Els presidents Borràs i Morera defensen el català davant els qui “consideren que la llengua és una amenaça”

  • Tots dos comparteixen reivindicacions històriques com el corredor mediterrani

VilaWeb
Europa Press
10.12.2021 - 15:14
Actualització: 10.12.2021 - 21:04

La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, i el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, han defensat avui el català davant els qui “consideren que la llengua és una amenaça”, i han celebrat la disposició mútua a cooperar.

En una declaració institucional després de la visita oficial de Morera a la cambra catalana, Borràs ha defensat la importància que les institucions “afrontin les ingerències de certs estaments que volen arraconar” la llengua, després de la sentència del TSJC sobre l’escola de Canet de Mar. Ha assegurat que s’havien de mantenir ferms en la defensa de les lleis que han emanat de tots dos parlaments i del consens que hi ha al voltant de la llengua, i ha subratllat que totes dues institucions tenien el deure i l’obligació de sumar forces en aquest sentit.

Borràs considera que les llengües són una riquesa a preservar i una manera de concebre el món “oposada als qui consideren que la llengua és una amenaça”, fet que també ha compartit Morera.

La presidenta catalana també ha explicat que havien compartit demandes i reclamacions històriques de tots dos territoris en l’àmbit de les infrastructures, en concret sobre el corredor mediterrani: “Hem estat víctimes d’un retard llarg i injustificable”, ha criticat Borràs. Considera que això respon a un “model territorial desviat, que sembla inseparable d’una determinada concepció d’estat”, i ha insistit en la recerca d’aliances i complicitats i que la col·laboració era més eficaç que la competició entre institucions.

Mirada positiva al plurilingüisme

El president Morera ha explicat que havia fet aquesta visita institucional amb la intenció de cercar complicitats, i ha valorat la cooperació entre les televisions públiques catalana i valenciana per a engegar Bon Dia TV, tot i que ha defensat que calia “fer més passos per a aprofundir en les relacions”. “Demanem a l’estat que tingui una mirada que superi la visió que només hi ha una llengua oficial, hi ha moltes llengües oficials”, ha defensat el president de les Corts Valencianes.

Sobre això, Morera també ha insistit que la pluriculturalitat era “un valor positiu i no una amenaça com alguns uniformistes veuen”. “Representem deu milions de catalanoparlants i estats com Dinamarca tenen cinc milions de parlants i no negocien amb ningú perquè Netflix faci tota la seva producció en danès”, ha censurat, amb referència a la negociació de la nova llei audiovisual.

Per Morera, “l’anticatalanisme ha estat un mal negoci al País Valencià”, i considera que va fer que no hi hagués corredor mediterrani i que el govern espanyol anul·lés la prioritat dels plans per a desenvolupar aquest eix vertebrador entre tots dos territoris.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any