La ‘blockchain’ i la independència

  • Article escrit a quatre mans amb intel·ligència artificial ChatGPT4

VilaWeb

L’home sense idees seu davant l’ordinador per escriure un article d’opinió sense gens d’angoixa, més aviat feliç i despreocupat. Obre el ChatGPT, d’intel·ligència artificial, i hi proposa quatre possibles temes per a la columna del seu diari: el futur de Carles Puigdemont, el futur d’Oriol Junqueras, Moda i canvi climàtic i la tecnologia blockchain i la independència. Fa la mateixa demanda dos cops i la IA li dóna dos textos i dos títols. Per exemple: “Oriol Junqueras, una força unificadora en una Catalunya dividida” o “Oriol Junqueras catalitza el canvi a la cerca catalana de més autonomia”. Més: “El futur de Carles Puigdemont, cerca indestructible de la independència catalana” i “El futur de Carles Puigdemont, símbol perdurable del nacionalisme català”.

Agafa els textos i els passa pel programa que exxamina si han estat escrits per un individu humà o per IA. I s’adona que, sobre els textos escrits amb la versió ChatGPT 3,5, la màquina o bé té dubtes o bé diu clarament que són escrits per IA. En canvi, els escrits amb la versió CHATGPT4, presentada aquesta setmana, la màquina creu, en tots els casos, que els ha escrits un individu humà. Colen.

Els textos de Puigdemont i Junqueras, pensa, no acaben de semblar seus, i els lectors poden descobrir la mentida. O encara pitjor: sí que poden semblar seus, i la veritat és que no s’acaba de trobar còmode amb segons quines frases de valoració política. Les descarta. L’article sobre moda i canvi climàtic li resulta interessant, perquè li obre un camp (el de parlar de coses que no s’hauria atrevit mai a abordar, però s’adona que el tema li resulta massa llunyà per a saber si la màquina diu gaires animalades).

Finalment, es decideix pel tema de tecnologia blockchain i la independència. Aquesta setmana ha entrevistat dos enginyers experts en la matèria, Jordi Baylina i López de Mántaras, ell mateix fa anys que s’hi interessa i llegeix sobre el tema, i sap veure que la màquina no diu animalades. També li agrada que la màquina ho vegi prou semblant a ell, i es troba còmode fins i tot amb el títol escollit per la IA (Rebent la blockchain amb els braços oberts: un nou camí per a l’independentisme català), que, com la resta del text, es dedicarà a traduir de l’anglès i a polir-lo per donar-hi un to personal), però bàsicament deixarà el text tal com l’ha rebut de la IA:

“Aquests darrers anys, com sabem, el panorama polític de Catalunya ha estat marcat per un fort moviment independentista i tot, i que aquest moviment s’ha trobat amb la resistència del govern espanyol, la tecnologia de cadena de blocs, blockchain, presenta una oportunitat única per a impulsar l’independentisme. Tres són les maneres en què la cadena de blocs pot tenir un paper crític en l’avenç del moviment independentista.

En primer lloc, fomentant la confiança en el procés electoral: un dels entrebancs més significatius amb què topa el moviment independentista és la manca de reconeixement internacional del referèndum d’independència del 2017. La tecnologia de cadena de blocs pot abordar aquesta qüestió assegurant un sistema de votació transparent, segur i a prova de manipulacions en qualsevol referèndum futur. Amb l’adopció d’una votació en cadena per blocs, Catalunya podria demostrar el seu compromís amb els principis democràtics i fomentar, així, la confiança tant dels seus ciutadans com de la comunitat internacional.

En segon lloc, el moviment independentista català té les arrels en el desig de més autonomia i autogovern. Les organitzacions autònomes descentralitzades (DAO) que funcionen amb tecnologia de cadena de blocs poden tenir un paper fonamental a l’hora de fer possible una democràcia més directa en l’àmbit local. Les DAO poden servir de plataforma perquè els ciutadans participin en els processos de presa de decisions sense necessitat d’una autoritat central. Amb aquesta tecnologia Catalunya pot mostrar la seva capacitat de funcionar com una entitat política moderna, avançada i descentralitzada.

Finalment, millorant la sobirania financera amb monedes digitals. La dependència financera del govern espanyol és un altre entrebanc amb què topa el moviment independentista català. La tecnologia de cadena de blocs pot ajudar Catalunya a guanyar més autonomia financera introduint una moneda digital regional. Una moneda digital descentralitzada podria proporcionar una alternativa a l’euro, que permetria a ciutadans i a empreses catalans que participessin en transaccions econòmiques lliures de la supervisió espanyola. A més, una moneda digital transparent i segura podria enfortir l’economia catalana i legitimar encara més la seva candidatura a la independència.

En conclusió, la tecnologia de cadena de blocs té el potencial de canviar les regles de joc del moviment independentista català i trobar solucions per als sistemes de votació, de governança descentralitzada i de sobirania financera, i aplanar, així, el camí de Catalunya cap a la independència. L’adopció d’aquesta tecnologia no tan sols demostra el compromís de Catalunya amb la innovació i la transparència, sinó que també envia un missatge poderós al món: el futur de la independència catalana està a aprofitar les tecnologies punta per establir una societat més democràtica, responsable i pròspera.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any