L’hora de triar el camí

  • «En aquestes eleccions hi ha gent que ha votat més motivada per la por del retorn de la dreta extrema que no per la confiança en el projecte. I això no ho haurien d'oblidar els partits del Botànic ni el nou Consell»

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les Corts Valencianes van començar ahir la segona legislatura del Botànic. Fa quatre anys, l’arrancada de la primera legislatura progressista va anar acompanyada d’expressions constants de temor sobre què podia passar si durava tan sols quatre anys i en acabat tornava el PP. Malgrat que en aquell moment no ens podíem ni imaginar que passaria tot això que ha passat al País Valencià i al Principat, i a l’estat espanyol, la renovació del pacte de progrés és, per tant, un bon indici. Ara tenim davant quatre anys més en què les urgències ja sembla que poden deixar espai a gestionar alguna cosa més.

El primer govern bipartit valencià s’ha hagut de centrar en les obvietats. Obrir els calaixos, fer inventari del balafiament, reordenar les finances públiques i revertir els pitjors desficacis del govern del PP: de la privatització de la sanitat a la liquidació dels mitjans de comunicació públics. Però ara hi ha quatre anys més en què ja no és prou, no hauria de ser prou, tornar a tenir una administració decent. Fins ara la principal pretensió era aquesta: recuperar la dignitat, una obligació després de la bacanal de corrupció i indecència dels governs del PP. Ara cal pensar quin país volem i dibuixar-lo. Des d’una perspectiva netament valenciana.

En aquesta tasca, Compromís té la responsabilitat més gran. El PSOE farà sempre el mínim imprescindible i Podem pot ser un bon aliat, però Compromís té a les mans la definició del valencianisme d’ara. I segurament ha arribat el moment de desfer-se de les pors que han tenallat massa decisions en aquesta primera legislatura. No únicament de caràcter cultural i nacional, però també. Del retorn normalitzat de TV3 a les cases del País Valencià fins a la solució definitiva de la competència lingüística en la funció pública o la integració de la Generalitat Valenciana en l’Institut Ramon Llull. Decisions completament compatibles i coherents amb la resolució del deute i l’infrafinançament o l’exigència de les inversions en infrastructures i l’execució real d’aquestes inversions.

Vist amb la distància de quatre anys, el terrible malson dels Pacos Camps o els Eduardos Zaplanas, de la València de la corrupció, l’autoodi i el balafiament comença a semblar lluny, això és cert. Però vist en l’equador dels quatre anys, i sabent fins a quin punt és profunda la involució autoritària de l’estat espanyol, cal començar a bastir el futur de pressa i, sobretot, sense més dubtes ni vacil·lacions. En aquestes eleccions hi ha gent que ha votat més motivada per la por del retorn de la dreta extrema que no per la confiança en el projecte. I això no ho haurien d’oblidar els partits del Botànic ni el nou Consell que començarà a caminar després de les eleccions del dia 26.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
16.05.2019  ·  22:22

El director ens diu:
“Cal començar a bastir el futur de pressa i, sobretot, sense més dubtes ni vacil·lacions”.

Dins la constitució borbònica és IMPOSSIBLE bastir un futur digne per València o Catalunya o Balears.
És un futur marcat des del naixement per la tirania e el despreci espanyol.

Josep Salart
Josep Salart
16.05.2019  ·  22:44

Vist des de la meva esclavitut, veig igual als Camps, als Zaplanas i a les Móniques Oltres. A la que tasten poder, s’obliden dels pobres.

I del recurs de l’Iceta, senyor Partal? I del silenci al senyor Forn? I de silenciar tot el que es pugui la canditatura de Ponsatí, Comín i Puigdemont?.

Ja no tením abelles per picar?

Josep Usó
Josep Usó
16.05.2019  ·  23:03

Compromís hauria de fer honor al nom mateix que s’han posat: Compromís. Si no treballen per als seus votants, aquests els deixaran de banda. I els dels altres sempre votaran les primeres marques i no les marques blanques. Al capdavall, a Mónica Oltra no la faran mai ministra a Madrid. I el pervindre a Espanya sembla ser anys seixanta del segle passat, retrocedint fins el final dels quaranta. Ells voran.

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
16.05.2019  ·  23:20

I el pervindre a Espanya sembla ser anys seixanta del segle passat, retrocedint fins el final dels quaranta. Ells voran.

Per desgràcia, no només voran ells, ho Patirem TOTS

Enric Vilar
Enric Vilar
17.05.2019  ·  09:48

Gràcies Sr Salart.
Pot ser sí que ens ocupessim dels temes que diu vostè. Per exemple, al MH Puigdemont TVE ha just cancel.lat una entrevista en 2 h d’avis. Tema, la seva candidatura a Europa, des.de ahon ens vindrà el vent de cambi, no hi ha volta.
Doncs això es tema crucial.
L’altra es el tema de una Monarquia no electa i clau (el vertex) del post-franquisme endèmic que patim.
El Botànic s’en sortirà bé, no patim.

Carles Amela
Carles Amela
17.05.2019  ·  09:56

Totalment d’acord!

Pep Agulló
Pep Agulló
17.05.2019  ·  10:28

EL PROGRESSISME BUIT…

Al país valencià tot remet a la por al sobiranisme o com li vulgueu dir. El lema més polític del feixisme ha sigut sempre: “sólo valencianos” (foragitant el pancatalanisme). I el “progressisme” polític que ens parla Vicent del primera legislatura només es pot interpretar com un fugir de la pesta feixista.

On s’ha d’avençar doncs? El feixisme és l’enemic però la por a ser lliures (descolonitzats) n’és l’altra.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
17.05.2019  ·  10:43

No veig quina mena de Valencianisme pot defensar Mònica Oltra, que com bona comunista, sempre ha mostrat fòbia a l’autodeterminació i a tot el que sonés a Catalanisme. Més enllà del folclore, és clar

Montserrat Puig
Montserrat Puig
17.05.2019  ·  14:56

D’acord amb el Sr. Salart.

I repeteixo el que ell diu : “1I del recurs de l’Iceta, senyor Partal? I del silenci al senyor Forn? I de silenciar tot el que es pugui la canditatura de Ponsatí, Comín i Puigdemont?.

Ja no tením abelles per picar?

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
17.05.2019  ·  17:53

A mi m’agradaria que es pogués veure TV3. A punt està bé però és massa local i prou , pel meu gust.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
17.05.2019  ·  21:04

Bones apreciacions les que fa el Sr. Partal. Amb tot, penso que Compromís ha fet massa càlcul electoral per fer o no fer determinades coses i, els propers 4 anys, se li esgotarà el crèdit si no compleix. Ha fet avenços amb el PSPV en les qüestions socials i econòmiques, però no ha fet cap pas significatiu en el terreny identitari, lingüístic i cultural.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes