macba

Fes-te subscriptor de VilaWeb

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros el mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n'hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots? Fes-te'n subscriptor ací.

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui de forma provisional la modificació del Pla General Metropolità (MPGM) per ordenar l’ampliació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) al Raval, amb el vot a favor de tots els grups municipals. El document marca els criteris per fer l’ampliació del MACBA, que creixerà més de 900 metres quadrats de sòl i que suposaran 2.250 metres quadrats de superfície constructiva.

L’ampliació es farà a la plaça dels Àngels, a l’espai públic situat entre l’absis de la capella del Convent dels Àngels, la façana nord del dormidor del Convent i les edificacions del Centre d’Estudis. La idea és generar una nova façana activa i potenciar el caràcter d’espai urbà de la plaça. El planejament preveu adequar les qualificacions dels sistemes viaris, d’espais lliures i d’equipaments d’acord amb els requeriments funcionals d’ampliació del MACBA i amb la realitat de les edificacions i espais lliures existents dins de les tres peces de l’àmbit discontinu.

L’ampliació en sòls qualificats de zona verda comporta haver de compensar la superfície a l’entorn de l’edifici Meier (sòls qualificats d’equipament) i a la plaça Bonsuccés (actualment vial).

D’aquesta manera es generarà una nova façana activa i es potenciarà el caràcter d’espai urbà i ciutadà de la plaça. El projecte respectarà la condició arquitectònica dels edificis existents i garantirà la integració arquitectònica amb el conjunt del Convent dels Àngels, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). El tipus d’equipament es defineix com a cultural i es destinarà a la conservació i exhibició de béns culturals i artístics. També s’estudiarà la possible connectivitat amb la plaça de les Caramelles. A més, el projecte haurà de resoldre les ventilacions, sortides i accessos a l’aparcament existent al subsòl. Finalment, es contempla la connectivitat pel subsòl amb l’edifici Meier, així com la destinació del subsòl a circulació i emmagatzematge d’obra d’art.

L’ordenació prevista delimita la volumetria a planta baixa més dues plantes amb una alçada màxima de 21,38 metres. Pel que fa a la part posterior, l’edifici s’annexa al Convent dels Àngels i es defineix un espai de transició amb l’edifici de l’antic dormidor del Convent d’un sol nivell entre els dos volums, que podrà ser cobert.

Es defineix un segon espai de transició entre el lateral de la nova edificació i l’absis de la capella. La solució d’aquest espai haurà de garantir la correcta integració dels dos edificis i la percepció visual de l’absis des de la plaça. Aquest espai podrà consolidar-se com a pati o podrà estar parcialment cobert i crear un espai d’un sol nivell entre els dos edificis. El volum no podrà superar l’alçada de la cornisa del volum existent davant de la capella. S’haurà de garantir un espai de separació mínim lliure d’edificació amb una distància mínima de dos metres respecte dels contraforts de l’absis.

El document d’aprovació provisional incorpora les recomanacions de la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de la ciutat de Barcelona. Recomana que s’ampliï l’espai de transició amb la façana de l’ala del convent i que el nou edifici contempli la possible connexió entre la plaça dels Àngels i la plaça de les Caramelles en planta baixa.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.