Barcelona celebra Santa Eulàlia amb el festival Llum BCN i una gran mostra de cultura popular

  • Més de 25 obres i espectacles de tota mena il·luminaran façanes monumentals, places i patis del centre de la ciutat

VilaWeb
Redacció
10.02.2017 - 02:00
Actualització: 10.02.2017 - 07:52

Aquest cap de setmana Barcelona celebra Santa Eulàlia, la festa major d’hivern de la ciutat. Impulsada a la dècada dels anys 1980, fins fa pocs anys es basava en la programació tradicional. Però aquests darrers temps hi ha guanyat molt de pes el festival Llum BCN, que a entrada de fosc il·lumina tot d’indrets de Ciutat Vella amb projeccions, videoart i tota mena d’instal·lacions lumíniques. Enguany el festival creix en espais i trasllada el centre neuràlgic al voltant del Born Centre de Cultura i Memòria, on hi haurà sis espectacles de llum.

Divendres, dissabte i diumenge al capvespre, més de vint-i-cinc obres il·luminaran façanes monumentals, places, patis i tot de racons íntims de la ciutat. Algunes cerquen la interacció amb el públic, algunes altres juguen amb la llum i el so, també n’hi ha d’inspirades en la història de l’indret on es troben i propostes molt conceptuals que juguen amb l’espai i el temps. Hi ha obres d’artistes de prestigi reconegut, però també n’hi ha moltes de creades per alumnes de les escoles d’art, arquitectura, disseny i il·luminació de Barcelona. De fet, hi ha tantes instal·lacions que els organitzadors les agrupen en tres itineraris: el Born Montcada, la Catedral Mar i la Virreina Rambla.

Però les festes de Santa Eulàlia mantenen l’essència tradicional amb tot d’actes de cultura popular: els protocols de l’Àliga; la col·locació del penó; les representacions de la llegenda de Santa Eulàlia; la diada castellera, que obre la temporada a la ciutat; la passejada de les Laies… A més, com que Santa Eulàlia és la patrona dels nens, hi ha molts actes protagonitzats per la mainada, com ara el pregó dels infants i trobades de seccions infantils d’esbarts, tabalers, diables i gegantons d’escola. Però hi ha un indret on es troben la cultura popular i el festival Llum BCN: enguany al Palau de la Virreina s’hi pot veure una exposició de les gegantes de Ciutat Vella que ha estat il·luminada com una passarel·la de moda pel director de fotografia i il·luminador teatral Josep Maria Civit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any