Detectat un brot de coronavirus a la presó de Picassent amb 52 contagiats com a mínim

Els sindicats Acaip-Ugt i CSIF demanen a la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries la distribució d'equips de protecció individual

VilaWeb
Redacció
08.01.2021 - 11:32
Actualització: 08.01.2021 - 12:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els sindicats Acaip-Ugt i CSIF han alertat d’un brot de coronavirus amb 52 positius a la presó de Picassent (Horta Sud) i han exigit mesures urgents per a evitar més contagis, com la suspensió temporal de permisos, pel potencial perill per a interns i treballadors, a més del subministrament d’equips de protecció als vigilants i la seva vacunació com a personal de risc. La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) explica en un comunicat que el brot, que es va detectar ahir a la tarda i que a aquestes hores del matí ja s’ha ampliat a 52 persones, s’estén entre els mòduls 14 i 16 i també podria afectar funcionaris de presons encarregats d’aquests mòduls.

Segons Acaip-UGT “la sanitat pública no vol saber res del tema, ja que els funcionaris públics no formen part del seu àmbit de cobertura”. Diu que és “indignant” que els treballadors públics hagin de “buscar-se la vida”, per a veure si estan contagiats o no, perquè “ningú vol fer-se’n responsable, havent de sufragar ells mateixos en molts casos el cost de les proves diagnòstiques”. El sindicat ha anunciat que demanarà que, “fins que es conegui l’abast real del brot, se suspenguin totes les activitats del centre en les que participin interns de més d’un departament. També se sol·licitarà la suspensió dels permisos de sortida dels interns i els trasllats d’interns des d’aquest centre a uns altres”.

CSIF s’ha pronunciat en la mateixa línia i recorda “la necessitat de fer PCR amb periodicitat als treballadors de centres penitenciaris”. A més, lamenta que aquest brot s’hagi produït en un context en què Institucions Penitenciàries no ha aplicat les mesures preventives reclamades pel sindicat. Demana “tant a les direccions de les presons com a Secretaria General d’Institucions Penitenciàries, la distribució generalitzada d’equips de protecció individual adequats per als treballadors”: “CSIF va traslladar igualment el passat 4 de gener a Secretaria General d’Institucions Penitenciàries l’elaboració urgent del pla de vacunació per a funcionaris de presons, de manera que garanteixi la protecció dels treballadors enfront del coronavirus, ja que es tracta d’un col·lectiu que sofreix un elevat risc de transmissió i exposició, i té la catalogació de servei essencial”. El sindicat recorda també “l’especial situació del centre penitenciari de Picassent per l’alt nombre de reclusos ingressats i el risc d’expansió de contagis”.

Acaip-UGT relata en la seva nota que el primer cas d’aquest brot “es va detectar a començament d’aquesta setmana, quan un intern que fa tasques de neteja en les dependències dels funcionaris d’aquest mòdul va començar a manifestar símptomes. En realitzar-li la corresponent prova, va donar positiu. El company de cel·la d’aquest intern havia tornat recentment d’un permís de sortida, no obstant això, després d’estar deu dies en quarantena, se li va fer una prova amb resultat negatiu”. “Malgrat això, en un primer moment es va pensar que seria la font de contagi. No obstant això, vista la magnitud del brot, és necessari continuar rastrejant l’origen d’aquest, encara que sembla poc probable localitzar-lo. No és descartable que en les pròximes hores es coneguin nous positius, segons es vagin coneixent resultats de noves proves realitzades a altres interns”, conclou.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes