. Hauríem de ser capaços de poder fer la prova a tothom, tantes vegades com sigui necessari. Si seguim anant a cegues, i només testant les persones amb símptomes evidents, no serem capaços de sortir del confinament amb garanties. El país hauría d’estar volcat en produïr o aconseguir aquests tests.

Josep Usó
Josep Usó
16.03.2020  ·  22:35

Crec que s’hauria d’anar pensant en demanar responsabilitats penals personals a aquells polítics que, amb la seua nefasta gestió, o amb la seua estupidesa manifesta, exhibint-se infectats pels carrers, o negant-se a adoptar mesures sensates i fent ostentació de personatges casernaris i inoperants, hagen contribuït, de manera inequívoca, a la mort de nombroses persones i a l’enfonsament econòmic i social d’un país. Ja n’hi ha prou d’impunitat. Això va camí d’una mortaldat que feia segles que Occident no coneixia. I la prepotència i la incapacitat més absoluta ja són evidents per a tothom.

Josep Salart
Josep Salart
16.03.2020  ·  23:14

No es fa lo que s’ha de fer, des d’espanya i des d’Europa. La filosofia oriental, encara que parlem d’un país comunista, desastrós i que no hi hauríem de comprar rés de rés de rés fins que els drets humans i la democràcia real fos norma, fins i tot amb els vicis de totes les democràcies, te un component de disciplina que només t’afavoreix a tu com a persona. A un occidental no li pots parlar de chakres, ni d’energia, ni del “jo”, ni de meditació, ni de glàndula Tim, a un occidental li has de parlar de cotxes, del mòbil darrera generació i no li pots fer entendre lo que està passant davant d’una pàndemia. Reaccionen tard i malalment. Avui 17 de març, encara a les 15,00 aterrarà a Copenhaguen, un vol provinent de Madrid. ??????? Estem tots sonats ¡¡

Gemma R.
Gemma R.
16.03.2020  ·  23:14

Jo també vaig ser arrogant en respecte al virus. Després del SARS, les vaques boges i la grip A, estava convençuda que sería igual. Però és que la OMS va declarar pandèmia molt depressa en aquesta última, els Estats es van gastar un dineral en la vacuna, i encara la tenim als prestatges de la quantitat industrial que se’ n va comprar. Per desgràcia aquesta vegada ho haurem après a foc allò de ” cuando veas las barbas de tu vecino peligrar, pon las tuyas a remojar”.

Hem perdut uns dies preciosos, personalment totalment confinada dés de Divendres, i puc seguir-hi x la meva situació personal. Però lo del gobierno és criminal. 10.000 infectats i just ara tanca fronteres, i encara esperem mesures econòmiques de contenció, quan tots els països veins ja ho han fet. A França no es pagará ni agua, ni llum ni gas, a Italia es suspenen els pagaments d’ hipoteques, així per sobre; hi ha moltes mesures més. I a Espanya? A Espanya ens diuen que ens quedem a casa 2 setmanes, quan a França els en diuen 5 de setmanes. Que no podem sortir de casa però si anar a la feina i agafar transport públic, etc. I com viurem sense ingressos? Ah, en això en Sánchez no hi ha pensat. Estava massa ocupat organitzant l’ exèrcit i controlant les nostres competències, és a dir, el que no calia. Marca Espanya. No n’ encerten ni mitja, tant xulos que són. Com dèies Vicent en l’ editorial d’ octubre 2019 sobre Txernòbil, la metàfora espanyola és el paracaïgudista que s’ encasta a la farola: ” si no sabes pa qué te metes?” Quina creu…

Joan Coll
Joan Coll
16.03.2020  ·  23:26

Mentrestant, els Borbons, de nou, aprofitant una crisi mundial per tal que no sentim la pudor dels seus draps bruts…
Sigui com sigui, per què no posau titulars dels milers de casos positius que es curen en dos dies? No per qüestionar necessàriament les mesures de confinament (que hi ha experts independents, sobretot un grup al Canadà que sí que ho fa obertament: no és pot contenir l’incontenible, i caldria centrar els esforços a protegir la població de risc i no a tenir tothom tancat dins ca seva), sinó per dibuixar un quadre més complet de la situació, i ajudar a combatre el virus de la por, que també mata.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
16.03.2020  ·  23:31

Molt encertada la proposta de que cadascú faci tot allò que estigui al seu abast per trencar la cadena de transmissió. No tenim cap altra eina vista l’actuació erràtica, simplista i declamatòria del Gobierno de España que és incapaç d’entendre, o simplement de contemplar, que havia de confinar Madrid ja fa més d’una setmana. Cuidem-nos, cuidem-los.

francesc felip
francesc felip
16.03.2020  ·  23:45

L’any passat i tan sols a espanya, la grip va ser la causa de 42000 (quaranta dos mil) morts. Algun dia espero es sàpiga què ha passat realment amb aquesta pandèmia i la resposta que hi estem donant.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
16.03.2020  ·  23:47

De vegades penso que som una societat malalta. Fa pànic aturar-ho tot durant 15 dies. Sembla que hi hagi d’haver una catàstrofe econòmica si es para tot 15 dies. Ens juguenm la vida de milers de persones per intentar endarrerir una aturada toial de país de 15 dies. Però a l’estiu tothom fa un mes de vacances i no passa res.

Tan dificil seria obligar a totes les empreses no essencials a tancar 15 dies o un més avançant-ho de les vacanes?

El perjudici per l’economia no vindrà pel fet de tancar ara. La producció que no es faci es pot recuperar perfectament. El mal vindrà per la immensa contracció mundial de la demanda i fonamentalment en sectors sensibles a la alarma com el turime. SI tinguessim una economia basada més en la recerca científica, en la farma indústria, la biotecnologia, la medecina. la indústria d’equipaments sanitaris etc. no tindriem res a temer.

Valdria la pena aprofitar aquest calamitat per reflexionar i anar cap a un model econòmic manys basat en el malbaratament de recurssos amb activitats prescindibles com el turisme o l’esport-espectacle i centrar-la en activitats que crein riquesa a través de millorar benestar, la vida i la salut de les persones.

Gerber van
Gerber van
17.03.2020  ·  00:57

Després de 1-O i el seu fracas per constituir la Repùblica he sentit sovint que hem de fer una vaga general. Molts em deien que després una setmana de vaga tindrem Espanya als genolls per acceptar un referèndum. No hem pogut o volgut fer mai. Gracies a aquest virus ara estem aturats per força durant dues setmanes o més. I gracies a la mala gestió d’aquesta crisi pel part de l’estat Espanyol veiem encara més clar què vol dir a no tenir fronteres propies. I no només els lectors de Vilaweb, però també aquells que s’interessen poc o gens per la política o aquells abans pensaven ‘millor junts’. Després aquesta episodi segur la política tornarà a parlar sobre la taula de negociació i sobre ‘ampliar la basa’. Però estic convençut que un cop la crisi Corona ha pasat les coses seran molt diferent que abans. Ara estem aprenent que el govern PSOE d’en Sánchez tampoc no mira prim per una vida humana si la unitat d’Espanya està en joc. I només estem en dia 4 del confinament. Ja veurem què pasarà els proxíms dies. Després aquesta crisi segur surtirem tocat economicament. Però m’agradaria a saber com surtirà l’estat Espanyol. Em jugo un pèsol que surtira molt més debil d’aquesta crisi que Catalunya.

Oi que estem fent una revolució ara mateix? Només hem de quedar-se a casa per evitar contagió del virus Corona. Cada minut que quedem aillats a casa compte, primer per a salvar vides humanes, però també per la nostre causa. Crec que la crisi de Corona virus fa molta pedagogia per entendre perquè volem ser independent de l’estat Espanyol.

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
17.03.2020  ·  03:32

El fet de quedar.nos a casa mirant la ‘tele’ o el portàtil i no rebelar.nos sortint massivament al carrer x protestar contra ‘mesures’ arbitràries demostra lo ‘mesells’ que som

Com ha dit el Sr Francesc Felip abans, 42.000 morts x grip i ni se n’ha parlat..

joan rovira
joan rovira
17.03.2020  ·  06:51

Individu, persona, ciutadà recorda que ets un ésser humà, capaç del millor i pitjor un mateix; per tant, ambigu.

Benintencionat o perniciós, indulgent o exigent, sacrificat o egoista, comprensiu o intolerant; entre d’altres, comportaments.

Coneixes els cicles econòmics Kondratieff, la corba de la percepció Kurzweil, les quatre consciències simultànies Kaku i el sentit comú o, no.

Si vius a la península d’Espanya espanyolitzada, aprofita per deixar de ser idiota i endemés a Catalunya per deixar de fer l’imbècil; ho agrairan els habitants del planeta.

Albert Miret
Albert Miret
17.03.2020  ·  07:24

Espanya està volent buidar el mar amb un pot. Se’n va a l’aigua i agafa un pot d’aigua, puja fins a la sorra i la llença, esperant que fent-ho moltes vegades el mar es quedi sec. Com que el seu orgull els impedeix d’entendre que un altre tingui més èxit que ells, es refugien en la puta mentida de “la unidad de espanya” perquè ningú pugui pensar que han badat, que per enèsima vegada s’han equivocat, i encara no poden entendre que ni per orgull ni per ràbia es fan les coses bé. Intentar dominar un virus amb la guàrdia civil i/o l’exèrcit, és propi de persones que no viuen en la realitat o que són extremadament incultes. Negar-se a confinar Madrid està provocant moltes morts i en provocarà moltes més, però ells estan acostumats al fet que tot s’oblidi a còpia d’untar o fer por als mitjans d’informació com a la TV3 i la Catalunya Ràdio, la RAC1 per descomptat, que ara ja ens fan gairebé exclusivament informatius de Madrid i de la gent de Madrid. Gràcies a tots, però el que passa i el que opinen a Madrid ens importa un rave. Crèiem que servíeu per explicar-nos el que passa aquí. Per a saber el que passa allà tenim 800 emissores castellanes sempre a punt d’explicar-nos irrealitats i mentides a dojo, això sí, en l’idioma del imperio sempre, a veure si entre tots acabem amb el català.

Sílvia Fortuño
Sílvia Fortuño
17.03.2020  ·  07:35

Sí, Sr. Partal, el que diu està molt bé, però que me’n diu de les empreses que no tanquen, i si aquestes empreses respectessin el dret dels seus treballadors (i treballadores) de no anar a treballar seria un gran pas petit, però en aquest cas el que se’ls descompte de sou és tant alt que moltes treballadores (i treballadors) no s’ho poden permetre, o moren del virus a les seves famílies de gana perquè no tenen prou diners, o paguen el lloguer o compren menjar, un sou retallat no dona cap més alegria i la segona part d’aquest treballadors/res és la venjança d’aquestes empreses on aquesta persona queda assenyalada i a la mínima la fan fora.

Altrament, el Govern de la Generalitat no s’ha plantat davant l’Estat, i haig de dir i molt a contracor que Diaz Ayuso de Madrid, va dir que tancava les perruqueries, mentre aquí, es feien proclames que no ens deixarem prendre competències i ens les han pres totes.

Diguin-me ruca, però tot això que fa el Governo i per extensió l’Estat espanyol penso que es denunciable davant l’OMS i davant de l’ONU i amb caire d’emergència.

I Sr. Partal, no apel.li més a la nostra consciència, ni ens assenyali amb el dit com a culpables, nosaltrxs, la ciutadania prou ho està, carregui contra totes aquestes inútils mesures de l’Estat espanyol i la poca valèntia i el poc coratge de la Generalitat.

Joan Deulofeu
Joan Deulofeu
17.03.2020  ·  08:40

Quan acabi tota aquesta desgràcia, m’agradaria veure com es depuren responsabilitats a personatges altament corrosius. Polítics, de mitjans, qui sap si de la banca.
També els electors ens hauríem de demanar responsabilitats per votar patums de la ignorància i donar-los plens poders per fer i sobretot desfer.
Tinc ganes de veure com acaba tot.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
17.03.2020  ·  09:02

Gràcies Partal, la majoria crec que ja fem el que podem fer. Quedar-nos a casa i si tenim símptomes intentar prendre totes les mesures per no encomanar els nostres.

El problema ara són la falta d’instruccions clares sobre què hem de fer si estem malament: febre o tos seca de fa dies, o les dues coses simultàniament. Si tenim ofec segur que ens atendran, però potser serà tard. Ens ha dit algun expert que ara ja no poden fer test a tothom amb símptomes, ni tant sols en molts casos se’n fan als contactes, però el departament de Salut no n’ha dit res.

També encara es diu que la mascareta es només pels infectats, però no sabem qui està infectat per què no fan test. I encara seguim amb el criteri “selectiu” de preguntar si hem estat en zona de risc, quan Catalunya ja és també una zona de risc.
Per tant, mascareta i guants si sortiu de casa i tant sols per l’imprescindible, com la farmàcia i el menjar.

jordi Rovira
jordi Rovira
17.03.2020  ·  09:21

Em sembla del tot evident que cal clausurar-nos a casa. I em sembla del tot necessari mantenir un cordó reduït de contagis possibles.

Pep Agulló
Pep Agulló
17.03.2020  ·  09:42

ON ÉS EL REI DE TOTS ELS AMENAÇATS I CONTAGIATS?

És en aquestes difícils situacions que afecten greument a tota la ciutadania quan es veu la qualitat d’un poder, els mecanismes democràtics com funcionen. Com la nostra civilització té prou grau de maduresa per dominar la nostra existència davant de l’atzar de la natura.

En aquesta tessitura, un Estat cruel només preparat per oprimir la ciutadania, simplement desapareix per omissió de responsabilitats. Les humanitàries no sap ni què són. Vergonya d’un exèrcit d’un cost enorme, que no sap ni vol construir un hospital de campanya.

El que hem de contribuir és que desaparegui totalment aquest Estat per la superació de la seva acció paràsita antisocial amb la nostra iniciativa, com l’1-O. Anem construint la nostra sobirania amb la coherència i la solidaritat des de baix.

Fem front a l’emergència sanitària trencant la cadena del contagi, confinant-nos, sense escoltar, ni seguir les arengues de la Moncloa. Passarem comptes.

David Peñarroya
David Peñarroya
17.03.2020  ·  09:46

Començo a sospitar, que aquesta pandèmia será aprofitada per fer canvis en la societat actual, ja que permetrà fer canvis més dràstics i ràpids

Ramon Sans
Ramon Sans
17.03.2020  ·  09:48

Los especialistas británicos coinciden con los alemanes en su enfoque de como parar la epidemia :

– PROTEGER a grupos de riesgo 12 semanas en casa encerrados .
– Controlar la rapidez de los contagios , evitando contactos entre la gente .

https://www.bbc.com/news/uk-51917562

ES UNA PUÑETERA EPIDEMIA DE CATARROS pero MORTAL PARA LOS GRUPOS DE RIESGO , ABUEL@S Y GENTE INMUNODEPRIMIDA O CON ENFERMEDADES GRAVES .

En Italia solo 2 muertes de menos de 50 años ….

ESTAMOS HACIENDO LAS COSAS MUY BIEN pero HAY QUE HACERLAS MEJOR

¿ALGUIEN EN ESTE PAÍS ES CAPAZ DE RECTIFICAR ?

DATOS QUE SE ACTUALIZAN :
— ALEMANIA https://www.worldometers.info/coronavirus/country/germany/
—- cORONAVIRUS POR PAISES https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

GRACIAS a TODAS las personas que trabajan en la SANIDAD GENERALITAT, Y SERVICIOS ESENCIALES , ESTÁN SALVANDO COMO PUEDEN LA SITUACIÓN LUCHANDO INCLUSO CONTRA MADRID Y SUS IMBÉCILES CRIMINALES .

GRACIAS a TOD@S. SOLIDARITAT CON LOS GRUPOS DE RIESGO .

Enric Vilar
Enric Vilar
17.03.2020  ·  09:50

Perdoneu però no creieu que per raons de Salut i, fins i tot, de vida, ha arribat el moment de la desobediència civil generalitzada?. Es a dir, propostes sencilles i clares dels nostres governants amb total independència del que digui el des-Govern Central, i tots els catalans a seguir.les. Aquesta gent del Govern Central són un perill públic.
Esperem que quedi clar que qui portarà salut física i econòmica a Catalunya serà la nostra República Catalana.

Carles Farre
Carles Farre
17.03.2020  ·  09:50

La responsabilitat individual es evidentment el primer de tot, però quan des de els mateixos governs s’alimenta a la societat, donant exemple ells mateixos, a demanar responsabilitat als altres, mentre defugim la nostra, que es pot esperar?, si tothom fos responsable i penses amb lògica, potser no faria falta cap confinament imposat per les autoritats dites “competents”.

En Salart esmenta la disciplina intrínseca dels orientals, i com molt be diu, aquí es difícil trobar-la, la nostra mentalitat difereix bastant, jo per inclinacions personals, hi soc bastant afí, de jove vaig fer molts anys arts marcials, amb professors japonesos, que no sols t’ensenyaven a donar cops, si no que de tan en tan, et feien discursos de filosofia oriental, i des de ales hores no he deixat mai d’aplicar aquesta filosofia en la meva vida personal, adaptada a les meves característiques, segons els postulats del Taoisme…Yinn-Yang..

Aquests postulats et diuen que totes les coses existents en l’univers, son producte de l’interacció de aquestes dues forces, i que tendeixen a l’equilibri, fluctuen entre el Yinn i el Yang,i el seu desequilibri porta conseqüències, em desequilibrat la natura amb les nostres activitats, i aquesta busca de nou l’equilibri…i els virus també formen part de la natura, i fins que no entenguem que nosaltres mateixos ens em convertit en la primera pandèmia mundial, seguirem patint les conseqüències del desequilibri que em creat.

Aquesta pandèmia la podrem controlar segur, però el cost serà elevat, no ni ha prou en fotre les culpes a Madrid de tots els mals que ens afecten als catalans, aquí també i durant molts anys, em viscut al país dels Teletubbies, vinc reclamant desde gairebé el principi de la meva entrada a aquest diari, un debat seriós i en profunditat sobre el problema de la massificació, la sobre població, la globalització, i les seves conseqüències, i no hi ha manera, diuen que l’home es l’únic animal que ensopega amb la mateixa pedra no una ni tres, si no moltes vegades, jo afegiria que aquesta pedra s’està convertint en tota una paret, i que ja no es que ens hi entrebanquem de peus, si no que ens hi fotem cops amb el cap., fins que al final ens l’obrirem.

Fixeu-vos en un “petit detall”: https://www.worldometers.info/world-population/ https://www.worldometers.info/coronavirus/

Tot i la pandèmia, i continuen havent mes naixements a nivell mundial que morts, que vol dir això?, doncs que noves pandèmies vindran, i moltes altres conseqüències que qualsevol que sigui observador i apliqui el sentit comú pot veure.
L’economia global basada en quants mes millor, amb pocs dies queda desmuntada per un microorganisme en el qual lo d’organisme està entre dit.

Jo m’imaginava que mes tard o mes d’hora una cosa similar arribaria, el que no em pensava es que fos tan aviat, bona i sabia gent de vilaweb, dels xinessos actuals no us en refieu ni un pel, no per els pobres ciutadans, si no dels seus dirigents, no tenen res a veure amb les comunitats taoistes, que tenen en seu orígen en la Xina ancestral, i que al igual que els tibetants, van ser perseguides i en part exterminades.

Us recomano la lectura d’un llibre de la editorial “La liebre de Marzo”, que porta com a títol, “La vida secreta de un maestro Taoista”,

https://www.youtube.com/watch?v=6oG7T9gl7ww

Salut

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
17.03.2020  ·  10:05

No ens deixem marejar! Tot provocat, amb la complicitat dels mitjans. Casualment acabarà amb milers de morts(ostres igual que cada hivern!), els sectors poderosos folrats, i el poble més pobre(atenció als estalvis!). Salut i República (curiosament ara no cal parlar-ne).

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
17.03.2020  ·  10:05

Encara veig, malauradament, però amb el seu respectable dret a opinar, gent que fa comparatives amb altres malalties de forma que aconsegueix menystenir la gravetat de la situació que vivim.
Si no m’he descomptat, dos casos entre aquests comentaris.

Em faig la pregunta si són trolls que van, ja per norma, a minar l’acció comuna d’intentar remar tots junts, o són simplement irresponsables.

Cal a aquestes alçades fer comparatives estadístiques amb la grip?
Serveix d’algo?
Rotundament NO.!!!

Rafael Benavent
Rafael Benavent
17.03.2020  ·  10:20

Potser que, enmig i després de tant de mal que ens reportarà aquesta pandémia , obtindrem el “benefici del dubte”, el de poder analitzar serenament i fonamentada, moltes coses que, ara per ara, no toca, però que seran necesàries. De moment, el que dius, Vicent, pel bé personal i col·lectiu, aportem el millor que puguem cadascú.

Joan Pagès
Joan Pagès
17.03.2020  ·  10:57

Jo no espero res de cap govern. La crisi política mundial causarà més morts i empobriment econòmic que el coronavirus mateix. Començant pel govern xinès, que va amagar l’epidèmia fins que ja s’havia escampat pel món, seguint per l’inoperant UE, irresponsables patològics com Johnson i Trump, i nacionalistes fanàtics com Sánchez. I el govern de la Generalitat ha reaccionat tard i malament. No han sigut capaços ni d’evitar les aglomeracions al transport públic. Tenim mala peça al teler, i no només pel coronavirus.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
17.03.2020  ·  11:03

Fem el què puguem i sobretot confinar-nos i portar-ho tan bé com sigui possible, llegint, fent exercici ( hi ha moltes possibilitats de fer-ho a casa), creant un bon ambient i tanta solidaritat com en siguem capaços.

Eduard Samarra
Eduard Samarra
17.03.2020  ·  11:09

Crec que tots els que venim per aquí a comentar i ens molestem a llegar mínimament el que diuen els altres hem estat llegint els glaçadors relats de la Maria Àngels Fita del que passava a Itàlia. A mi em van fer entendre que el relat amb la comparativa de la grip és tendenciós per la senzilla raó que el covid-19 té un factor de contagi molt, la gent no hi té immunitat i per tant passa tot de cop.

Segons càlculs aproximats (potser us ha arribat l’àudio per whatsapp i és fiable), de 40 milions d’espanyols (sic):
-4 milions tindran símptomes.
-D’aquest 4 milions, 3. 200.000 el passaran com una grip a casa.
-600.000 necessitaran ingrés hospitalari.
-200.000 necessitaran cures intensives (UCI).

A Espanya, comptant tots els llits d’hospitals públics i privat són 200.000 llits hospitalaris i només 3.800 llits d’UCI. És a dir 200.000 persones per a 3.800 llits. I i s’ha de tenir en compte 1) que s’han de guardar llits per ingressos per urgències com ictus, infarts o accidents i 2) que les dades són indicatives perquè és un virus desconegut.

Això dóna una mesura del problema. Després ja hi haurà temps per analitzar mans negres a l’economia i coses per l’estil. Parlant del qual, és sorprenent la parsimònia i diria també criminalitat amb la qual s’han pres la majoria de dirigents europeus el tema. En quant a Espanya, ja fa temps que és clar que és una anomalia en l’evolució de la democràcia europea i hi passen coses que no passen ni tan sols als seus fraternals, caòtics i corruptes veïns mediterranis.

Senyor director, una cosa que sí que podem fer ara en temps de reflexió és deixar de ser infantils. No es pot evitar la crítica al nostres polítics perquè em sembla que aquí hi ha coses que tampoc s’estan fent bé. Ja no s’hi val estar tot el dia que si l’estat espanyol això o allò. A hores d’ara ja hauríem de saber com són i és només responsabilitat nostra seguir permetent el lideratge d’uns polítics que han acceptat la submissió total, inclús al preu de posar en risc les nostres vides. Si el nostre país és Catalunya fem política aquí i deixem de posar-ho tot en mans d’ells (Fanon).
Hi ha coses que no són culpa de Madrid, com per exemple l’haver donat per bona la política del cap cot dels nostres dirigent “independentistes.” Siguem madurs si us plau.

Cuideu-vos que venen temps molt fomuts.

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
17.03.2020  ·  11:21

És de lamentar seriosament totes les persones que estem emmalaltint, i a vegades amb conseqüències funestes. El Gobierno del Reino, no pot jugar irresponsablement amb la situació. Quins set sous hi pinten els militars de darrera fila. A trets mataran el virus? Si actualment jo fos empresari, per exemple restaurador, i hagués d’abaixar la porta i enviar al personal a casa, que hauria de fer amb la meva gent? Lògicament i justament continuar-los pagant les mesades, és el meu equip, per això l’hauria muntat, i és difícil substituir quan es pugui reiniciar l’activitat. Però fins quin dia…? Dos setmanes, cinc setmanes…tres mesos? Com ho podria resistir això? En un negoci quan es treballa es guanyen diners, però quan se’n perden se’n perden molts. El mateix passarà amb les administracions. La patacada econòmica serà fenomenal.

Joan Josep Ozcariz
Joan Josep Ozcariz
17.03.2020  ·  11:47

De l’Hospital de Stanford (USA):
Com saber si esteu infectats? Quan teniu febre o tos i aneu a l’hospital potser ja és massa tard.
Feu simple autocontrol cada matí: Respireu profundament i aguanteu més de 10 segons. Si no teinu tos ni incomoditat, etc., no hi ha fibrosi als pulmons, bàsicament no indica infecció.

Autocontroleu-vos cada matí en un entorn amb aire net. Aquí uns excel·lents consells: Que la boca i la gola estiguin humides, mai seques. Prendre uns glops d’aigua cada 15 minuts com a mínim. Per què?:
Fins i tot si el virus entra a la boca, l’aigua potable o altres líquids els rentarà per la gola i per l’estómac. Un cop allà, l’àcid estomacal matarà tot el virus. Si no beveu aigua amb regularitat el virus pot entrar en un raig de vent als pulmons. És molt perillós.

IMPORTANT:
. Aquest nou virus no és resistent a la calor i es matarà a una temperatura de només 26/27 graus. Odia el Sol.
. Si algú esternuda amb el virus, aquest triga uns 10 segons abans de caure a terra i ja deixa de circular per l’aire.
. Si cau sobre una superfície metàl·lica, viurà com a mínim 12 hores, de manera que si entreu en contacte amb qualsevol superfície metàl·lica, renteu-vos les mans tan aviat com pugueu amb sabó bacterià.
. Al teixit pot sobreviure durant 6-12 hores. Un detergent normal de roba el matarà.
. Beure aigua tèbia és eficaç per a tots els virus. Intenta no beure líquids amb gel.
. Rentar-se les mans amb freqüència, ja que el virus només pot viure de les mans durant 5-10 minuts, però, poden passar-se moltes coses durant aquest temps, es pot fregar els ulls, recollir el nas sense voler i així successivament.
. No es pot emfatitzar prou: beu molta aigua!

ELS SÍMPTOMES
1. Primer infectarà la gola, de manera que tindrà mal de gola que dura 3/4 dies
2. El virus es barreja llavors en un líquid nasal que entra a la tràquea i després als pulmons, provocant pneumònia. Això triga uns 5/6 dies més.
3. Amb la pneumònia es presenta febre alta i dificultat per respirar.
4. La congestió nasal no és com el normal. Sents que t’estàs ofegant. És imprescindible que busqui atenció immediata.

COMPARTEIX si creus que es important

Salvador Aregall
Salvador Aregall
17.03.2020  ·  11:58

No focalitzar la resposta a l’epidèmia, prioritzar el concepte de tots som iguals i units i passar de l’evidència científica per mantenir l’arquitectura d’un estat amb aluminosi avançada, tenir una institució -la Monarquia- corrupte que ens roba i perpetua la gangrena extractiva de les quatre-centes famílies -número simbòlic- des de fa més de 300 anys. Qui vol viure en una merda d’estat com aquest?. En la solitud i el silenci del confinament, no m’ho puc explicar.
https://www.youtube.com/watch?v=w1YgYR2i2jM&t=6s&mc_cid=df5ecfc591&mc_eid=8cc69a39a7
Si no s’aturen els lloguers, les hipoteques i als impostos als autònoms i als que han perdut la feina, si no es posa els 65000 milions que van rescatar a la banca al servei del desastre econòmic i no ens revelem, vol dir senzillament que som cretins.

Josep Rodon
Josep Rodon
17.03.2020  ·  12:06

Punyeta! Gràcies al president Sánchez puc posar en greu risc la meva salut i, a la vegada, estalviar a l’Estat els calerons de la pensió (l’enterrament el pagarà la família. No s’amoïni).
Altres perdran la feina (i qui sap què més) però seguiran amb el cap sota la guillotina d’hisenda. Sort que “gaudim d’un govern progressista”…
Avantatja. No ens caldrà rumiar gaire el sentit del nostre vot.

jaume vall
jaume vall
17.03.2020  ·  14:07

Molt bé el comentari de Joan Ramon Gomà.
Si aquesta crisi sanitària no fa repensar als dubtosos la conveniència de tenir un estat propi i gestionar -això també- millor del que ho fan els espanyols, és que realment són cecs i sords.

Ara bé, “nosaltres”, tampoc no som la virtut personificada. La condició humana és la que és. Almenys, però, i gràcies a generacions de gent associativa, tenim un concepte del bé comú, i de l’empatia social més desenvolupat, més a la manera de l’Europa del nord que val la pena, que no dels egoïstes neo-visigots veïns espanyols.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
17.03.2020  ·  14:20

En fin, esto inquieta hasta al más aguerrido. Y lo que inquieta de entrada es la avalancha de noticias “económicas” dantescas. Volkswagen se plantea cerrar todas sus plantas en Europa durante un tiempo (el problema no es para el consejo de administración, lo es para los trabajadores); los hoteles de Barcelona, Madrid, París… van cerrando (el problema no es para el consejo de administración de Radisson, sino para los empleados); las compañías aéreas van a chupar pista y hangar durante un buen rato (el problema no es para el consejo de administración de IAG, lo es para sus empleados). Ni qué contar la situación de autónomos y PYMES, bares, restaurantes, teatros, cines, peluquerías… la limpia en este segmento productivo va a ser descomunal porque lo de que esto se soluciona en 15 días (14 para ser más precisos) ya no se lo cree ni el apuntador.

Para gestionar este episodio, desde el punto de vista económico, hacen falta inyectar miles de millones de euros a fondo perdido. Se hizo para salvar a los bancos en la crisis de 2008-2009, solo en el caso de España, 60 mil millones pero ahora los bancos centrales europeos se han quedado sin munición.

Que venía una nueva crisis económica (antes de aparecer el covid-19), eso lo anunciaban muchos expertos y lo anunciaban a lo más tardar para este año, el siguiente.

Bien, el covid-19 es una perfecta cobertura para justificar la crisis que ya estaba cantada.

No, no es la opinión de una mente que se alimenta con las teorías del complot, es la opinión de alguien que trata de atar cabos, que tenga razón o no, el tiempo lo dirá.

Todo hace pensar que como el sistema global económico ha llegado a la fase “Game over”, se ha decidido hacer un “reset”, borrón y cuenta nueva y el covid-19 podría ayudar.

Resultado: los pobres más pobres, las clases medias menos medias y, las clases que cortan bacalao, más bacalao para cortar porque tienen más pastel del que disfrutar.

Amazon del País sin Nombre ha contratado a 100 mil personas. Se dice pronto.

https://www.bolsamania.com/noticias/empresas/amazon-contracorriente-contratara-100000-personas-eeuu-alta-demanda–7387142.html

Aterrizando de nuevo en Plaça Catalunya, Barcelona (colonia española). Por supuesto, hay que confinarse y actuar con sensatez. La sensatez de la que no hacen gala los que deciden nuestros designios desde las altas esferas del poder. Nosotros queremos seguir pasando la navidad de este año con nuestros entrañables viejos. Ellos (los del poder) tienen otras preocupaciones y sus viejos están más que protegidos.

Quizás haya que aprovechar este momentum para partir peras, pero no ya por cuestiones ideológicas sino por cuestiones sanitarias, en todos los sentidos.

Salut i República Catalana.

Ana Maria Lera
Ana Maria Lera
17.03.2020  ·  14:36

Hi ha un vídeo de l’entrevista que fa la Asociació Gen-T-Sana al Andreas Kalchker que dona respostes interesants

Roser Caminals
Roser Caminals
17.03.2020  ·  15:04

L’auto confinament és la prevenció més efectiva en aquests moments. Als EUA ho estem practicant, amb mesures cada cop més extremes.

Una proposta retòrica però imprescindible: confiscar els milions d’euros de la monarquia i la famílica Pujol (més d’altres) a Suïssa i invertir-los en la lluita contra el coronavirus.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
17.03.2020  ·  15:15

Sr. Ozcariz, em sap greu dir-li que això que ha postat és un fake. Em sap molt greu perqué sé que ho ha fet amb tota la bona fe i amb ganes de contribuir al bé de tots. Però és un fake. Informeu-vos només als canals hospitalaris o del Departament de Salut.
Els simptomes no son sempre tos i febre. De vegades comenca tot amb un cansament

Mercè ariza
Mercè ariza
17.03.2020  ·  19:39

M´agradaria de saber si tot el que el Estado pañol no fa per Catalunya ni deixa fer fora ja la peça que falta per marchar ja ,pero no un poquet sinò del tot .·En algùn lloc deu estáàescrit que si l´Els gobernants des-gobernen com fa Pedro Sanchez ja es prou per destituir al susodicho. per mi la seva desatenció es perquè te por que marchem del tot .Doncs busquem la manera de constatar a Europa que volem marchar ja que de motius en sobren.

Jaume Riu
Jaume Riu
17.03.2020  ·  20:51

COM LA GESTIONEN
Espanya s’extingeix ella sola.
A la vista de les decisions que prenen aquestes darreres hores per gestionar la monarquia i gestionar la pandèmia, no cal que marxem, quedem-nos on sóm i aviat ells ja no hi seran…
Llàstima, perquè m’hauria agradat proclamar la independència per veure com la gestionen.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes