L’ex-primer ministre francès Manuel Valls ha estat derrotat avui per l’ex-ministre d’Educació Benoît Hamon a les primàries de l’esquerra francesa. D’aquesta manera, es constata el tomb a l’esquerra del Partit Socialista i Hamon esdevé el candidat de l’esquerra per a les presidencials.

A Catalunya Manuel Valls encara ha aconseguit la majoria dels vots, però no ha estat una majoria tan clara com a la primera tanda. El resultat final ha estat del 50,3% dels vots per a Valls i el 49,7% per Hamon. Hamon, a més, ha derrotat Valls en molts municipis i districtes. Millars, Prats de Molló, Cervera i Sornià, a la Fenolleda són les úniques poblacions on l’ex-primer ministre francès ha superat el 60% dels vots. Hamon, en canvi, s’ha imposat amb comoditat a la Cerdanya i en una bona part del Rosselló.

En el conjunt de l’estat, Hamon ha guanyat àmpliament, amb el 58,65% del vot, mentre que Valls ha obtingut el 41,35%. Aquest resultat confirma la previsió dels sondatges, la majoria dels quals apuntaven a una victòria del candidat de l’ala de més a l’esquerra del Partit Socialista. Valls ha reconegut la derrota i ha fet costat al vencedor: ‘Hamon és el nostre candidat i li correspon a ell de reagrupar-nos. Li desitjo bona sort’, ha dit l’ex-primer ministre.

Ací podeu veure el discurs on ha reconegut la derrota.

Benoît Hamon s’enfrontarà a la candidata d’ultradreta Marine Le Pen i al conservador François Fillon. El desafiament de l’esquerra francesa és complicat, perquè la majoria de sondatges preveuen que el duel final a les urnes serà entre els dos candidats de dretes: Le Pen i Fillon. Per si no n’hi hagués prou, el candidat socialista podria no aconseguir ni el tercer lloc a la primera volta de les eleccions a l’Elisi.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]