El primer ministre britànic, Boris Johnson, no transferirà els poders perquè Escòcia pugui organitzar un segon referèndum d’independència, tal com va demanar la ministra principal, Nicola Sturgeon, el 19 de desembre. En una carta, Johnson li ha recordat que tant ella com Alex Salmon van prometre que la consulta del 2014 seria per ‘una generació’. A més, assegura que un nou referèndum només perpetuaria ‘l’estancament polític que Escòcia pateix des de fa una dècada‘. En aquest sentit, el primer ministre critica que ‘la campanya per separar-se del Regne Unit’ ha deixat de banda altres polítiques com la sanitat, l’educació i l’ocupació. ‘És el moment que tots treballem plegats perquè el conjunt del Regne Unit assoleixi el seu potencial’, conclou.

La ministra principal ha tardat només vint minuts a respondre. ‘Els conservadors temen el dret de decidir d’Escòcia perquè saben que si ens donen l’oportunitat triarem la independència’, ha escrit a Twitter. En aquest sentit. Sturgeon ha acusat Johnson de ‘negar la democràcia’ i de no tenir projecte pel Regne Unit.

A més a més, denuncia que la unió del Regne Unit no és entre iguals mentre és ‘bloqui la democràcia’. En aquest sentit, la ministra principal ha assegurat que Escòcia té el dret de decidir, per això ha dit que a finals de gener explicaran els pròxims passos que emprendrà el seu govern. Però ha avançat que tornarà a demanar al parlament de Holyrood que es posicioni sobre l’autodeterminació.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.