superordinador

El Barcelona Supercomputing Center ha anunciat que la capital catalana acollirà un laboratori europeu per desenvolupar arquitectures de computació de codi obert, l’European Laboratory for Open Computer Architectura (LOCA). La seva missió serà dissenyar i desenvolupar a Europa xips basats en hardware de codi obert per ser utilitzats en les noves generacions de superordinadors i en altres àmbits de la computació d’altes prestacions. Hi col·laboraran empreses, fundacions i institucions acadèmiques. Serà un entorn perquè enginyers informàtics i científics de primer nivell treballin conjuntament.

Els objectius de LOCA estan lligats a un panorama tecnològic que s’està transformant per l’increment exponencial de l’anàlisi de dades, que requereix xips més potents, noves tecnologies de memòria, emmagatzematge de gran capacitat, ràpid i barat, un ample de banda massiu i acceleradors per donar resposta a les necessitats de més potència i rendiment de les aplicacions.

Les arquitectures de computació obertes com les que es desenvoluparan a LOCA permeten dissenyar el hardware i el software per donar respostes especialitzades a les diferents necessitats que tenen les aplicacions de diversos àmbits, per exemple, les aplicacions de grans dimensions destinades a la recerca científica.

La creació de models per entendre i predir el canvi climàtic i les simulacions per dissenyar nous fàrmacs, per entendre l’origen i l’evolució de l’univers o per a nous desenvolupaments en el camp de l’enginyeria són només alguns dels molts camps en què es requereix un ús cada vegada més intensiu de la supercomputació i en què s’utilitzen i analitzen quantitats cada vegada més massives de dades.

LOCA estarà dirigida per John D. Davis, doctor en Enginyeria Electrònica (arquitectura de computadors) per la Universitat de Standford i anteriorment investigador especialitzat en arquitectura de computadors i sistemes a Microsoft Research a Silicon Valley.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb