BarnaSants 2016: un any més de reivindicació als escenaris

  • Enguany el festival presenta una mostra de cantants, des de l'Alguer a Catalunya Nord

VilaWeb
Redacció
20.01.2016 - 22:00
Actualització: 20.01.2016 - 22:10

El festival BarnaSants arrenca aquest vespre amb un concert dedicat a les jotes, en un homenatge a la cançó de protesta, que és un dels temes centrals d’enguany. Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i Miquela Lladó són algunes de les veus que oferiran jotes, boleros, fandangos i més cançons per a la revolta a l’escenari del Teatre Joventut.

El director del BarnaSants, Pere Camps, explica que és important de reivindicar la jota en català i alliberar-la del ‘segrest absolutament caspós i franquista amb què ha estat acorralada’:

Els organitzadors del concert expliquen que, segons la llegenda, la jota la va inventar Aben Jot, un poeta àrab que va ser expulsat de València per revolucionari, i va utilitzar la música per protestar contra aquesta injustícia. D’aquesta manera, la jota es va anar estenent pels territoris per on Aben Jot anava passant: el País Valencià, Catalunya, Mallorca, Menorca, Aragó, Navarra i bona part de la península Ibèrica.

Països Catalans: de l’Alguer a Catalunya Nord
Enguany el BarnaSants aplega artistes de tot el territori de parla catalana. Hi ha des de

Cartell de la 21a edició del Festival Barnasants
Cartell de la 21a edició del Festival BarnaSants

cantants de l’Alguer, com Claudio G. Sanna, que actuarà el 24 de gener, fins a representants de Catalunya Nord, com ara Pere Figueres, de Pontellà (Rosselló).

El cantant i poeta menorquí Guiem Soldevila pujarà demà a l’escenari del Harlem Jazz Club de Barcelona, acompanyat de Lluís Gener al contrabaix i Miquel Casals a la guitarra de dotze cordes. Soldevila hi presentarà el darrer disc, ‘Amoramort’, en què ha musicat poemes de Màrius Torres, Konstandinos Kavafis i Sònia Moll, entre més, i també cantarà algunes cançons pròpies. La veu de les Illes es complementa amb Maria del Mar Bonet, que el 20 de febrer interpretarà cançons del seu disc ‘Alenar’.

El País Valencià hi mostrarà una àmplia collita de cantants, com ara Pau Alabajos, Joan Amèric i Andreu Valor, que actuaran en un concert conjunt, i Feliu Ventura, que farà un concert especial amb cançons d’Ovidi passades pel sedàs del ‘reggae’.

Finalment, Marina Rossell hi presentarà el nou disc ‘Cançons de la resistència’, un recull de cançons de protesta i de combat, el dia 29 de gener al Teatre Joventut.

Concerts de protesta i justícia
Com cada any, el BarnaSants té un accent reivindicatiu, amb un seguit de concerts especials, com ara el del 7 de febrer, ‘Sota les cunetes, justícia!’, dirigit per Alfons Olmo, que comptarà amb veus com les de VerdCel, Cesk Freixas i Meritxell Gené. També s’hi celebraran els 25 anys de la llibreria Pròleg, especialitzada en literatura feminista, amb un concert a quatre veus femenines el divendres 12 de febrer. I el dia 21 de febrer es farà un concert que servirà per a reivindicar la figura del poeta Federico García Lorca, assassinat pel franquisme ara fa vuitanta anys.

Demà al vespre també actuarà el cantant asturià Víctor Manuel al Palau de la Música Catalana per celebrar cinquanta anys dalt els escenaris, en un concert de proximitat de més de dues hores, en què interpretarà les seves cançons més emblemàtiques.

Veneçuela, el primer país convidat del BarnaSants
Una de les principals novetats del festival és que per primera vegada hi haurà un país convidat: Veneçuela. La presentació d’aquesta invitació es farà amb el ‘Concert per Veneçuela’ el 9 d’abril a la sala Luz de Gas.

Durant tres mesos –fins al 14 d’abril–, el festival aplegarà a Barcelona cantants i grups catalans, europeus i sud-americans, que actuaran en més de cent esdeveniments repartits per les sales de concerts de la ciutat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Fer-me'n subscriptor