Dos consellers socialistes desautoritzen Rubén Trenzano sobre el requisit lingüístic per als sanitaris

  • El director General de Política Lingüístic va anunciar en una entrevista a À Punt que en un hipotètic tercer Botànic s'implantaria el requisit per al personal de sanitat.

VilaWeb
Redacció
15.12.2022 - 15:33
Actualització: 15.12.2022 - 15:34

Dos consellers socialistes, la de funció pública, Gabriela Bravo, i el de sanitat, Miguel Mínguez, han desautoritzat de manera coordinada i quasi simultània el director general de Política Lingüística de la Generalitat, Rubén Trenzano. Trenzano va dir fa un parell de dies en una entrevista a À Punt que ara que s’ha implantat el requisit per al funcionariat de la Generalitat, toca abordar la qüestió dels sanitaris. I va dir que això succeirà si hi ha un tercer govern del Botànic després de les eleccions del mes de maig.

Gabriela Bravo ha desmentit Trenzano de manera molt radical i tallant. “No hi ha cap full de ruta previst. No entenc d’on s’han fet aquests anuncis, serà a títol particular perquè no hi ha cap pla per a establir el requisit lingüístic per al personal sanitari en la tercera legislatura”.

Cal recordar que durant la negociació de la llei de funció pública, Bravo ja va deixar clar que era partidària que al personal sanitari no se li exigira el coneixement del català per a obtenir una plaça en propietat. Compromís la va criticar durament i va modular el discurs, però finalment, la llei de la funció pública els va excloure.

Falten especialistes

Miguel Mínguez, el responsable de la sanitat valenciana també s’ha oposat avui mateix a la tesi de Trenzano. Ha dit que manté la postura que ja va deixar clara a les Corts, i després de dir que saber valencià és un mèrit imprescindible per a atendre una població importantíssima del país, i de reconèixer el dret que tenen a ser entesos en català, ha dit que no és el moment de parlar de requisit. “En el moment actual, no ha de ser un requisit imprescindible per a tenir una plaça sanitària. Hi ha molts motius, però un entre més és que tenim un dèficit en algunes especialitats i necessitem professionals que venen d’una àrea exclusivament castellanoparlant”. Mínguez ha deixat la porta oberta a què si la situació canvia, el govern adopte altres decisions. “En el moment actual, la meua opinió és que ha de ser un mèrit ben valorat per la societat, no un requisit imprescindible”.

Segons l’informe sobre vulneració de drets lingüístics elaborat per diverses entitats, les denúncies més freqüents són les que es produeixen a l’àmbit de la sanitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor