El Govern belga ha proposat aquest dimecres indemnitzar les empreses del país afectades pel cas dels ous contaminats per l’insecticida fipronil, amb l’objectiu de cobrir les despeses operacionals causades per l’escàndol i la destrucció de productes contaminats, segons informen mitjans locals.

L’Executiu belga ha proposat un total de deu mesures per donar suport a les companyies que han resultat afectades per aquest escàndol, en el nucli del qual es troba Bèlgica, el primer país que ha notificat a les autoritats europees l’existència de l’insecticida en ous. En concret, l’Agència Federal per a la Seguretat de la Cadena Alimentària de Bèlgica (AFSCA) serà l’encarregada de concedir les indemnitzacions, tot i que encara s’han de determinar qüestions com les condicions, les categories de beneficiaris o les quantitats màximes a rebre, segons assenyala la cadena francòfona RTBF.

Suport de l’Estat a les empreses

Les compensacions inclouran dos tipus d’ajudes. D’una banda, indemnitzacions per als costos operacionals ocasionats per la crisi, principalment relacionats amb el transport, la neteja, el tractament, la destrucció i la descontaminació d’animals i productes. D’altra banda, es destinaran a cobrir el dèficit generat per la destrucció de productes contaminats.

A més, dins de les mesures plantejades pel Govern belga està la de permetre a les empreses acollir-se a un pla de pagament de cotitzacions socials, l’exempció total o parcial de despeses i interessos de demora de les cotitzacions socials si els trimestres anteriors s’han pagat a temps i facilitats de pagament en matèria de retenció d’impostos i de pagament de l’IVA.

Així mateix, es permetrà a les granges avícoles i a la indústria alimentària sol·licitar l’atur temporal ‘per causa de força major’, s’engegarà un mecanisme de reparació col·lectiva per a empreses i es facilitaran els crèdits bancaris a empreses afectades. El Govern belga ha anunciat a més que es constituirà com a part civil en els tribunals contra les empreses responsables de l’escàndol amb l’objectiu d’obtenir compensacions pel perjudici econòmic ocasionat, les despeses provocades i un altre tipus de danys.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.