Bartomeu Colom, RNE i Damià Ferrà-Ponç, guardonats amb els premis 31 de Desembre de l’OCB

  • Els guardons es lliuraran durant la Nit de la Cultura, que es farà el 17 de desembre al Teatre Principal de Palma

VilaWeb
Arnau Lleonart
04.12.2023 - 12:34
Actualització: 04.12.2023 - 23:09

L’Obra Cultural Balear (OCB) ha anunciat els guanyadors dels Premis 31 de Desembre, que es lliuraran durant la Nit de la Cultura, el 17 de desembre al Teatre Principal de Palma. Ha distingit amb el premi Gabriel Alomar el doctor en dret Bartomeu Colom Pastor, a qui li reconeixen els seus estudis sobre l’estatut d’autonomia de les Illes i sobre la legislació lingüística que se’n deriva. El premi Gabriel Alomar s’atorga amb l’objectiu de reconèixer i promoure les actuacions per a expressar amb naturalitat la catalanitat de les Illes.

El premi Francesc de Borja Moll, a una entitat destacada per la seva dedicació a la normalització de la llengua, cultura o la identitat nacional, ha estat destinat a Ràdio Nacional d’Espanya pel tractament de la realitat de les Illes “sempre explicada a través d’un model de llengua correcte, adequat i dignificador”. “L’ús d’aquest model de llengua ha contribuït a fer viable, al llarg dels anys, diferents registres apropiats per als mitjans de comunicació orals en el nostre entorn”, diu el jurat.

El premi Josep M. Llompart, que també reconeix la dedicació en la normalització de la llengua, la cultura i la identitat nacional, però es dedica a persones concretes, ha estat per a Damià Ferrà-Ponç, pseudònim de Damià Pons i Pons. El jurat en reconeix la dedicació intel·lectual a l’estudi i promoció de la llengua i la cultura catalanes, i a la construcció de la identitat nacional de les Illes en el marc dels Països Catalans, dels anys setanta fins avui.

L’Obra Cultural Balear també ha premiat l’Anuari de l’Educació de les Illes Balears 2023, amb motiu de la vintena edició; el programa Téntol, d’IB3; el Calendari Folklòric de Mallorca; la músic Mar Grimalt; el grup Curcoba; i el Cineciutat. Tots ells, per la seva dedicació en la promoció i normalització de la llengua i la cultura catalanes i la identitat nacional en diferents àmbits de la societat.

El jurat dels premis ha estat format per Pilar Arnau Segarra, Antoni Llabrés Fuster, Antoni Llompart Suau, Neus Picó Veny i Maties Garcias Salvà. Les entrades per a la Nit de la Cultura 2023 es poden comprar a la pàgina web del Teatre Principal de Palma.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any