El jutjat d’instrucció número 2 de la Seu d’Urgell ha citat a declarar com a investigats el 26 de febrer l’ex-batlle de la Seu, Albert Batalla, i l’ex-president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro, per presumptes irregularitats a la comarca en matèria d’urbanisme. En concret, se’ls investiga, entre d’altres, per la presumpta construcció d’habitatges en una zona protegida de la Seu d’Urgell i per una suposada prevaricació i falsedat en l’adjudicació d’una planta de tractaments de lixiviats ubicada al dipòsit controlat de residus municipals, a la partida de Benavarre, dins del terme municipal de Montferrer i Castellbò, segons ha avançat la Valira i ha confirmat l’ACN.

La causa està oberta pels delictes de prevaricació, malversació, contra l’administració pública, frau contractual, frau de subvencions i negociacions prohibides a funcionaris. La investigació està relacionada amb subvencions de la UE, fons Leader i Feder, que no s’haurien destinat al motiu pel qual es van donar. També hi hauria concessions d’obres sense els contractes corresponents.

L’actuació parteix d’una querella de fiscalia, que va rebre una denúncia i va investigar el cas durant sis mesos. El jutjat va obrir el procediment el 26 de març de 2019 i la Guàrdia Civil va entrar el 28 de març a l’ajuntament i a la seu del Consell i va bolcar la informació dels ordinadors i es va emportar quatre caixes.

El jutjat també investiga la que, en el moment dels fets, era la segona tinent de batllia i regidora de Promoció Econòmica, Mireia Font, i la gerent del Consell Comarcal, Sara Camps, arran d’una querella presentada per la fiscalia.

A més de Batalla i Fierro, la magistrada ha citat a declarar pel 27 de febrer tres persones vinculades al Consorci Alt Urgell Gestió del Medi Ambient (AUGEMA) per suposada prevaricació i falsedat en l’adjudicació d’una planta de tractaments de lixiviats ubicada al dipòsit controlat de residus municipals, a la partida de Benavarre, dins del terme municipal de Montferrer i Castellbò (Alt Urgell).

Els lixiviats són els residus líquids que es generen en un dipòsit controlat a conseqüència de la infiltració de les aigües de pluja, del contingut d’humitat del residu i, en el cas dels residus biodegradables, del contingut en matèria orgànica.

L’adjudicació de la planta es va fer a la UTE Sufi-Romero Polo-Mediambiental per un import d’1.250.734,06 euros. L’obra de l’any 2008 va ser subvencionada pel departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb