BCNegra 2017: Guia d’assassinats imprescindibles

  • La Setmana Negra arrenca el dia 26 i s'acaba el 4 de febrer, amb 140.000 euros de pressupost

VilaWeb
Sebastià Bennasar
23.01.2017 - 22:00
Actualització: 24.01.2017 - 00:19

El tinent batlle de Cultura de la ciutat de Barcelona, Jaume Collboni, juntament amb el comissari de la Setmana Negra de Barcelona, Paco Camarasa, i el seu adjunt, Antonio Iturbe, han presentat els actes de la Setmana Negra. Començarà dijous amb el lliurament del premi Crims de Tinta convocat per l’editorial RBA i es clourà el dia 4 de febrer precisament amb el comissari i el seu adjunt presentant Sangre en los estantes, el llibre de referència que ha publicat Camarasa ja fa uns quants mesos, a Destino.

Hi ha poques novetats respecte de l’any passat: 140.000 euros de pressupost, el manteniment de l’escenari principal al conservatori del Liceu –tot i que també en trobarem a la Sala Barts, a l’Ateneu, a la Facultat de Comunicació Blanquerna i a l’Espai 4 de la Virreina– i una estructura molt similar, en què abunden sobretot les taules rodones o les converses de dos sobre un tema concret. Biblioteques i centres cívics estendran la programació més enllà de la setmana estricta, algunes fins a mitjan mes.
El que sí que és una novetat és que per primera vegada en dotze edicions hi haurà una llibreria que farà la venda d’exemplars a les sales principals després de cada acte. S’ha fet per sorteig i n’ha resultat beneficiada la llibreria ABACUS. Aquesta era una vella reclamació dels autors i editors, que consideraven que si no es perdia la venda en calent.

El comissari Camarasa ha destacat l’altra gran novetat: ‘Hi ha una gran quantitat de novel·les ambientades en el conjunt del territori de parla catalana, escrites tant en català com en castellà, que mostren la descentralització del crim respecte de Barcelona. I aquest és un fenomen que només passa aquí.’ Això farà que hi hagi un bon nombre de novel·les ambientades fora de Barcelona que es presentaran aquest any en el decurs del festival.

Per no perdre’s en la voràgine negra d’aquesta setmana, hem confegit una guia especial d’assassinats imprescindibles als quals no podeu deixar d’anar i us expliquem per què us els recomanem.

1. Inauguració de l’exposició ‘Pepe Carvalho’ i la conversa entre John Connolly i Juan Carlos Galindo.  Divendres 27 de gener. 18.30 i 19.30. Biblioteca Jaume Fuster.
El singular detectiu creat per Manuel Vázquez Montalbán continua revivint de múltiples maneres i aquesta exposició n’és un bon exemple. John Connolly és el creador del negríssim Charlie Parker, detectiu de llarga trajectòria. L’autor parlarà amb el periodista especialitzat Juan Carlos Galindo.

2. Euskadi o la violència després de la violència. Dilluns 30 de gener. 18.00. Auditori del conservatori del Liceu. 
La novel·la negra torna a emergir amb molta força al País Basc anys després del canvi radical arran de l’abandonament de la lluita armada d’ETA. Us la recomanem perquè hi participa Javier Abasolo, un dels millors autors de gènere basc i grandíssim comunicador. Serà interessant sens dubte.

3. Crims a l’illa del gel, radiografies del món occidental. Dimarts 31 de gener. 19.30. Auditori del Conservatori del Liceu.
El millor escriptor nòrdic, a parer meu, l’islandès Arnaldur Indridason, tindrà una conversa amb el periodista Álvaro Colomer. És curiós que un home que escriu en una llengua de 300.000 parlants hagi venut més de deu milions d’exemplars. Només per això ja valdrà la pena d’escoltar-lo.

4. Formats populars per a explicar la vida. De la novel·la de quiosc a les websèries. Dimecres 1 de febrer. 12.30. Auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna – Universitat Ramon Llull.
Veure com s’adapten als nous temps els formats populars sempre és molt interessant, però si entre els ponents trobem noms com els de Jordi Canal, director de la Bòbila, l’actor Roger Coma, el catedràtic Romà Gubern i en Josep Rom, la qualitat és garantida.

5. La millor collita negra en català. Dijous 2 de febrer. 12.30. Auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna – Universitat Ramon Llull.
En aquesta taula rodona el periodista i escriptor Lluís Llort moderarà els guanyadors dels tres premis de novel·la negra en català del 2016: Silvestre Vilaplana –guanyador del memorial Agustí Vehí amb Els ossos soterrats–; Rafael Vallbona –guanyador del Ferran Canyameres amb Tros–; i Núria Cadenes –guanyadora del Crims de Tinta amb Tota la veritat.

6. Dennis Lehane. Una mirada crítica a la societat nord-americana. Divendres 3 de febrer. 19.00. Sala Barts.
Paco Ignacio Taibo II i Antonio Lozano sotmetran a interrogatori wl flamant guanyador del premi Pepe Carvalho, Dennis Lehane, possiblement un dels millors escriptors de novel·la negra nord-americans del moment.

7. Sangre en los estantes. Dissabte 4 de febrer. 12.30. Ateneu Barcelonès. Sala Oriol Bohigas. 
Paco Camarasa, comissari de Barcelona Negra, parlarà amb Antonio Iturbe per cloure el cicle, del seu llibre, Sangre en los estantes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any