L’Ajuntament de Barcelona denuncia els autors d’un missatge viral fals contra els magribins

  • El text deia que la Guàrdia Civil espanyola havia detectat la presència de 1.600 magribins, residents al Marroc, empadronats fraudulentament en un domicili on tan sols vivien cinc persones
  • Entre els autors del missatge fals, hi ha juristes, psicòlegs, guàrdies civils i inspectors de policia

VilaWeb
Redacció / ACN
19.03.2023 - 10:23
Actualització: 19.03.2023 - 10:49

L’Ajuntament de Barcelona, per mitjà de l’Oficina per la No-discriminació, ha denunciat a la fiscalia els autors d’un missatge viral fals, difós per xarxes socials. El text deia que la Guàrdia Civil espanyola havia detectat la presència de mil sis-cents magribins, residents al Marroc, però empadronats fraudulentament en un domicili on tan sols vivien cinc persones, a fi de cobrar ajudes socials, i votar per correu a les eleccions municipals. El consistori ja n’ha identificat els autors, a qui considera responsables d’un delicte d’odi. Entre aquests, hi ha juristes, psicòlegs, guàrdies civils i inspectors de policia.

Tal com explica a l’escrit presentat, han pogut comprovar que el missatge havia estat difós àmpliament per diferents xarxes socials, com ara Whatsapp i Twitter, i havia obtingut desenes de milers de visualitzacions i comparticions.

Arran de l’anàlisi feta, conclou: “Representa una incitació a l’odi, la rancúnia i l’animadversió cap a la comunitat magribina per raó del seu origen, atribuint-los de manera directa i en massa la comissió d’una estafa que afecta el conjunt de la ciutadania, per empadronar-se a la ciutat, tot i no residir-hi, i així obtenir els beneficis administratius vinculats a l’empadronament, cobrar ajudes, i així també votar fraudulentament per correu en les eleccions.”

L’informe jurídic també apunta que els autors eren coneixedors de la falsedat del missatge per la seva inversemblança, no acompanyada de cap notícia ni referència periodística que permetés d’atribuir-li credibilitat, sinó que s’emparaven en una creença nociva sobre que els magribins s’empadronen de manera fraudulenta en domicilis per obtenir ajudes econòmiques.

Així doncs, l’escrit a fiscalia identifica quatre comptes de Twitter que s’han fet ressò del text, darrere els quals hi ha, per exemple, un agent de la Guàrdia Civil espanyola i un inspector de policia. La denúncia conclou que aquests fets no poden ser emparats en el dret a la llibertat d’expressió, atès que de manera “clara i explícita” impliquen un menyspreu i una humiliació per a la comunitat magribina, i inclouen missatges discriminatoris que promouen la violència entre el col·lectiu d’estrangers.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any