Boye porta al TC l’accés indiscriminat al seu mòbil i les seves comunicacions

  • L'advocat presenta un recurs d'empara, demana mesures cautelars i denuncia múltiples vulneracions de drets d'ell mateix i de tercers

VilaWeb
Redacció
30.04.2021 - 18:33
Actualització: 30.04.2021 - 20:14

L’advocat Gonzalo Boye ha presentat un recurs d’empara al Tribunal Constitucional espanyol (TC), amb una petició de mesura cautelar urgent, contra “l’accés massiu, il·limitat i descontrolat” a les seves comunicacions de la jutgessa instructora de l’Audiència espanyola María Tardón, la fiscalia i els lletrats de l’administració de justícia.

En el recurs, al qual ha tingut accés VilaWeb, Boye exposa unes quantes vulneracions de drets fonamentals –defensa, tutela judicial efectiva, procés amb totes les garanties, secret professional, secret de les comunicacions, llibertat personal– i demana al TC que hi intervingui immediatament i ordeni que ningú tingui accés a la informació del seu correu electrònic i del seu telèfon mòbil més enllà dels qui tinguin relació amb la causa per la qual és processat a l’Audiència espanyola.

Boye argumenta que es vulneren els seus drets i també els dels seus clients, d’ONG i organitzacions de drets humans amb qui treballa, d’advocats i dels periodistes amb qui manté converses. Així mateix, reclama al TC un pronunciament sobre l’abast del secret professional, i formula diverses preguntes sobre com ha de procedir la justícia en una investigació en què hi ha un advocat en exercici afectat. En aquest sentit, diu que hi ha maneres d’accedir al contingut que sigui rellevant per la causa, perquè està delimitada en dates i fets.

L’assassinat a Colòmbia que empastifa la jutgessa Tardón
i la maniobra contra Boye

L’advocat també desplega tot l’arsenal contra la fiscalia i la jutgessa Tardón per haver-lo processat en la investigació contra Manuel Puentes Saavedra aprofitant una declaració del seu ex-client, acusat de narcotràfic, i critica que no es fes cap esforç ni comprovació sobre la seva versió, segons la qual Boye hauria contribuït a emblanquir diners. Segons Boye, Tardón tenia a la seva disposició dades i informes de la policia espanyola que desmentien la declaració de Puentes Saavedra i no va fer-ne cabal. A partir de la seva declaració, va aconseguir la llibertat provisional i la instructora va ordenar que escorcollessin el despatx i el domicili de Boye i en clonessin les comunicacions.

Així mateix, diu que la mesura és desproporcionada i invasiva i cita jurisprudència de la justícia espanyola i del Tribunal Europeu dels Drets Humans per a reforçar la petició de mesura cautelar. Boye demana el tancament immediat de la peça separada reservada que conté les dades de les seves comunicacions, la prohibició d’accés a totes les parts personades, la recuperació i destrucció de totes les còpies que s’hagin fet i la prohibició expressa de publicar qualsevol contingut, entre més mesures.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any